24 Απριλίου 2014

Βρετανία: No alcohol, no... ξύλο

Στην αύξηση της τιμής του αλκοόλ αποδίδει μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ τη μείωση κατά 12% των βίαιων περιστατικών το 2013 σε σύγκριση με το 2012.

Αντίστοιχη μείωση καταγράφηκε...


... και στον αριθμό των τραυματιών από βίαιες επιθέσεις καθώς πέρυσι 234.509 άνθρωποι χρειάστηκε να νοσηλευτούν όταν το 2012 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 267.000.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ουαλικού πανεπιστημίου, η μείωση αυτή - για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά - συνδέεται με την υποχώρηση του φαινομένου της σκόπιμης, επεισοδιακής υπερκατανάλωσης αλκοόλ μονομιάς, του λεγόμενου "binge drinking".

Το φαινόμενο αυτό «είναι πλέον λιγότερο συχνό και ο αριθμός των νέων που δεν πίνουν αλκοόλ αυξήθηκε σημαντικά», εξήγησε ο συντονιστής της μελέτης, καθηγητής Τζόναθαν Σέπαρντ. «Παρατηρούμε επίσης ότι το αλκοόλ ακρίβυνε μετά το 2008, μετά από μια δεκαετία μείωσης της τιμής του» συμπλήρωσε.

Μεταξύ 2008-2011 η κατανάλωση αλκοόλ κατ' άτομο μειώθηκε στη Βρετανία στα 10 λίτρα ετησίως, από 10,8 λίτρα που ήταν παλαιότερα.

Ο Σέπαρντ πάντως τόνισε ότι η τιμή του αλκοόλ δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα μείωσης του φαινομένου καθώς η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε σε περιοχές όπου εφαρμόζονται προγράμματα πρόληψης. «Πιστεύω ότι είναι σε εξέλιξη μια πολιτισμική αλλαγή. Η συμπεριφορά του ενός προς τον άλλο έχει βελτιωθεί την τελευταία 15ετία» δήλωσε από την πλευρά του ο Μάικ Χαφ, καθηγητής εγκληματολογίας στο Κολέγιο Μπίρμπεκ του Λονδίνου.