19 Απριλίου 2014

Στη Γευγελή για οδοντίατρο

Η Γευγελή μετεξελίσσεται σε περιφερειακό κέντρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών με έμφαση στην οδοντιατρική.

Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις των οδοντιατρικών συλλόγων της Μακεδονίας ότι δεν χωρούν...


... εκπτώσεις σε θέματα υγείας, οι Έλληνες συρρέουν κατά εκατοντάδες λόγω του εξαιρετικά χαμηλού κόστους για να φροντίσουν τα δόντια τους όταν ενδεικτικά ένα σφράγισμα τιμολογείται στα 10 ευρώ.

Η επιγραφή στα ελληνικά, «Οδοντιατρείο», είναι μια συνηθισμένη εικόνα στην πόλη, που ζει πραγματικά το ελληνικό θαύμα. Απόδειξη του ότι οι δουλειές πάνε κάτι παραπάνω από καλά είναι και το γεγονός ότι πολλές από τις οδοντιατρικές κλινικές αναλαμβάνουν τη δωρεάν μεταφορά των πελατών τους από και προς την Ελλάδα (Κοζάνη, Βέροια, Κατερίνη, Καβάλα, Δράμα κ.α.).

Τελευταία παρατηρείται και η τάση αρκετοί Έλληνες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στη Γευγελή. Πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι έχοντας τη δυνατότητα να νοικιάσουν στα Σκόπια κατοικία με 100 ευρώ και να έχουν αντίστοιχα μηνιαία έξοδα διαβίωσης προτιμούν να μεταναστεύσουν στη γείτονα, επιστρέφοντας στην Ελλάδα μόνο τη μέρα που δίνονται οι συντάξεις.

Όπως μας λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς κ. Γιώργος Ιωαννίδης, «κυριολεκτικά έχει ερημοποιηθεί η περιοχή μας. Βγαίνεις στα χωριά μας που κάποτε έσφυζαν από ζωή και σε πιάνει απελπισία. Εκτός από τους συνταξιούχους, έχουν επιλέξει να ζήσουν στη Γευγελή και ζευγάρια, τα οποία ζουν και έρχονται καθημερινά στην Ελλάδα για τις δουλειές τους».

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αποκωδικοποίηση των συμπερασμάτων της μελέτης για την Εκτίμηση Κυκλοφοριακών Δεικτών του Παρατηρητηρίου της Εγνατίας Οδού για το 2011, όταν επιχειρήθηκε να εξηγηθεί η μαζική μετακίνηση επιβατικών οχημάτων με ελληνικές πινακίδες προς τη Γευγελή, την κωμόπολη των 15.000 κατοίκων που αναπτύσσεται τάχιστα με πόρους προερχόμενους από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσαν οι Έλληνες οδηγοί στα σχετικά ερωτηματολόγια που τους διανεμήθηκαν, ως λόγος της μετακίνησής τους αναφερόταν η επίσκεψη σε κομμωτήρια, ιατρεία, οδοντιατρεία, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και φυσικά καζίνο.

Για παρόμοιους λόγους πέρασαν τα σύνορα και όσοι διήλθαν στα Σκόπια μέσω των μεθοριακών σταθμών Δοϊράνης αλλά και από τη Νίκη Φλώρινας με προορισμό την πόλη Μπίτολα. (newmoney)