17 Απριλίου 2014

Οι ΗΠΑ έβαλαν «στα κάρβουνα» τον Ερντογάν

Μετά την απώλεια του κύρους του, ο κ. Ταγίπ Ερντογάν κινδυνεύει να χάσει και την όποια υποστήριξη του παρέχει το τουρκικό λόμπι στις Η.Π.Α., αν η εκεί κυβέρνηση θέλει να τον σπρώξει κι άλλο.

Κατ’ αρχήν...


... η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Η.Π.Α. ήδη ενέκρινε ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, με ψήφους 12 υπέρ, 5 κατά και μια αποχή. Πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής, είναι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ (του Νιου Τζέρσεϊ), κουβανικής καταγωγής, ένθερμός υποστηρικτής των ελληνικών δικαίων σε όλες τις υποθέσεις που αυτά αμφισβητούνται, φυσικά και στο Σκοπιανό.

Κατά το ψήφισμα, «η Γενοκτονία των Αρμενίων είναι μια τρομακτική πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», δήλωσε ο κ. Μενέντεζ, προσθέτοντας ότι «Το ψήφισμα αυτό επιβεβαιώνει με τον εντονότερο τρόπο πως θυμόμαστε για πάντα αυτή την τραγωδία και τιμούμε τη μνήμη των αθώων Αρμενίων, ανδρών, γυναικών και παιδιών που σκοτώθηκαν και εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους. Η Γενοκτονία των Αρμενίων θα πρέπει να διδαχθεί, να αναγνωριστεί και να τιμηθεί, ώστε να μην ξανασυμβούν ποτέ παρόμοιες φρικαλεότητες».

Συμφώνως προς το onalert, που έχει πλήρες ρεπορτάζ επί του θέματος, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής κ. Κιρκ τόνισε ότι «οι ΗΠΑ, για να τιμήσουν τους επιζώντες και τη μνήμη αυτών που χάθηκαν, αλλά και για να ηγηθούν παγκοσμίως στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει τελικά να συμπράξουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση και 11 εταίρους στο ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντας επίσημα την Αρμενική Γενοκτονία».

Οι Τούρκοι επομένως, εναγωνίως αναμένουν αν τελικά ο Αμερικανός Πρόεδρος, θα πει ή όχι την φράση «γενοκτονία των Αρμενίων» στην ανακοίνωσή του στις 24 Απριλίου, που θεωρείται επέτειος των γεγονότων του 1915, κατά τα οποία η Τουρκία ξεκλήρισε στο πλαίσιο συστηματικής γενοκτονίας 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων.

Το δεύτερο σοβαρό θέμα, είναι αν θα δώσουν συνέχεια οι Αμερικανοί στην αποκάλυψη ως προς την τουρκική ανάμειξη στα χημικά της Συρίας. Στην ιστοσελίδα του κ. Μ. Ιγνατίου, είχε αναγραφεί ότι η έγκριτη επιθεώρηση London Review of Books φιλοξένησε εκτεταμένο ερευνητικό κείμενο του εγκυρότατου Αμερικανού δημοσιογράφου κ. Seymour Hersh, ο οποίος προέβη στην συνταρακτική αποκάλυψη, με βάση την υπηρεσία πληροφοριών του αμερικανικού Πενταγώνου, DIA (Defense Intelligence Agency), ότι η πολύκροτη επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού δεν έγινε από το καθεστώς Άσαντ, που κατηγορήθηκε επί τούτου, αλλά από την Τουρκία!

Να θυμίσω ότι αυτό το γεγονός ήταν η αφορμή να προϊδεάσει ο κ. Ομπάμα την παγκόσμια κοινότητα ότι επίκειται αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία. Το γεγονός ότι μετ’ ολίγον άλλαξε η εικόνα, οφείλεται στο ότι το Πεντάγωνο, αφού διαπίστωσε τα πραγματικά γεγονότα, ενημέρωσε τον Αμερικανό Πρόεδρο και του εισηγήθηκε να μη διατάξει επίθεση κατά της Συρίας και γι’ αυτό δεν εκδηλώθηκε αυτή.

Ταυτόχρονα, όπως γράφηκε στην ιστοσελίδα του κ. Ιγνατίου, ο κ. Ηersh, διαπίστωσε ότι παρέλυσε και «εγκλωβίστηκε» η αμερικανική κυβέρνηση, επειδή κανείς δεν αποτολμούσε να αντιμετωπίσει μετωπικά τους Τούρκους μην τυχόν και… νευριάσουν οι Τούρκοι και εγκαταλείψουν την Δύση!

Με την χρήση χημικών κατά την επίθεση της 21ηςΑυγούστου, οι Τούρκοι αποσκοπούσαν να ξεγελάσουν τον κ. Ομπάμα ώστε ο τελευταίος να ξεπεράσει τους δισταγμούς του και διατάξει αμερικανική επίθεση κατά της Συρίας με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, που αποτελεί τον κύριο στόχο της Τουρκίας.

Επομένως, η εφεξής πορεία της Τουρκίας θα ληφθεί στην Ουάσιγκτον, και θα εξαρτηθεί κατά πόσο ενδοτικός θα είναι ο κ. Ερντογάν ώστε να ικανοποιήσει πλήρως τις απαιτήσεις των Η.Π.Α. (ήδη ο κ. Γκιουλ δήλωσε εχθές ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία).

Αυτά όλα δεν εμποδίζουν τους Τούρκους να συνεχίζουν τις παραβιάσεις και παραβάσεις στο Αιγαίο, εντείνοντας μάλιστα τους ρυθμούς.
Ο Μακεδών