21 Φεβρουαρίου 2014

Αργά ξύπνησε η Πολιτεία για τις ΜΚΟ

Οφείλουμε κατ’ αρχάς να σημειώσουμε πως δεν είναι ύποπτες για παραβατικότητα όλες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Αλλά, δυστυχώς για τους επικεφαλής των νομίμως δρώντων, όπως ήρθαν τα πράγματα στην Ελλάδα, δεν αποδεικνύει...


... ο κατήγορος την παρανομία κάποιου, αλλά ο αθώος πρέπει να αποδείξει την αθωότητά του.

Η γνωστή ρήση, ότι ο καθένας μας είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίον, μεταβλήθηκε σε «όλοι είμαστε ένοχοι, μέχρι να αποδείξουμε την αθωότητά μας». Επομένως, όσο και να διαμαρτύρεται ο έντιμος ιδρυτής ΜΚΟ, μόνον η δικαστική έρευνα -αν ποτέ γίνει- και αποδειχθεί ότι όλα είναι καθαρά, τότε θα δικαιωθεί στην κοινή γνώμη. Δυστυχώς, έτσι συμβαίνει.

Το πρώτο πρόβλημα που ανέκυψε με οδηγία της ΕΕ για ίδρυση ΜΚΟ το 1990, ήταν πώς μπορεί να είναι κάποια οργάνωση «μη κυβερνητική», όταν η ίδρυσή της εξαρτάται από την κυβέρνηση και χρηματοδοτείται από αυτήν.

Ένα δεύτερο θέμα, που αναδεικνύεται κατά το ήμισυ -το πλέον ανώδυνο- είναι η σχέση πολιτικών και ΜΚΟ. Όχι τόσο, επειδή όπως κατά κόρον γράφεται αυτές τις ημέρες, ο πολιτικός που εγκρίνει την ίδρυση και χρηματοδότηση μιας ΜΚΟ, ανταλλάσει την υπογραφή του με ψήφους -αυτό το πράττει και με τους συλλόγους- αλλά πόσοι από τους πολιτικούς είναι οι ίδιοι ιδρυτές ΜΚΟ, με το όνομα συγγενικού τους προσώπου; Αυτό θα ελεγχθεί;

Προ διετίας, είχε γράψει ο Καλλισθένης στην voria.gr. σχετικά με το θέμα (όπως κάνει άλλωστε η ιστοσελίδα μας, προτού το θέμα γίνει πρωτοσέλιδο) και μεταφέρω κάποια αποσπάσματα:

«Αυτή η ιστορία με την διεξαγωγή ελέγχων στις Μ.Κ.Ο. άρχισε να κουράζει. Όπως είναι γνωστό, πριν από μερικές ημέρες, η κυβέρνηση πάγωσε τις χρηματοδοτήσεις στις Μ.Κ.Ο. Θυμάμαι τον Στυλιανίδη, που οι πρώτες του δηλώσεις ως υφυπουργού Εξωτερικών το 2004, ήταν ακριβώς ο έλεγχος των Μ.Κ.Ο. Και έπραξε… το απολύτως μηδέν.

» Ίσως είχε καλή πρόθεση, αλλά δεν γνώριζε -ενώ όφειλε ως πολιτικός δελφίνος να γνωρίζει- ότι αυτοί που εφεύραν το κολπάκι με τις Μ.Κ.Ο. είναι πολύ ισχυρότεροι ενός υφυπουργού ή και πρωθυπουργού ακόμη. Δεν μας έδωσε δείγματα ότι είναι αφελής ο Πούτιν, όταν τις πέταξε από τη Ρωσία με την αιτιολογία ότι παίζουν το παιχνίδι ξένης δύναμης (και δεν εννοούσε μόνον χώρα, αλλά «δύναμη»).

» Ελπίζεται πάντως, ότι ίσως γίνει έλεγχος τουλάχιστον σ’ αυτές που ιδρύθηκαν από εσωτερικές δυνάμεις και δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα, όπως αυτό κυρίας πολιτικού από την Ήπειρο, που χρηματοδοτήθηκε με 230.000 ευρώ για εκπαίδευση των ψαράδων της… Σρι Λάνκα. Αξιοπερίεργος φυσικά είναι και ο ρόλος της Μ.Κ.Ο. της μαμάς του Γιωργάκη που χρηματοδοτήθηκε με 930.000 για να προσφέρει στην… ειρήνη»!

Και φθάσαμε σήμερα, πάντα καθυστερημένοι, να συζητούμε για μια (1) ΜΚΟ, αναμένοντας να ελεγχθούν οι άλλες… 5.999! (τόσες έχουμε, έγραψε η «Καθημερινή»). Αλλά δεν πρόκειται μόνον περί χρημάτων. Η κα. Λιάνα Κανέλλη είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της (και γνωρίζει καλά το θέμα ως δημοσιογράφος, που ασχολήθηκε μ’ αυτό):

«Μέσω των ΜΚΟ υπάρχει σχέδιο προκειμένου να δημιουργούνται ζητήματα σε διάφορες χώρες, να δημιουργούνται κινήματα, αλλά και να ανατρέπονται κυβερνήσεις. (…) πίσω από τις περισσότερες ΜΚΟ κρύβονται μυστικές υπηρεσίες». Ο υπογραφόμενος, προσυπογράφει αυτήν την θέση, ασχοληθείς κι αυτός επί μακρόν με το θέμα.

Πιο πάνω αναφέρθηκε η στάση του κ. Πούτιν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας υπέγραψε το νόμο για τους μη κερδοσκοπικούς φορείς, σύμφωνα με τον οποίο οι μη κυβερνητικές οργανώσεις πρέπει να καταγράφονται επισήμως ως «ξένοι πράκτορες» σε περίπτωση, που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό, και, θα ισχύει πιο αυστηρό καθεστώς λογιστικής απόδοσης και ελέγχων.

Τότε, τον περασμένο Μάρτιο, ο υφυπουργός εξωτερικών της Ρωσίας κ. Σεργκέι Ριάμπκοφ, είχε δηλώσει: «Οι δραστηριότητες αυτές πήραν μια τέτοια έκταση που καθίστανται πρόβλημα για τις σχέσεις μας. Ανησυχούμε πραγματικά για το γεγονός ότι από την πλευρά της Ουάσινγκτον χρηματοδοτούνται ορισμένες οργανώσεις και κινήματα στη Ρωσία».
Ο Μακεδών