22 Νοεμβρίου 2013

Ομάδα Αθιγγάνων προκάλεσε πάνω από ένα εκατομμύριο ζημιά στη ΔΕΗ

Από κλοπές μετασχηματιστών!

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση Αθιγγάνων, που ενέχεται σε σωρεία υποθέσεων κλοπών χαλκού, προερχόμενου από μετασχηματιστές του δικτύου της Δ.Ε.Η. από αγροτικές περιοχές...


... του Νομού Καρδίτσας.

Συνελήφθησαν τρία μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, όλοι τσιγγάνοι, ηλικίας 32, 34 και 26 ετών ενώ στην ίδια υπόθεση εμπλέκονται ακόμα ένας 30χρονος τσιγγάνος, καθώς και άλλα τέσσερα άτομα αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων. Σε βάρος των οκτώ εμπλεκομένων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η εγκληματική οργάνωση, έκλεβε μετασχηματιστές και καλώδια της ΔΕΗ, τουλάχιστον από τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Τα μέλη της, έχουν κάνει μέχρι σήμερα συνολικά 183 κλοπές μετασχηματιστών, καθώς και καλωδίων παροχής από ηλεκτρολογικούς πίνακες υποσταθμών του δικτύου της Δ.Ε.Η., που βρίσκονται σε αγροτικές εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Νομού Καρδίτσας, με τεράστια ζημιά για την επιχείρηση της Δ.Ε.Η.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η συνολική αξία των κλεμμένων μετασχηματιστών είναι 1.150.000 ευρώ!

Πώς "λειτουργούσαν" οι δράστες
Σύμφωνα με την Αστυνομία, αποξήλωναν τους μετασχηματιστές από κολώνες της Δ.Ε.Η., έκλεβαν το χαλκό από το εσωτερικό τους και στη συνέχεια διέθεταν προς πώληση το χαλκό σε άγνωστο μέχρι στιγμής άτομο.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, προχθές το βράδυ, σε αγροτική τοποθεσία της ευρύτερης περιοχής της Καρδίτσας, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος, εντόπισαν και ακινητοποίησαν Ι.Χ. στο οποίο επέβαιναν οι τρεις συλληφθέντες τσιγγάνοι.

Κατά τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι το αυτοκίνητο προπορευόταν, ως όχημα προελέγχου του δρομολογίου, ενός φορτηγού, το οποίο ήταν φορτωμένο με υλικό χαλκού, που προερχόταν από μετασχηματιστές του δικτύου της Δ.Ε.Η.

Συγκεκριμένα, στο φορτηγό αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 30χρονου που αναζητείται, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, 18 τσουβάλια που περιείχαν χαλκό συνολικού βάρους 1.120 κιλών και συνολικής αξίας 80.000 ευρώ, προερχόμενο από 12 μετασχηματιστές του δικτύου της Δ.Ε.Η. (πηνία, δακτυλίους, ελάσματα κ.α.).

Ο 30χρονος οδηγός του φορτηγού αντιλαμβανόμενος την παρουσία αστυνομικών, εγκατέλειψε το αυτοκίνητο και εξαφανίστηκε. Τα δύο αυτοκίνητα κατασχέθηκαν, όπως επίσης και δύο κινητά τηλέφωνα από την κατοχή των συλληφθέντων.

Επιπλέον, ακόμη τρεις άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες, επέβαιναν σε διαφορετικό Ι.Χ., το οποίο ακολουθούσε το έμφορτο με χαλκό φορτηγό, ως όχημα συνοδείας και προστασίας, αντιλαμβανόμενοι την παρουσία των αστυνομικών τράπηκαν σε φυγή. Η ποσότητα χαλκού που κατασχέθηκε, αποδόθηκε στο σύνολό της στο Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Καρδίτσας.

Σημειώνεται ότι δύο από τους συλληφθέντες έχουν απασχολήσει τις Αρχές για παρόμοιες διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών μετασχηματιστών της Δ.Ε.Η.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καρδίτσας, ο οποίος με την ασκηθείσα σε βάρος τους κακουργηματική ποινική δίωξη, τους παρέπεμψε στον Ανακριτή.