16 Ιουλίου 2013

39 Χρόνια Κατοχής

Ανακοίνωση Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδος

Αδέρφια, Ελληνίδες, Έλληνες,
Ένα ακόμη καλοκαίρι βρίσκει την ιδιαίτερη μας πατρίδα Κύπρο να στενάζει κάτω από την μπότα του Τούρκου εισβολέα και κατακτητή με την συνεχιζόμενη ανοχή των μεγάλων και ισχυρών του κόσμου.

Ένα ακόμη καλοκαίρι...


... που η μνήμη και οι θύμισες των νεκρών και των αγνοούμενων της Τουρκικής θηριωδίας του 1974 δε μας επιτρέπουν να ξεχάσουμε και μας βρίσκουν στις επάλξεις να συνεχίσουμε τον ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΣ.

Γιατί όπως γράφει και ο μεγάλος μας ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης «όταν αρκέψαν οι κρυφοί ανέμοι τζιέ φυσούσαν τζι' αρκίνεψεν εις την Τουρτζιάν να κρυφοσυννεφκιάζει είσιεν σαν είχαν ούλλοι τους τζιή Κύπρου τα κακά της, μεσ' τους ανέμους τους κρυφούς είσιεν τα μερτικά της»,.

Η Κύπρος σαν γνήσια κόρη της Ελλάδας συμμετείχε ενεργά στον μεγάλο αγώνα του 1821 για την απελεύθερωση του ελληνικού Έθνους

Καλοκαίρι 1821 - 9η Ιουλίου
Ο Τούρκος διοικητής του νησιού Μεχμέτ Κιουτσιούκ στην προσπάθεια του να καταπνίξει την επανάσταση στην Κύπρο για αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, κρέμασε στην κεντρική πλατεία της Λευκωσίας τον αγωνιστή Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, τους Μητροπολίτες και σωρεία επιφανών Κυπρίων με την αιτιολογία ότι συμμετείχαν στην επαναστατική δραστηριότητα και στο πλευρό των Ελλήνων που ξεσηκώθηκαν στην Ελλάδα.

Καλοκαίρι 1964, Αύγουστος
Επιχειρείται κατάληψη του νησιού. Η τουρκική αεροπορία βομβαρδίζει ανηλεώς με βόμβες ναπάλμ την περιοχή της Τηλλυρίας. Ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «αν η Τουρκία ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου η Ελλάς θα την ακολουθήσει», δείχνοντας τη διάθεση της μητροπολιτικής Ελλάδας να πολεμήσει για την ελληνικότητα της Κύπρου και τα δίκαια του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. Η Τουρκία δεν πέτυχε τότε τον σκοπό της. Δυστυχώς 10 χρόνια αργότερα βρέθηκαν οι εφιάλτες που άνοιξαν την κερκόπορτα για την ΑΛΩΣΗ της ΚΥΠΡΟΥ.

Καλοκαίρι 1974, 15-20 Ιουλίου
Οργανώνεται και εκτελείται το αδελφοκτόνο υποκινημένο πραξικόπημα που δίνει την αφορμή στην Τουρκία να επιχειρήσει την υλοποίηση του διχοτομικού της σχεδίου, με τις πλάτες και την υποστήριξη των δήθεν συμμάχων μας εκμεταλλευόμενη λάθη και απερισκεψία.

Κινητοποιώντας σχεδόν όλη την πολεμική της μηχανή και καταπατώντας κάθε αρχή δικαίου και ηθικής βομβαρδίζει από τα χαράματα της 20ης Ιουλίου 1974, από θάλασσα και αέρα ανηλεώς με ότι πιο σύγχρονο στρατιωτικό μέσο διέθετε τότε. Ο βομβαρδισμός συνεχίστηκε ακατάπαυτα επί τρεις ημέρες, χωρίς ο Αττίλας να πετύχει τον αντικειμενικό του στόχο. Πλην του ελέγχου ενός μικρού ποσοστού εδάφους γύρω από την πόλη της Κερύνειας.

Οι Έλληνες μαχητές του νησιού παρά τον φτωχό οπλισμό και την έλλειψη αντιαεροπορικής κάλυψης στη διάρκεια των τριών εκείνων ημερών έδειξαν αξιοθαύμαστο ηρωισμό και ενωμένοι σαν μια γροθιά αντιμετώπισαν γενναία τις λυσσαλέες επιθέσεις της Τουρκίας.

23η Ιουλίου 1974
Ανακοινώνεται η περιβόητη ανακωχή-διαταγή στις μονάδες μας «παύσατε πυρ». Η Τουρκία δεν σεβάστηκε τα συμφωνηθέντα περί ανακωχής και τα τουρκικά στρατεύματα συνέχισαν την προέλαση τους ανενόχλητα πετυχαίνοντας την δημιουργία του προγεφυρώματος που επεδίωκε, Κερύνειας-Λευκωσίας.

Οι ημέτερες δυνάμεις αναδιπλώνονται «ΟΜΑΛΑ», κάτω από την ισχυρή στρατιωτική πολεμική μηχανή του Αττίλα. Το έγκλημα, καλά σχεδιασμένο και οργανωμένο από πολλά χρόνια πριν εκτελέστηκε άψογα και το 37% της Κύπρου καταλήφθηκε από τα Τουρκικά στρατεύματα.

Ελληνίδες και Έλληνες
Διερχόμαστε ήδη τον 39ο Ιούλιο από το μαύρο καλοκαίρι του 1974, τότε που το αδελφοκτόνο υποκινούμενο πραξικόπημα έδωσε την αφορμή στη Τουρκία να επιχειρήσει την υλοποίηση των διχοτομικών της σχεδίων στο νησί.

Η απέραντη οδύνη των τριάντα εννέα χρόνων της φοβερής δοκιμασίας μας, οι ανοιχτές ακόμα πληγές στο ακρωτηριασμένο σώμα της Κύπρου μας, οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, ο στρατός κατοχής και οι κίνδυνοι, που ακατάπαυστα μας περικυκλώνουν και μας πολιορκούν δεν μπόρεσαν να καθυποτάξουν το αδούλωτο φρόνημα των Ελλήνων της Κύπρου και απέτυχαν να επιφέρουν στο μεγαλομάρτυρα λαό μας την κόπωση και την απελπισία.

Τα σκλαβωμένα από τη Τουρκία εδάφη μας, προκαλούν κάθε μέρα την εθνική μας συνείδηση και κάθε ώρα μας υπενθυμίζουν την εθνική μας ευθύνη.
* Δεν ξεχνιούνται και δεν ξεγράφονται αυτά τα εδάφη.
* Δεν ξεχνιούνται και δεν ξεγράφονται ο Πενταδάκτυλος και η Κερύνεια και η Μόρφου και η Γιαλούσα και η Αμμόχωστος και όλη η κατεχόμενη από τον Αττίλα γη μας.
* Η ΓΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ.
* Αυτά τα μέρη ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ και ΔΕΝ ΞΕΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ.
* ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΟΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ και δεν μεταβιβάζονται σε ξένους κουρσάρους και κατακτητές.

Οι Τούρκοι και ίσως και κάποιοι άλλοι ΠΙΣΤΕΨΑΝ ότι με το ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ θα συνηθίζαμε την κατοχή, θα εξοικειωνόμαστε με την αδικία σε βάρος μας και Θα ΥΠΟΤΑΣΣΟΜΑΣΤΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥΣ. Οι Τούρκοι και οι πάτρωνες τους ίσως ΠΙΣΤΕΨΑΝ ότι με τον καιρό και με τις ΣΥΝΕΧΕΙΣ απειλές και τους εκβιασμούς τους θα απεμπολούσαμε τα δίκαια και τα δικαιώματα μας. ΔΙΑΨΕΥΣΤΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.

Αν οι Τούρκοι και οι οποιοδήποτε άλλοι, δεν έχουν πεισθεί για την αταλάντευτη πίστη μας για συνεχή αγώνα για ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, τούς διαβεβαιώνουμε ότι η πίεση των χρόνων δεν θα είναι ποτέ τόσο μεγάλη και τόσο δυνατή που να μας εξαναγκάσει να ξεπουλήσουμε σε τιμή ευκαιρίας το δίκιο μας και να δεχτούμε την αδικία ως αμετάβλητη πραγματικότητα.

Δεν θα πάψουμε ποτέ να απαιτούμε τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την απομάκρυνση των παρανόμων τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από τον τόπο μας.

Αδέρφια Έλληνες,
η σημερινή θλιβερή επέτειος τεκμηριώνει ότι η εκδούλευση σε ξένους, η διάσπαση και ο φανατισμός μόνο κακά φέρνουν.

Η Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος τιμά όσους αγωνίστηκαν και θυσίασαν τη ζωή τους για να μπορούμε εμείς να ζούμε ελεύθεροι, έστω και σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα.

Το διαβόητο σχέδιο Ανάν υπήρξε η συνέχεια των δόλιων ξένων παρεμβάσεων που οδήγησαν στο πραξικόπημα και την εισβολή και ως τέτοιο απορρίφθηκε από τον κυπριακό ελληνισμό. Για μας η ιστορική απόφαση του 76% των ελληνοκυπρίων που απέρριψε το καταστροφικό σχέδιο δεν μεταφράζεται σε άρνηση λύσης ή παραίτηση από την ελπίδα και την προσδοκία για μια πραγματική και ασφαλή λύση.

Αντίθετα ο λαός μας με την απόφαση του έκανε σαφές ότι δεν αποδέχεται ρατσιστικές λύσεις και έδωσε σαφέστατη εντολή διεκδίκησης και λύσης η οποία θα εδράζεται σε ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ στην οποία ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και θα απολαμβάνουν τις ίδιες Ελευθερίες που έχουν όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες σε μια πατρίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ και ΕΝΙΑΙΑ, σε μια πατρίδα χωρίς ΕΠΟΙΚΟΥΣ και ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ.
Θεσσαλονίκη, Καλοκαίρι 2013
Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος