28 Μαΐου 2013

Γυμνοί ποδηλάτες θα παρελάσουν στη Θεσσαλονίκη

Αποκαλύπτοντας τη «γυμνή» αλήθεια για το περιβάλλον!

Σε μια απόλυτα ειρηνική γιορτή για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης, ενάντια στην κουλτούρα του αυτοκινήτου και της ρύπανσης που...


... δημιουργεί, πραγματοποιείται η 6η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία την Παρασκευή 7 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η συνειδητοποίηση της ανάγκης να μπει ένα τέλος στην "άσεμνη" έκθεση των ανθρώπων και του πλανήτη στη ρύπανση, η απεξάρτησή μας από το πετρέλαιο και τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, και η απo-ενοχοποίηση του φυσικού γυμνού μας σώματος.

Η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία είναι ένα διεθνές κίνημα και συμμετέχουν σε αυτό περισσότερες από 70 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Αυτήν την χρονιά η 6η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη σε συνδιοργάνωση με την ανοιχτή γιορτή διεκδίκησης των ελεύθερων χώρων πρασίνου «Ευχαριστούμε που Ενοχλείτε 6» των «Παιδιών Εν Δράσει» που γιορτάζουν τα 10 τους χρόνια, στον ίδιο χώρο την επόμενη μέρα, Σάββατο 8 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο της δράσης, αύριο, Τετάρτη 29 Μαΐου, στις 8.30 μ.μ., στο «Οικόπολις», Πτολεμαίων 29Α, θα γίνουν «Προβολές Διεθνούς Γυμνής Ποδηλατοδρομίας», οι οποίες θα περιλαμβάνουν το βραβευμένο ντοκιμαντέρ στο 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «Βγήκαμε από τα Ρούχα μας» για την 1η Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία στην Ελλάδα και το «World Naked bike Ride London 2005» για την αντίστοιχη του Λονδίνου. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «η Βιώσιμη Κινητικότητα, το Ποδήλατο και το Περιβάλλον συνεχίζουν να βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα. Ο ασφαλής κλειστός ποδηλατόδρομος επί του οδοστρώματος στη λεωφ. Νίκης από το Λιμάνι έως το Λευκό Πύργο, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός με τους πεζούς, αλλά και η επέκταση μέχρι και την Καλαμαριά, δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Τι άλλο δεν έγινε;

Ασφαλείς κλειστοί ποδηλατόδρομοι, συνδυασμένη μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δημοτικό σύστημα ενοικίασης ποδηλάτου, εύνοια χρήσης του ποδηλάτου από τον ΚΟΚ, ένταξη του ποδηλάτου σε όλα τα νέα κατασκευαστικά έργα, φοροαπαλλαγές για την αγορά ποδηλάτου, θαλάσσια συγκοινωνία, τραμ, μητροπολιτικό πάρκο, πεζοδρόμηση ιστορικού κέντρου, σωστή ανακατασκευή των διαδρομών για ΑΜΕΑ. Και ενώ οι ποδηλατοκλοπές αυξάνονται, η κατάληψη δημόσιου χώρου και η παντοκρατορία του αυτοκινήτου συνεχίζεται...».

Επειδή οι οποιεσδήποτε αλλαγές στον ΚΟΚ δεν πρέπει να αποθαρρύνουν από τη χρήση του ποδηλάτου, οι ποδηλάτες διεκδικούν τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για ασφαλή χρήση του ποδηλάτου, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν την ποδηλασία ως μια ευχάριστη διαδικασία, η οποία δεν μπορεί να υπόκειται στις υποχρεώσεις των μηχανοκίνητων μέσων.

Επίσης επισημαίνουν ότι σε μια πόλη με το ελάχιστο πράσινο ανά κάτοικο, τα πρώην στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης για ακόμη μια χρονιά δεν έχουν αποδοθεί στους πολίτες ως ελεύθεροι χώροι πρασίνου, ενώ ο κίνδυνος να πουληθούν και να χτιστούν μεγαλώνει, με αιχμή το μεγαλύτερο φιλέτο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου.

Οι ποδηλάτες τονίζουν τον ειρηνικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα της ποδηλατοδρομίας, στην οποία τα όπλα τους, όπως λένε, για να διεκδικήσουν ολοένα και φιλικότερες προς τον άνθρωπο, το περιβάλλον και το ποδήλατο πόλεις, θα είναι ζωγραφισμένα και στολισμένα σώματα και ποδήλατα, φυσική διακόσμηση, αξεσουάρ, χρώματα και μουσική.


Μάλιστα καλούν να συμμετάσχουν όσοι τολμούν με κέφι και φαντασία, όπως τους γέννησε η μητέρα φύση ή με μαγιό. Κι αν δεν έχουν ποδήλατο, μπορούν να συμμετάσχουν και με άλλα εναλλακτικά μη μηχανοκίνητα μέσα μετακίνησης όπως skate-rollers. Μετά την ποδηλατοδρομία ακολουθεί πάρτι.