31 Μαΐου 2012

Εγκαταλείπεται και ο αγωγός φυσικού αερίου Nabucco;


Είναι δυνατόν το σχέδιο κατασκευής του αγωγού Nabucco, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να εγκαταλειφθεί οριστικά μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Αυτά δήλωσαν πηγές από τους επιχειρηματικούς του Σίτι του Λονδίνου, τους οποίους...


... επικαλείται το πρακτορείο ITAR-TASS.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο υπενθυμίζει ότι προβλέπεται ο αγωγός, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας θάλασσας και της Κεντρικής Ασίας στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας τη Ρωσία, να τεθεί σε λειτουργία το 2014.

Ωστόσο ανεξάρτητοι αναλυτές έθεσαν υπό αμφισβήτηση την οικονομική αποδοτικότητα του αγωγού. Οι εν λόγω πηγές αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάζεται να επανεξετάσει την υποστήριξή της για το σχέδιο, αφού μερικές μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης και της βρετανικής British Petroleum, αποχώρησαν από το σχέδιο κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Έτσι, μετά την εγκατάλειψη του αγωγού Πύργου-Αλεξανδρούπολης, ίσως ένας ακόμη αγωγός να εγκαταλειφθεί. Αυτό επιβεβαιώνει την πρόβλεψη που κάναμε, ότι το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ για τα Βαλκάνια -και ειδικότερα για τα Σκόπια- έχει μειωθεί. Θα αρκεστεί στην αντιπυραυλική ασπίδα, που ήδη λειτουργεί στη Βουλγαρία, και στην πλωτή στο Αιγαίο, όπως πιέζεται να αποδεχθεί η Ελλάδα.
Ο Μακεδών