23 Απριλίου 2012

Εκλογές και μετά "τσεκούρωμα" μισθών και απολύσεις


Ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή των εθνικών εκλογών, μετά την αναμέτρηση για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, αργότερα οι εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέο "ψαλίδι" στους μισθούς και απολύσεις στο Δημόσιο.
Η νέα κυβέρνηση υποχρεούται από τη νέα δανειακή σύμβαση να μειώσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού κατά 5,5% του ΑΕΠ ή...


κατά 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ στα έτη 2013 και 2014, που σημαίνει λιγότερα κονδύλια για μισθούς και συντάξεις, λειτουργικές δαπάνες, επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων, κοινωνικές δαπάνες, επιχορηγήσεις κ.λπ. κατά ποσό ύψους 5,75 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.
Πρόκειται για εφιαλτική υποχρέωση, που θα φέρει σε δύσκολη θέση το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης, καθώς οι περικοπές θα είναι τεράστιες και επώδυνες.
Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, δήλωσε πρόσφατα πως έχει ανατεθεί στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών η σύνταξη μελέτης σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τη σκοπιμότητα των υφιστάμενων δαπανών, η οποία θα παραδοθεί στη νέα κυβέρνηση και θα είναι ο οδηγός για τις περικοπές.
Στόχος των ελεγκτών, που επανέρχονται στα μέσα Μαΐου για έλεγχο και διαβουλεύσεις με τη νέα κυβέρνηση, είναι η μείωση της μισθολογικής δαπάνης στον δημόσιο τομέα, που σήμερα καλύπτει το 42% των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού, ή το 32,5% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού (πλην χρεολυσίων).
Ο στόχος θα επιτευχθεί μέσα από την υλοποίηση της "Διοικητικής Μεταρρύθμισης", που ενσωματώνει πλήθος από πολιτικές που φτάνουν μέχρι και τις απολύσεις, αλλά και επιπλέον αν δεν εξασφαλιστεί η εξοικονόμηση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως, η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από τη νέα μείωση των μισθών στον δημόσιο τομέα, στοχευμένα, σε υψηλόμισθους ή οριζόντια που θα αφορά όλους.
Οι παρεμβάσεις μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η εξοικονόμηση των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, στη διετία 2013-2014 είναι:
1. Η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, με κατάργηση διευθύνσεων, τμημάτων και υπηρεσιών που έχουν περιορισμένο ρόλο.
2. Ο περιορισμός των νέων προσλήψεων σε αναλογία μεγαλύτερης του 1/5, με τον συνυπολογισμό και των μετατάξεων υπαλλήλων από φορείς που θα ανασταλεί η λειτουργία τους.
3. Το κλείσιμο ή συγχωνεύσεις δεκάδων δημοσίων φορέων, με περιορισμένο ή ανύπαρκτο έργο.
4. Η ένταξη σε καθεστώς εφεδρείας των υπαλλήλων των συγκεκριμένων φορέων, με ερωτηματικό τη διάρκειά της εφεδρείας, όσων είναι μακριά από τα όρια συνταξιοδότησης.
5. Η πιστή εφαρμογή του καθεστώτος της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, που αφορά υπαλλήλους του Δημοσίου, που απέχουν δύο χρόνια από τη συμπλήρωση ορίου συνταξιοδότησης.
6. Οι απολύσεις υπαλλήλων, που θα κριθεί ότι είναι υπεράριθμοι.
7. Οι νέες μειώσεις των αποδοχών όλων των υπαλλήλων, σε συνέχεια της μείωσης που έχουν υποστεί οι αποδοχές τους, κατά 35% σε σύγκριση με το ύψος των μισθών τους στις 31-12-2009.

Από news247.gr