Από τη voria.gr
Το κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία περιγράφει στην ομιλία του κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος στην γενική συνέλευση των μετόχων της ο διοικητής της Γιώργος Προβόπουλος. Επισημαίνει δε ότι το διακύβευμα για την Ελλάδα παραμένει το εάν θέλει να...
βρίσκεται εντός του ευρώ ή όχι. Στην ετήσια έκθεση η ΤτΕ προβλέπει μεταξύ άλλων βαθύτερη ύφεση που θα πλησιάσει το 5%, ενώ η ανεργία θα υπερβεί το 19% από 17,7% που έκλεισε πέρυσι.
Πιο αναλυτικά:
Οι διαθέσιμοι βραχυχρόνιοι δείκτες για τους πρώτους μήνες του 2012 υποδηλώνουν ότι η ύφεση στη χώρα θα συνεχιστεί και εφέτος.
• Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ θα πλησιάσει το 5%, δηλαδή η ύφεση θα είναι λιγότερο έντονη από ό,τι το 2011, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα θα εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση.
• Το μέσο ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί εφέτος σε σύγκριση με το 2011 και θα υπερβεί το 19%, έναντι 17,7% πέρυσι.
• Η αναμενόμενη το 2012-13 μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, σε συνδυασμό και με την προβλεπόμενη εξέλιξη των τιμών, οδηγεί σε αισθητή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, που θα συμβάλει σε άνοδο των εξαγωγών και υποκατάσταση των εισαγωγών. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2012 θα έχουν ανακτηθεί τα 2/3 έως 3/4 της συνολικής απώλειας της ανταγωνιστικότητας κόστους της περιόδου 2001-2009. Επιπλέον, εντός του 2013 θα έχει ανακτηθεί πιθανόν ολόκληρη η απώλεια.
• Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να υποχωρήσει από 9,8% του ΑΕΠ το 2011 στο 7,5% περίπου το 2012, ενώ η υποχώρηση θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη.
• Τέλος, η πτωτική τάση του πληθωρισμού συνεχίζεται το 2012 και ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 1,2%. Το 2013 ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, ενδεχομένως και κάτω από το 0,5%.
Ο κ. Προβόπουλος συστήνει ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, και η υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να βγει γρηγορότερα από την ύφεση η χώρα. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, δεν υπάρχει άλλο περιθώριο καθυστερήσεων για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Ο κεντρικός τραπεζίτης ζητά επίσης την υιοθέτηση ενός απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος προκειμένου να μπει φραγή στη φοροδιαφυγή και να στηριχτεί η επιχειρηματικότητα.
Αναφορικά για το τραπεζικό σύστημα σημειώνει ότι αποτελεί τον κινητήριο μοχλό για την επιστροφή της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης η ανακεφαλαιοποίησης του. Ο κ. Προβόπουλος επαναλαμβάνει τη θέση του για δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων, μέσω συγχωνεύσεων.