18 Απριλίου 2012

Τι ζητά από την Κύπρο το Ισραήλ;

Στον διερευνητικό φακό των πολιτικών αναλυτών βρίσκεται το ουσιαστικό περιεχόμενο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Άβιγκντορ Λίμπερμαν στην Κύπρο. Και τούτο διότι, στις επίσημες ανακοινώσεις γίνεται λόγος για συζητήσεις επί οικονομικών θεμάτων, αντικείμενο που προφανώς δεν...

... ανήκει σε υπουργείο Εξωτερικών, αλλά στο Οικονομικών ή της Ενέργειας.

Μάλιστα, περί το τέλος του μήνα είναι ήδη προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών του Ισραήλ με τον Κύπριο ομόλογό του, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα διπλής φορολογίας, αμφίδρομης αύξησης του τουριστικού ρεύματος και άλλα. Σύμφωνα δε με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού «Sigma» μεταξύ των δύο χωρών είναι πλέον επιβεβαιωμένη η ύπαρξη κοινών κοιτασμάτων, εξ ου και η ανάγκη υπογραφής συμφωνίας συνεκμετάλλευσης.

Μετά τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, η Κυπρία κα. Ερατώ Μαρκουλλή δήλωσε, ότι οι διαπραγματεύσεις Κύπρου-Ισραήλ για το θέμα της κοινής ανάπτυξης και συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη μέση γραμμή των δύο χωρών, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα αναμένεται η υπογραφή σχετικής συμφωνίας.

Αλλά, δεν θα μπορούσε να αποφύγει να πάρει θέση στα δημοσιεύματα της ισραηλινής εφημερίδας «Jerousalem Post», που κάνουν λόγο για δημιουργία άξονα μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Η κα. Μαρκουλλή επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που φέρουν Τελ Αβίβ και Λευκωσία να επιδιώκουν τη δημιουργία περιφερειακής δύναμης έρευνας και διάσωσης.

Σ’ αυτήν την δύναμη, όπως γράφει και η εφημερίδα της Λευκωσίας «Σημερινή», θα συμμετέχουν επίσης Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία και θα αποτελεί απάντηση στις τουρκικές βλέψεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Αυτά συζητήθηκαν μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ, όπως πληροφορείται και το «defencenet» και επιβεβαιώνει και τις δικές μας πληροφορίες.

Οι προθέσεις του Ισραήλ είχαν φανεί αρκετό καιρό πριν, όταν ορισμένοι αναλυτές επεσήμαιναν την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου περιφερειακού συστήματος ασφάλειας με στόχο τον έλεγχο της επέκτασης της επιρροής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής το Ισραήλ έχει υπογράψει συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με την Βουλγαρία και την Ελλάδα, ενώ εδώ και χρόνια δυνάμεις του Ισραήλ συνεκπαιδεύονται με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρουμανίας (όπου προ δύο ετών υπήρξε πτώση ελικοπτέρου με το θάνατο Ισραηλινών αξιωματικών). Επί του θέματος αυτού, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ ήταν λιγότερο αποκαλυπτικός από την κα. Μαρκουλλή, αρκεσθείς στην αναφορά ότι η χώρα του είναι ανοικτή σε διάλογο και συνεργασία με όλα τα κράτη της περιοχής.

Φαίνεται επομένως, ότι το Ισραήλ έχει στόχο τον περιορισμό της Τουρκίας και σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία αποτελεί τη νέα επίσημη πολιτική του Ισραήλ για την περιοχή. Είναι σαφές, ότι και αν ακόμη η ασθένεια του Ερντογάν και η αντικατάστασή του από «πρόθυμο» πολιτικό (ετοιμάζουν τον κ. Γιλμάζ, ως αντίπαλο του κόμματος του κ. Ερντογάν, για την διαδοχή του οποίου ερίζουν πολλοί συνεργάτες του, μη εξαιρουμένου και του προέδρου κ. Γκιουλ), αμβλύνει τις τουρκο-ισραηλινές αντιθέσεις, το Ισραήλ θα διατηρήσει τις νέες συμμαχίες του, μη διακινδυνεύοντας μια όξυνση του ισλαμισμού στην Τουρκία.

Πρόσθετα, να αναφέρουμε ότι η κα. Μαρκουλλή είπε, πως στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης και άλλοι τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το χειρισμό κρίσεων, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό και οι απειλές της Άγκυρας καθώς και η κατάσταση στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης.

Ο κ. Λίμπερμαν καταδίκασε τις απειλές της Άγκυρας σε ό,τι αφορά την Κυπριακή ΑΟΖ ,ενώ σε ερώτηση για τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο, είπε ότι ο διάλογος με τους θρησκευτικούς ηγέτες είναι ακόμη πιο σημαντικός από το διάλογο μεταξύ πολιτικών ηγετών (!).

Τέλος, προκειμένου να μη δοθεί διάσταση σ’ αυτού του είδους τις συζητήσεις, η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» επισημαίνει ότι ο κ. Άβιγκντορ Λίμπερμαν δεν συμπεριέλαβε στις συναντήσεις του τον Κύπριο υπουργό Άμυνας, κ. Δημήτρη Ηλιάδη, ενώ συναντιέται με την μισή κυπριακή κυβέρνηση και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Μακεδών