Συνολικά 34 οικόπεδα και ακίνητα που ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την ΕΥΑΘ Παγίων, καθώς και 6 πρώην στρατόπεδα που βρίσκονται στα όριά του διεκδικεί ο δήμος Θεσσαλονίκης. Μεταξύ αυτών, οι ναυταθλητικοί όμιλοι στην παραλία, το Εθνικό Κολυμβητήριο, το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο (Παλέ ντε Σπορ), αλλά και διατηρητέα και...
Λουτρά – πολιτιστικά μνημεία.
«Πρόκειται για μια προσπάθεια που κάνουμε, προκειμένου ο δήμος να αποκτήσει γη, για να βελτιώσει την κοινωνική του πολιτική, τις προνοιακές δράσεις του, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των δημοτών», τονίζει ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης. Οπως εξηγεί, σήμερα, κάποιοι από τους χώρους αυτούς έχουν καταληφθεί χωρίς οι φορείς του Δημοσίου να κάνουν κάτι είτε για να αποτρέψουν αυτήν την κατάληψη είτε για να προχωρήσουν σε αποβολές των καταληψιών.
«Η καταγραφή των χώρων αυτών έχει ήδη γίνει κι αυτό το διάστημα βρισκόμαστε σε επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου, που φέρονται ως ιδιοκτήτες», προσθέτει ο κ. Κουράκης. Αναφερόμενος δε στο λειτουργικό κόστος συντήρησης των νέων αυτών εκτάσεων και στη δυνατότητα που έχει σήμερα ο δήμος για να αναλάβει ένα τέτοιο κόστος, ο αντιδήμαρχος επισημαίνει πως, ούτως ή άλλως, αρκετούς από αυτούς τους χώρους ο δήμος τους φροντίζει, επομένως θα πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να τους αξιοποιήσει για το συμφέρον της πόλης.
Στρατόπεδα
Επιστολή προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, αποστέλλει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να προχωρήσει κατά το δυνατό συντομότερα η υλοποίηση νομοθετικής διάταξης, η οποία προβλέπει την παραχώρηση κατά χρήση και άνευ ανταλλάγματος στους ΟΤΑ ακινήτων ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας, του Ταμείου Εθνικού Στόλου και του Ταμείου Αεροπορικής Αμυνας, εφόσον τα ακίνητα αυτά δεν είναι αναγκαία για τις Ενοπλες Δυνάμεις.
Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλο κεφάλαιο για το δήμο Θεσσαλονίκης αποτελεί η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων των έξι πρώην στρατοπέδων που βρίσκονται εντός των ορίων του. Πρόκειται για τα εξής:
- στρατόπεδο Μυστακίδη (ανενεργό): στη δυτική είσοδο της πόλης, στην περιοχή του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και προβλέπεται να παραχωρηθεί στο δήμο κατόπιν εκφρασμένης θετικής γνώμης από πλευράς ΥΕΘΑ.
- στρατόπεδο Γ' Σώματος Στρατού (εν μέρει ανενεργό): βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελείται από δύο τμήματα, το ένα που περικλείεται από τις οδούς Καυταντζόγλου, Λεωφόρο Στρατού, Λεωφόρο Γ' Σεπτεμβρίου και Γρ. Λαμπράκη, είναι ενεργό και περιλαμβάνει κτίρια με διοικητικές λειτουργίες του Γενικού Επιτελείου Στρατού και το δεύτερο, που περικλείεται μεταξύ των οδών Καυταντζόγλου, Λεωφόρου Στρατού, ανωνύμου και Βασ. Γεωργίου, το οποίο έχει έκταση περίπου 22 στρεμμάτων και είναι χαρακτηρισμένο και διαμορφωμένο ως χώρος πρασίνου (πάρκο Ανθοκομικής). Εντός αυτού του χώρου πρασίνου παραχωρούνταν η χρήση περίπου πέντε στρεμμάτων στο δήμο για τη λειτουργία ανθοκομικής έκθεσης και αναψυκτηρίου. Επίσης, στον υπόλοιπο χαρακτηρισμένο χώρο πρασίνου υπάρχει κτίσμα χαρακτηρισμένο ως «παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου» και επίσης ένα διατηρητέο κτίσμα που φιλοξενεί το Σώμα Προσκόπων.
- στρατόπεδο Φαρμάκη (ανενεργό): βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης, χαρακτηρισμένο εξολοκλήρου για ανέγερση κτιρίων υπερτοπικής διοίκησης, τμήμα του οποίου έκτασης 3.000 τ.μ., σύμφωνα με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, προβλέπεται να παραχωρηθεί στο δήμο για την ανέγερση παιδικού σταθμού.
- στρατόπεδο Κακιούση: βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της πόλης (περιοχή Βυρσοδεψείων-Λαχανόκηπων) και στο οποίο είναι εγκατεστημένη ανεφοδιαστική μονάδα και υπάρχουν αποθήκες/δεξαμενές καυσίμων που προκαλούν διαπιστωμένα δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις τόσο στο άμεσο περιβάλλον (έδαφος) όσο και στο έμμεσο περιβάλλον (Θερμαϊκός κόλπος).
- στρατόπεδο Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου (ανενεργό): βρίσκεται στην ανατολική είσοδο της πόλης, στη συμβολή των οδών Βασ. Ολγας και Μοσχονησίων. Οι εγκαταστάσεις του δε λειτουργούν δεδομένου ότι η Ναυτική Διοίκηση Βορείου Αιγαίου έχει μεταφερθεί από δεκαετίες στην περιοχή του δήμου Καλαμαριάς. Με απόφασή του το 2004 το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης εξέφρασε τη βούλησή του για το χαρακτηρισμό του ως χώρου πρασίνου και αξιοποίηση των δύο διατηρητέων κτιρίων για πολιτιστικές ή άλλες κοινωφελείς χρήσεις.
- εγκαταστάσεις πρώην 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου (ανενεργό): περιλαμβάνουν σύγχρονα αλλά και διατηρητέα κτίσματα που εκκενώθηκαν ή υπολειτουργούν μετά τη μετεγκατάσταση του νοσοκομείου 424 στις νέες εγκαταστάσεις του στην περιφερειακή οδό. Με απόφασή του το 2008, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης συνηγόρησε στην παραχώρηση των χώρων του παλιού 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το οποίο έχει καταθέσει σχετικό αίτημα.
Τα σχέδια του δήμου για τα στρατόπεδα
Σύμφωνα με έναν πρώτο σχεδιασμό, τα στρατόπεδα που βρίσκονται στη δυτική είσοδο της πόλης (Μυστακίδη και Κακιούση) μπορούν να ενταχθούν στη γενικότερη ανάπλαση της περιοχής των Λαχανόκηπων, βελτιώνοντας την εικόνα του δυτικού τομέα της πόλης. Ιδιαίτερα για το στρατόπεδο Μυστακίδη, ο δήμος έχει υποβάλει μελέτη μάστερ πλαν, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης.Επίσης, το στρατόπεδο της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου μπορεί να αξιοποιηθεί με την αποκατάσταση των υπαρχόντων διατηρητέων κτισμάτων και την αξιοποίησή του συνολικά για πράσινο και χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής.
Οι παλιές εγκαταστάσεις του πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου «424», σε συνδυασμό με τη θετική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για την παραχώρησή τους στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μπορούν να αξιοποιηθούν από κοινού με τη στέγαση κοινωνικών δομών στα διατηρητέα κτίσματα και ενδεχομένως με την απομάκρυνση ορισμένων μη διατηρητέων προσκτισμάτων, για τη δημιουργία υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων και πρασίνου – πλατείας με στόχο την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Τέλος, από το στρατόπεδο του Πεδίου του Αρεως, τα 22 στρέμματά του που είναι χαρακτηρισμένα ως χώρος πρασίνου μπορεί να μετατραπούν συνολικά σε μητροπολιτικό πάρκο με χρήσεις πολιτιστικές, αναψυχής και πρασίνου, συμπεριλαμβανομένης και της λειτουργίας ανθοκομικής έκθεσης στον ίδιο χώρο, όπως και με την αξιοποίηση του παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου και του κτιρίου των Προσκόπων επί της οδού Β. Γεωργίου, τα οποία θα μπορούσαν να μετατραπούν σε παιδικό σταθμό ή άλλη προνοιακή χρήση, που έχει ανάγκη η γύρω πυκνοκατοικημένη περιοχή.
Από agelioforos.gr