22 Φεβρουαρίου 2012

ΕΥΑΘ: Βγαίνει για πώληση μέσα στον Απρίλιο


Από τη voria.gr
Επιταχύνονται οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και, σύμφωνα με δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου Νίκου Παπαδάκη, εντός Απριλίου ή το αργότερο τον Μάϊο, θα προκηρυχθεί ο δημόσιος διαγωνισμός για τη διάθεση, αρχικά, του 40% από το συνολικά 74% που ελέγχει το ελληνικό δημόσιο στην...


εταιρεία.
Η ΕΥΑΘ, που σχεδιαζόταν να βγει προς πώληση στις αρχές φθινοπώρου, θεωρείται ότι μπορεί  να πουληθεί ευκολότερα από την ΕΥΔΑΠ,  αφού είναι ξεκαθαρισμένο το ζήτημα των παγίων ( ανήκουν στην ΕΥΑΘ Παγίων). Πέραν αυτού, η εταιρεία έχει πεδίο ανάπτυξης λαμπρό στο πλαίσιο  συνεργασιών με τους Καλλικρατικούς δήμους, καθώς και οι ΔΕΥΑ θα πρέπει να περάσουν σε μία νέα εποχή.
«Η εταιρεία είναι γωνιακό μαγαζί, αλλά πιστεύω ότι αν πουληθεί, κάποια στιγμή θα επιστρέψει σε κρατικό έλεγχο. Είναι σύνθετα τα θέματα της διαχείρισης των υδατικών πόρων και βλέπουμε τι συμβαίνει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», τόνισε ο κ. Παπαδάκης και πρόσθεσε: «Είναι πολλά και σημαντικά τα ζητήματα που δεν έχουν αποσαφηνιστεί, σε ό,τι αφορά τη σχέση κράτους- εταιρείας. Ποιος θα ρυθμίζει την τιμολογιακή πολιτική. Ποιος θα αναλάβει τις επενδύσεις σε δίκτυα και τις απαιτούμενες συντηρήσεις των υποδομών κ.ο.κ.  Αρκεί να πω ότι μόνο για τη βελτιωτική συντήρηση του βιολογικού καθαρισμού Θεσσαλονίκης υπολογίζεται ότι απαιτούνται περί τα 15 εκατ. ευρώ, ποσό που φτάνει στα 25-30 εκατ. ευρώ εάν υπολογιστεί και η διαχείριση της λυματολάσπης».
Ωστόσο η ΕΥΑΘ ήταν και παραμένει πολύφερνη νύφη και οι διάφοροι σύμβουλοι για την ιδιωτικοποίηση πηγαινοέρχονται στην εταιρεία για την άντληση στοιχείων.
Άλλωστε, όπως έχει ξαναγράψει η Voria.gr, η ΕΥΑΘ το 2011 πέτυχε εντυπωσιακή άνοδο κερδών, αφού μετά από φόρους, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 62%.   Η εταιρεία, αύξησε τον κύκλο εργασιών της στα 75,5 εκατ. ευρώ από 71,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, μείωσε τις λειτουργικές δαπάνες , μείωσε το κόστος μισθοδοσίας, περιόρισε  σημαντικά τις δανειακές της υποχρεώσεις.
«Η ΕΥΑΘ, μπορεί και πρέπει να λειτουργεί σαν εταιρεία – στρατηγείο και όχι σαν ΟΑΕΔ», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάκης, ωστόσο οι αποχωρήσεις προσωπικού και η αδυναμία πρόσληψης νέων εργαζομένων σε επιτελικές θέσεις για την παρακολούθηση των έργων, έχουν δημιουργήσει πρόβλημα.  Αρκεί να αναφερθεί ότι από τα 627 άτομα που απασχολούνταν στην εταιρεία το 2002, έχουν πλέον μείνει μόλις 275.
Το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής, θα απασχολήσει άμεσα κυβέρνηση και ιδιώτη επενδυτή, αφού έχει λήξει η ΚΥΑ που ρύθμιζε τις αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή.
Η διοίκηση της εταιρείας, όπως δημοσιεύτηκε και στη «Διαύγεια», προτείνει το 2012 οι χρεώσεις να παραμείνουν στα επίπεδα του 2010 και, για την περίοδο 2013-2016, να υπάρξει ετήσια μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 1% για τις τέσσερις πρώτες βαθμίδες των οικιακών καταναλωτών.  Για τις άλλες κατηγορίες καταναλωτών ( φορείς, επιχειρήσεις, κοινόχρηστους χώρους κ.αλ.) , οι χρεώσεις να μείνουν μέχρι το τέλος της περιόδου, στα επίπεδα του 2010, ενώ , ζητεί από φέτος, να επιβληθεί μία νέα επιβάρυνση, το ειδικό τέλος κύκλου νερού το οποίο να καθοριστεί σε 0,07 ευρώ (συν ΦΠΑ 13%) ανά κ.μ.  νερού.