Από τη voria.gr
Την ανησυχία τους για τις οικονομικές εξελίξεις και την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά, μαζί με την ελπίδα ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα οδηγήσουν σε έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση, εκφράζει σε υπόμνημα του προς την κυβέρνηση και τα κόμματα το Διοικητικό Συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Σε χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του, στην οποία συμμετείχαν και οι...
εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών Εμπόρων και Εμπορικών Συλλόγων, καθώς και εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων μελών του, το ΔΣ του ΕΕΘ αφού χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup επισημαίνει ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν δεν επιλύουν το πρόβλημα της χώρας, με δεδομένο ότι τα χρήματα του νέου δανείου θα εξυπηρετούν –κατά προτεραιότητα- τα παλαιότερα χρέη.
«Παρά τα όσα ειπώθηκαν καμία πρόβλεψη και κανένα σχέδιο για την πραγματική οικονομία, την παραγωγή και την ανάπτυξη δεν υφίσταται, ενώ οι Έλληνες πολίτες δεν βλέπουν καμία προοπτική στο ορατό μέλλον. Η αγορά θα βυθιστεί σε μεγαλύτερη ύφεση, η καταναλωτική δύναμη θα μειωθεί και η ανεργία θα αυξηθεί» επισημαίνει στο υπόμνημα του το ΕΕΘ, το οποίο ζητά από το πολιτικό σύστημα να πείσει τους παράγοντες της τρόικας και τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η ανάπτυξη είναι ο μόνος δρόμος για να βγουν οι Έλληνες και η Ελλάδα από το τέλμα».
Όπως σημειώνουν τα μέλη του ΔΣ του ΕΕΘ «το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για το μέλλον του παραγωγικού ιστού της χώρας, που πρέπει να διασωθεί. Η πραγματική οικονομία θα πρέπει να ξεκινήσει να δουλεύει ξανά. Οι τράπεζες οφείλουν να στηρίξουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας».
Ταυτόχρονα στο υπόμνημα του το ΕΕΘ σημειώνει ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες ζητούν συγκεκριμένα πράγματα:
- Ένα κράτος που θα τους προστατεύει για να δουλεύουν και να παράγουν χωρίς να φοβούνται ότι κάποιοι θα καταστρέψουν τις επιχειρήσεις τους.
- Έναν κρατικό μηχανισμό που να εμπνέει εμπιστοσύνη, να δίνει ώθηση στους καλούς επαγγελματίες, να απομονώνει τα παράσιτα και η λειτουργία του να μη σκιάζεται από φαινόμενα διαφθοράς.
- Ένα κράτος που θα πληρώνει τις υποχρεώσεις του στην αγορά και δεν θα «φεσώνει» τον ιδιωτικό τομέα.
- Ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.
- Να ληφθεί μέριμνα για να διευκολυνθούν να διακανονίσουν τα χρέη τους, όσοι οφείλουν στην εφορία από αντικειμενικά προβλήματα και δυσκολίες. Με φυλακίσεις και τιμωρίες όχι μόνο δεν εισπράττονται τα οφειλόμενα, αλλά στερείται η δυνατότητα στους οφειλέτες να ανακάμψουν.
- Να σταματήσει η φορομπηχτική θύελλα.
- Να ληφθεί μέριμνα για την αδυναμία πολλών επαγγελματιών να πληρώσουν τις εισφορές τους στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών με οδυνηρές συνέπειες για τους ίδιους.
- Να εφαρμοστεί ένα δίκαιο και αποτελεσματικό ασφαλιστικό σύστημα που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και θα αφήνει απερίσπαστους τους επαγγελματίες για να αποδίδουν στις δουλειές τους.
- Να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της «Τειρεσίας ΑΕ», κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η συναλλακτική πίστη με ταυτόχρονο απεγκλωβισμό των επιχειρήσεων που έχουν εξοφλήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
- Τη λειτουργία τραπεζών που να στηρίζουν την πραγματική οικονομία.
- Τη δημιουργία ενός Δημόσιου Φορέα που θα χρηματοδοτεί τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
- Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την προκήρυξη των προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ.
- Τη δημιουργία μέσω του ΕΣΠΑ, προγραμμάτων που να αφορούν αποκλειστικά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (0-9 υπαλλήλους) και τους αυτοαπασχολούμενους.
- Το τέλος της αλόγιστης σπατάλης του κράτους.
- Την αξιοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων σε παραγωγικές εργασίες.
- Την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης των αδειών για όσα επαγγέλματα απαιτείται κάτι τέτοιο με την κατάργηση της γραφειοκρατίας σε όλα τα στάδια έναρξης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.
- Τη μείωση του ΦΠΑ στο 15%, μέσα σε μια τετραετία.
- Τη μείωση του συντελεστής φορολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων στο μέσο όρο της Ευρωζώνης.
- Την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 15.000 ευρώ.
- Το «πάγωμα» για πέντε χρόνια των αυξήσεων σε δημοτικά τέλη, τιμολόγια των ΔΕΚΟ και λοιπές επιβαρύνσεις.
- Την κατάργηση της εισφοράς 0,6% επί των δανείων.
- Την εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου που θέτει ανώτατο όριο στα επιτόκια.