22 Φεβρουαρίου 2012

Βουλή: Διαξιφισμοί στη συζήτηση για τον εφαρμοστικό νόμο


Με ένταση ξεκίνησε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου, αρμοδιότητας των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει, τη σύσταση ενός Ενιαίου Ταμείου για την Επικουρική Ασφάλιση.
Η διαδικασία του επείγοντος με την οποία εισήχθη προς συζήτηση το...


νομοσχέδιο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της Αριστεράς που έκαναν λόγο για κατάργηση της δημοκρατικής λειτουργίας της Βουλής.
Από την πλευρά της ΝΔ, τόσο ο εισηγητής του κόμματος Νίκος Νικολόπουλος όσο και ο αρμόδιος τομεάρχης Αθανάσιος Γιαννόπουλος, επέκριναν το γεγονός ότι στα 48 άρθρα του ν/σ που αφορούν μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, προστέθηκαν και άλλες 100 άσχετες διατάξεις.
Την πιο έντονη αντίδραση προκάλεσαν τα άρθρα του υπουργείου Παιδείας που προβλέπουν την μετατροπή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, για τα οποία ζήτησαν την απόσυρση τους και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δεν το απέκλεισε, αφού γίνει αύριο σχετική συζήτηση.
«Μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους αυτή η διαδικασία. Να αποσυρθούν αυτές οι διατάξεις, που στο όνομα της σωτηρίας της χώρας οδηγούν στην απόλυτη εξαθλίωση τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους» σημείωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.
«Τίθεται μείζον θέμα δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών με την κατά συρροή τακτική την οποία εφαρμόζεται με τα νομοσχέδια» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης.
Τόσο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης όσο και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος αντέτειναν ότι η διαδικασία του επείγοντος ή του κατεπείγοντος των νομοσχεδίων που ψηφίζει η Βουλή, έχει να κάνει με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και τις αποφάσεις του Eurogroup σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να ψηφιστούν μέχρι 29 Φεβρουαρίου όλα όσα απορρέουν από την εφαρμογή του μνημονίου.

Από kathimerini.gr