22 Φεβρουαρίου 2012

Το Ισραήλ ιδρύει «Στρατό προστασίας φυσικού αερίου»

Το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός τμήματος του Ισραηλινού στρατού, το οποίο θα αναλάβει την ασφάλεια στην περιοχή όπου βρίσκονται τα κοιτάσματα, καθώς και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και εξαγωγής του φυσικού αερίου, φαίνεται να εξετάζουν οι Ισραηλινοί. Αυτό προκύπτει από δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz», το οποίο αναφέρει ότι πλέον η δημιουργία αεροπορικής βάσης στην...

... Κύπρο βρίσκεται στη λίστα προτεραιοτήτων των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ήδη οι Ισραηλινοί έχουν ζητήσει από την κυπριακή κυβέρνηση τη δυνατότητα υποστήριξης των πολεμικών αεροπλάνων τους από την στρατιωτική αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», στην οποία ήθελε να προσγειωθεί ο κ. Νετανιάχου (δέχθηκε τελικά να προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Πάφου, πεισθείς ότι ο δίαυλος αυτού του αεροδρομίου είναι κοινός με αυτόν της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου»).

Χθεσινό όμως δημοσίευμα των «Sunday Times» αναφέρει ότι ήδη η Κύπρος παραχώρησε άδεια για τη χρησιμοποίηση αεροπορικής βάσης στο Ισραήλ, έχοντας τις πληροφορίες από συνεργάτες του Ισραηλινού πρωθυπουργού κ. Νετανιάχου. Το ερώτημα που προκύπτει, και για το οποίο κάναμε αναφορά σε παλαιότερο σημείωμά μας, είναι ότι με αυτό το δεδομένο προκύπτουν θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία.

Προφανώς, σε περίπτωση που το δημοσίευμα επιβεβαιωθεί -άλλωστε εδώ και μήνες πιέζεται η κυπριακή κυβέρνηση να αποδεχθεί το ισραηλινό αίτημα- θα υπάρχει πρόβλεψη για προστασία της Κύπρου από ενδεχόμενη τουρκική επέμβαση. Ταυτόχρονα όμως, η Κύπρος καθίσταται στόχος ιρανικών -ή άλλων αραβικών, στο μέλλον- επιθέσεων, σε περίπτωση εμπλοκής του Ισραήλ σε πόλεμο στην περιοχή.

Ακόμη και τώρα όμως, η Κύπρος μπορεί να καταστεί στόχος τρομοκρατικών ενεργειών, κατά τη στιγμή που το Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, έχει λάβει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στις Πρεσβείες του και σε εβραϊκούς Οργανισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, έπειτα από προειδοποιήσεις ότι οι πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στην Μπανγκόκ, Δελχί και Τυφλίδα είναι η αρχή μιας μακράς τρομοκρατικής εκστρατείας από το Ιράν.

Δεν γνωρίζουμε επίσης, και αν αναφερόμενος στον τίτλο, ως επιδιωκόμενος να ιδρυθεί «Στρατός Προστασίας Φυσικού Αερίου», θα έχει αποστολή, όπως γράφει η «Haaretz», μόνο τις περιπολίες στην περιοχή των κοιτασμάτων και θα ελέγχει τα σύνορα. Το οικονομικό βάρος της δημιουργίας αυτού του ειδικού τμήματος του Ισραηλινού στρατού θα αναλάβουν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις. (Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το Σώμα αυτό θα ενισχυθεί με υποβρύχια και τορπιλακάτους, τα οποία θα αγοραστούν ειδικά για αυτό το σκοπό).

Όπως γράφει η «Σημερινή», οι πρόσφατες συμφωνίες Κύπρου-Ισραήλ, σε συνδυασμό με την ιστορική όπως την χαρακτηρίζουν επίσκεψη κ. Νετανιάχου στην Κύπρο, αλλά και την επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου κ. Δ. Ηλιάδη στο Ισραήλ, φανερώνουν ότι πλέον υπάρχει ένα «ρομάντζο» μεταξύ των δύο χωρών. Ο λόγος φυσικά δεν είναι τίποτα άλλο από τα κοινά οικονομικά συμφέροντα που προκύπτουν μετά την εξεύρεση φυσικού αερίου στις ΑΟΖ των δύο χωρών.

«Το ρομάντζο μεταξύ του κομμουνιστή από την Κύπρο, και του νεοφιλελεύθερου Ισραηλινού, είναι μέρος μιας συμμαχίας που προκαλεί έκπληξη, καθώς δημιουργείται ένας στρατιωτικό-οικονομικός άξονας Ισραήλ Κύπρου», αναφέρει η «Haaretz», η οποία κάνει λόγο για «ξαφνική αγάπη.»

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας υποστηρίζει ότι αν και η Κύπρος διαχρονικά υποστήριζε τους Παλαιστινίους, η υποτονική οικονομία της χώρας, επιτάσσει αλλαγή στρατηγικής με πρώτιστο στόχο την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην ΑΟΖ.

Εχθροί στην προσπάθεια των δύο χωρών για εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, είναι τόσο η Hezbollah όσο και οι Λιβανέζοι, αλλά και οι Τούρκοι, από τους οποίους πρέπει να προστατευτούμε, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο Μακεδών