Θετικές οι αντιδράσεις της Βρετανίας, της Κίνας και της Ρωσίας για τις αποφάσεις των ηγετών της ευρωζώνης. Ισχυρή άνοδος στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ανοδική έκρηξη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν χαιρέτισε σήμερα την «πολύ μεγάλη πρόοδο» που επετεύχθη με την συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης «σημείωσαν πολύ...
μεγάλη πρόοδο για τα θεμελιώδη θέματα τα οποία έπρεπε να αντιμετωπίσουν», τόνισε ο Οσμπορν στο BBC. Ο Τζορτζ Όσμπορν υπογράμμισε πως θα πρέπει να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες και πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα πρέπει να εφαρμοστούν σύντομα.
«Είναι σημαντικό να κρατήσουμε αυτόν τον ρυθμό για να μην επαναληφθεί αυτό που είδαμε τον Ιούλιο», πρόσθεσε ο Οσμπορν. «Είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να διευθετήσουν τα προβλήματά τους γιατί η αστάθεια στη ζώνη του ευρώ έχει αρνητικές επιπτώσεις στην βρετανική οικονομία», κατέληξε.
«Με τη χθεσινή απόφαση σώθηκε το ευρώ», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουέν, μιλώντας στο ραδιόφωνο RTL. «Η συμφωνία στη διάρκεια της νύχτας είναι μια φιλόδοξη, συνολική και αξιόπιστη απάντηση», επισήμανε ο γάλλος υπουργός και πρόσθεσε «είναι αυτό που θα διευθετήσει το θέμα της κρίσης χρέους, που θα μας βγάλει από τη ζώνη των αναταράξεων, θα επιτρέψει την οικονομική ανάκαμψη, θα σταθεροποιήσει τη ζώνη του ευρώ και την παγκόσμια ανάπτυξη».
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμφωνία στη ζώνη του ευρώ και τόνισε πως το Πεκίνο θα στηρίξει τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Κίνα ελπίζει πως το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής θα τονώσει τις αγορές, υπογράμμισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Τζιάνγκ Γου. Η ίδια επιβεβαίωσε πως ο κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί για να συζητήσουν οικονομικά θέματα.
Ο οικονομικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Αρκάντι Ντβόρκοβιτς τόνισε πως η συμβιβαστική συμφωνία των κρατών της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους "αρκεί προς το παρόν" και εξέφρασε την συγκρατημένη αισιοδοξία της Ρωσίας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να στηρίξει την ευρωζώνη στο πλαίσιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπογραμμίζοντας πως η ρωσική θέση είναι η ίδια με αυτή των άλλων χωρών της Brics (Βραζιλία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) Μια αύξηση της συνεισφοράς των χωρών αυτών στο ΔΝΤ θα πρέπει να περάσει από την "ενίσχυση του ρόλου τους" στο Ταμείο, το οποίο μέχρι τώρα ελέγχεται από δυτικές δυνάμεις, κατέληξε ο Ντβόρκοβιτς.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Enda Kenny δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τις νέες ρυθμίσεις για να μειώσει το κόστος του εθνικού χρέους, αναφέρει η εφημερίδα Belfast Telegraph. Αναφερόμενος στην επέκταση του EFSF στο 1 τρισ. ευρώ, είπε πως «μπορεί να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες από τις οποίες μπορούμε να επωφεληθούμε». Ο πρωθυπουργός της χώρας απέκλεισε να κινηθεί στον ίδιο δρόμο με την Ελλάδα και είίπε ότι είναι «μοναδική περίπτωση».
Η διαγραφή χρέους σε ποσοστό 50% για την Ελλάδα, αποτελεί λύση σε εθελοντική βάση, κάτι άλλο θα είχε σημαντικές επιπτώσεις, τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ως βήμα προόδου, για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, χαρακτήρισε, ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζόζεφ Ντολ, την απόφαση για απελευθέρωση της νέας δόσης του δανείου και για απομείωση του χρέους της. Αντίθετα, ο ηγέτης της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς υποστήριξε ότι «το κούρεμα κατά 50% του ελληνικού χρέους δεν συνιστά βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, αν δεν συμφωνήσουν οι τράπεζες».
Ξένος Τύπος
BBC Business: "Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν σε ένα σχέδιο τριών σημείων, το οποίο περιλαμβάνει κούρεμα 50% των ελληνικών ομολόγων - το σχέδιο αυτό, υποστηρίζουν, είναι το κλειδί για την επίλυση της κρίσης στην Ευρώπη".Τα τρία σημεία είναι τα εξής: α) οι ιδιωτικές τράπεζες αποδέχονται απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% β) ο EFSF θα ενισχυθεί, συγκεντρώνοντας συνολικά κεφάλαια ύψους 1 τρις ευρώ γ) ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 106 δις ευρώ.
Bloomberg: "Πενήντα τοις εκατό απομείωση του ελληνικού χρέους, 1 τρις ευρώ για την καταπολέμηση της κρίσης αποφασίζει η Ευρώπη, ανταποκρινόμενη στη διεθνή πίεση για καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης".
Financial Times: "Σε συμφωνία καταλήγει η Ευρώπη - το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 - η ΕΕ σπρώχνει τις τράπεζες να βρουν 106 δις ευρώ μέχρι τον Ιούνιο - ράλι των ασιατικών μετοχών μετά τη συμφωνία".
Wall Street Journal: "Η ΕΕ σφυρηλατεί τη συμφωνία για τα ελληνικά ομόλογα".
Guardian: "Οι τράπεζες κουρεύουν κατά 50% το ελληνικό χρέος". Και το ρεπορτάζ καταλήγει: "Ένα 15σέλιδο ανακοινωθέν τις πρώτες πρωινές ώρες καλεί το ΔΝΤ να εγκρίνει το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, ενώ η Ελλάδα αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων ύψους 15 δις".
Ιndipendent: "Παρά την έκτακτη Σύνοδο και τη συμφωνία στην οποία κατέληξε, η Ευρώπη ακόμα εξαγοράζει χρόνο". Και το ρεπορτάζ αναφέρει, μεταξύ άλλων: "Η ειρήνη και η ευημερία στην Ευρώπη δεν μπορούν να εξασφαλιστούν, προειδοποίησε η καγκελάριος Μέρκελ, καθώς καθίσταται σαφές ότι η συναινετική συμφωνία για την οικονομία της ευρωζώνης δεν θα οριστικοποιηθεί για εβδομάδες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμούν ότι η αβεβαιότητα των αγορών θα συνεχιστεί και τον ερχόμενο μήνα, παρά την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη".
Νew York Times: "Σημαντική πρόοδο" χαρακτηρίζει τη συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών η αμερικανική εφημερίδα.
Frankurter Allgemeine: "Συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας με κούρεμα 50% στις απαιτήσεις τραπεζών και ιδιωτών δανειστών".
Le Monde: "Ελληνικό χρέος: συμφωνία για απομείωση 50%".
Από athina984.gr