13 Οκτωβρίου 2011

Ανοιχτή γραμμή με την τρόικα για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης


Σε «ανοιχτή γραμμή» βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αλλά και σε αναμονή των τελικών αποφάσεων για το PSI προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2012, το οποίο θα περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί το συντομότερο στη Βουλή, όπως έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων...

συμφώνησαν στον προϋπολογισμό του 2012 να ενσωματωθούν ρεαλιστικές αποκλίσεις από τα φορολογικά μέτρα που βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης και να ενσωματωθεί πρόβλεψη για ύφεση η οποία μπορεί να φτάσει και το 3% για τον επόμενο χρόνο.
Νέα πρόβλεψη
Φεύγοντας την Τρίτη οι εκπρόσωποι των ελεγκτών από την Ε.Ε. το ΔΝΤ και την ΕΚΤ είχαν συμφωνήσει μεταξύ άλλων με το υπουργείο οικονομικών και στην αυστηρή εποπτεία του προϋπολογισμού του επόμενου χρόνου ο οποίος θα διαφέρει σημαντικά από το προσχέδιο.
Βάση για τη σύνταξη του νέου σχεδίου του προϋπολογισμού θα είναι η κατά τι χειρότερη πρόβλεψη για το ύφεση της οικονομίας τον επόμενο χρόνο. Νεώτερα στοιχεία για το ρυθμό ανάπτυξης θέλουν την οικονομία να συρρικνώνεται στο 2,8% του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο από 2,5% του ΑΕΠ που είχε τεθεί ως πρόβλεψη στο προσχέδιο που δόθηκε στις αρχές του μήνα.
Ένα ακόμη βασικό σημείο διαπραγμάτευσης είναι η χρήση στις προβλέψεις μέρους από το μαξιλάρι των 1,1 δις ( 0,5% του ΑΕΠ ) που έχει τεθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ειδικότερα, με το κλείσιμο του προσχεδίου του προϋπολογισμού το υπουργείο οικονομικών υπολόγιζε την απόδοση των μέτρων για το 2011 και το 2012 στα 7 δισ. ευρώ η τρόικα εκτιμούσε την απόδοσης στα 6 δισ. ευρώ. Πληροφορίες θέλουν τώρα τους ελεγκτές να θέλουν ακόμη πιο συντηρητική πρόβλεψη για την απόδοση των μέτρων με παράλληλη - μικρή - αναθεώρηση χρέους και ελλείμματος.
Βεβαίως το ενδιαφέρον των κοινοτικών δεν έμεινε μόνο στον προϋπολογισμό και στη δημοσιονομική πολιτική. Θα είναι ενήμεροι και για τις διαρθρωτικές αλλαγές που η κυβέρνηση επιχειρεί σε όλους τους τομείς προκειμένου να εξασφαλίζεται η συνέχεια του προγράμματος.
Οι αποκρατικοποιήσεις
Στο μεταξύ το ταμείο αξιοποίησης ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του δημοσίου ενεργοποιείται όλο και περισσότερο στο φυσικό του αντικείμενο δηλαδή τις αποκρατικοποιήσεις.
Στο τομέα των δημόσιων ακινήτων για τα οποία το δημόσιο δέχθηκε κριτική για καθυστερήσεις έχουν ξεκινήσει διαδοχικές συσκέψεις αρχικά με τις ηγεσίες των ΔΕΚΟ και αργότερα τα ασφαλιστικά ταμεία για να δημιουργηθεί ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 2.000 ακινήτων που αναμένεται να αποδώσει έσοδα ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2014. Μέσα στις εταιρίες που θα συμμετέχουν με ακίνητα θα είναι εκτός από τις προβληματικές ΔΕΚΟ όπως ο ΟΣΕ και ο ΟΑΣΑ οι τρείς μεγάλες εταιρείες ακινήτων ΚΕΔ Τουριστικά Ακίνητα και Ολυμπιακά ακίνητα αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν αναξιοποίητα ακίνητα.
Την αποστολή αυτή θα αναλάβει η κοινοπραξία των έξι τραπεζών (Εθνική, Alpha, EFG Eurobank, Πειραιώς, Marfin, ATE, Emporiki Bank) με επικεφαλής την Εθνική που ενεργεί ως σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου. Το επόμενο διάστημα θα περάσουν από όλα τα χαρτοφυλάκια των ΔΕΚΟ και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης με στόχο να διαλέξουν τα ακίνητα που θα προωθηθούν για αξιοποίηση.
Τα ακίνητα αυτά θα στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και σύμφωνα με την σχετική διάταξη του μεσοπρόθεσμου να δοθούν όπως απαιτούν οι δανειστές μας σε επικρατούσες τιμές (prevailing prices ) δηλαδή στην ανώτατη τιμή που μπορεί να δώσει η αγορά.
Η λίστα
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η λίστα των ακινήτων απλώς θα συμπληρωθεί αφού ο κατάλογος των ακινήτων προς αξιοποίηση έχει ήδη περίπου 200 ακίνητα φιλέτα από την πρώτη διαλογή που έγινε μέσα στο καλοκαίρι.
Εκτός από το αποκαλούμενο μεγαλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού στην ίδια λίστα εμφανίζονται εκτάσεις στο Πρασσονήσι Ρόδου, την περιοχή ʼφαντου Ρόδου, την περιοχή της Αναβύσσου Αττικής, τις Αλυκές Ζακύνθου την περιοχή Καϊάφα στην Ηλεία την περιοχή Μελιταίων στην Κέρκυρα, την περιοχή στο Βαθύ Σάμου και το Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας.
Σε ό,τι αφορά το είδος της αξιοποίησης σε χρηματοοικονομική βάση υπάρχει επίσης διαφοροποίηση σε σχέση με τον πρόσφατο παρελθόν. Λίγους μήνες μετά την κατηγορηματική δήλωση του πρωθυπουργού με την οποία απέκλειε την πώληση ακινήτων του δημοσίου τώρα το ενδεχόμενο αυτό είναι ανοιχτό με ζητούμενο το μεγαλύτερο δυνατό τίμημα αλλά και τις διαθέσεις των υποψήφιων επενδυτών.
Αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι οι συνθήκες πώλησης καθορίζονται βασικά από το μέγεθος του κάθε ακινήτου. Στα μεγάλα μπορεί να εφαρμόζεται ο θεσμός της επιφάνειας που πρακτικά σημαίνει την ενοικίαση του χώρου για περίοδο έως και 100 ετών στον ιδιώτη ανάδοχο. Τα μικρότερα ακίνητα όμως είναι μάλλον βέβαιο ότι θα πωληθούν ως έχουν στους ιδιώτες που θα πλειοδοτήσουν έστω και σε τιμές μικρότερες από αυτές που θα ζητήσει το ελληνικό δημόσιο.
Αβέβαιες οι προβλέψεις χρηματοδότησης
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη χρηματοδότηση του δημοσίου χρέους για φέτος και το επόμενο χρόνο. Η τρόικα με την κοινή δήλωση των ελεγκτών που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη προτρέπει στην άμεση υιοθέτηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου η οποία θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο για την Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αποπληρωμή τοκοχρεωλυσίων χωρίς την συμμετοχή των ιδιωτών το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να καλύψει περίπου 70 δισ. ευρώ ποσό που θα μειωθεί περίπου κατά 70% αν ισχύσει η αναδιάρθρωση του χρέους που αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής του καλοκαιριού.
Μια ακόμη μεγαλύτερη απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων θα έχει ακόμη μεγαλύτερο κέρδος το οποίο θα αποτυπωθεί για το χρόνο από τον οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται.
Τούτο διότι η έναρξη εφαρμογής αλλά και η τελική μορφή του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας επηρεάζει και την πορεία αλλά και το ύψος των δόσεων του νέου μηχανισμού στήριξης.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου οικονομικών οι δόσεις από το νέο μηχανισμό ο οποίος προβλέπει ένα ακόμη δάνειο από το δημόσιο τομέα της Ευρωζώνης ύψους 109 δις ευρώ θα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες δόσεις για τις αρχές του 2012 και εξαφάνιση των χρεών προς ιδιώτες που αποτελούν γκρίζα ζώνη για την τρόικα.
Με τη λήξη και της απεργίας στην οποία έχουν προχωρήσει οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους θα υπάρξουν τελικά στοιχεία για τον υπολογισμό της εξοικονόμησης από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου μαζί με τις περικοπές του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ.

Από naftemporiki.gr