7 Οκτωβρίου 2011

Άρχισε η δίκη για την εμπορία ανθρωπίνων οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο

Μια από τις πιο φρικιαστικές υποθέσεις με επίκεντρο τη δράση κυκλώματος εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων βρίσκεται πλέον στη δικαιοδοσία του δικαστικού συστήματος των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, αφού...

... ξεκίνησε η δίκη επτά μελών του κυκλώματος στην Πρίστινα.

Την ευθύνη της διαδικασίας έχει η αστυνομικού χαρακτήρα αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή (EULEX). Το δικαστήριο αποτελείται από έναν Αμερικανό, έναν Πολωνό και έναν Αλβανό Κοσοβάρο δικαστή, σε μια προσπάθεια να αποδοθεί δικαιοσύνη, αφού ελάχιστοι πιστεύουν ότι η εκτεταμένη διαφθορά των αξιωματούχων του καθεστώτος θα επιτρέψει την τιμωρία των ενόχων.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να παραπλανούσαν θύματα από την Τουρκία και Τις πρώην κομμουνιστικές χώρες ότι θα τους πλήρωναν ποσά γύρω στα 15 χιλιάδες ευρώ, τους παρέσερναν στην Πρίστινα στην περιβόητη «Medicus Clinic» όπου τους αφαιρούσαν το έναν νεφρό.

Στη συνέχεια, κάθε νεφρό πουλιόταν σε ασθενείς σε τιμές γύρω στα 80 χιλιάδες ευρώ. Ακόμα μεγαλύτερο έγκλημα αποτελεί η επιστολή πρόσκλησης που αποστελλόταν σε κάθε θύμα από διεφθαρμένους αξιωματούχους του αποκαλούμενου ως «υπουργείου Υγείας» του Κοσσυφοπεδίου.

Η υπόθεση συνδέεται και με αντίστοιχη έρευνα που διεξάγει το Συμβούλιο της Ευρώπης με επίκεντρο την ίδια κλινική, με βάση κατηγορίες ότι στελέχη του UCK αφαιρούσαν τα όργανα Σέρβων που είχαν συλληφθεί από τον UCK κατά τη διάρκεια του πολέμου…

Μεταξύ αυτών και ο «πρωθυπουργός» του Κοσόβου και εγκληματίας πολέμου, Χασίμ Θάτσι, αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης «Ντρένιτσα Γκρουπ» και συνδαιτυμόνας Δυτικών ηγετών και αξιωματούχων.
"Σάρισσα"