13 Οκτωβρίου 2011

Μύλος πάλι με το ακίνητο της ΔΕΘ

Από τη voria.gr
Νέες φωτιές άναψαν στη Θεσσαλονίκη σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, σύμφωνα με τα οποία στην λίστα των ακινήτων του δημοσίου, που βγαίνουν στο σφυρί περιλαμβάνεται και το εκθεσιακό κέντρο 180 στρεμμάτων της ΔΕΘ στο κέντρο της πόλης. Το θέμα προκάλεσε - όπως ήταν φυσικό - πλήθος αντιδράσεων από φορείς της πόλης, δεδομένου ότι όταν προχωρήσει...


η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, ο χώρος σχεδιάζεται να γίνει μητροπολιτικό πάρκο.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος(εκτελεστικό μέλος) του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Ανδρέας Τάπρατζης διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπάρχει σχέδιο πώλησης του εκθεσιακού χώρου. «Το Ταμείο δεν επεξεργάζεται κανένα σχέδιο πώλησης ή αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου. Δεν θα τολμούσαμε ποτέ -ακόμη και τεχνοκρατικά σκεπτόμενοι- να επιχειρήσουμε να αξιοποιήσουμε το χώρο κόντρα στη βούληση των πολιτών και των φορέων της Θεσσαλονίκης», τόνισε στη Voria.gr o κ.Τάπρατζης, ο οποίος προσθέτει ότι το ακίνητο της ΔΕΘ δεν έχει μεταβιβαστεί το Ταμείο. «Από εκεί και πέρα οι ιδέες που μπορεί να έχουν οι τράπεζες ως σύμβουλοι στην παρούσα φάση δεν μας αφορούν. Μας ενδιαφέρουν μόνο επίσημες τοποθετήσεις. Ούτως ή άλλως για να αξιοποιηθεί ο συγκεκριμένος χώρος θα πρέπει να μετεγκατασταθεί η ΔΕΘ. Όποτε γίνει αυτό, θα εξετάσουμε το θέμα λαμβάνοντας πάντα υπόψη μας τη βούληση της πόλης», υπογράμμισε.
Από την πλευρά της η διοίκηση της ΔΕΘ δηλώνει άγνοια για το ζήτημα και για... νεότερα παραπέμπουν στην αυριανή συνάντηση στην Αθήνα των διοικήσεων των ΔΕΚΟ με   τον ειδικό γραμματέα ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Κυριακό.
Για έλλειψη σοβαρότητας των κυβερνητικών χειρισμών έκανε λόγο ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης. «Αφού επί δεκαετίες η Θεσσαλονίκη απαξιώθηκε από την κεντρική κυβέρνηση και υποβαθμίστηκε ραγδαία τα τελευταία δύο χρόνια, τώρα μαθαίνουμε ότι μπήκε επισήμως και η ταμπέλα «πωλείται». Γελοίο και εγκληματικό» τονίζει χαρακτηριστικά.
Όπως αναφέρει, «μέχρι πρότινος μιλούσαν για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ και δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στους χώρους της, και τώρα «διαρρέουν» το ξεπούλημα σε ιδιώτες του κορυφαίου φιλέτου της Θεσσαλονίκης».
Ο κ. Ψωμιάδης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να βάλει «λουκέτο» στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των αγορών και των εντολοδόχων τους. «Τίποτε δεν θα προχωρήσει χωρίς τη συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης της Θεσσαλονίκης» καταλήγει σε ανακοίνωσή του ο κ. Ψωμιάδης.
Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κάλεσε τους υπουργούς, βουλευτές και φορείς της πόλης καθώς και το δημοτικό συμβούλιο να αντιταχθούν άμεσα στην απαράδεκτη αυτή και ερήμην των Θεσσαλονικέων ενέργεια της Κυβέρνησης.