Περίπου ένα δημοσιονομικό και διαρθρωτικό μέτρο ανά μήνα, πρέπει να υλοποιεί η κυβέρνηση έως το τέλος του έτους, προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο εντάσσεται η συνεδρίαση της ευρείας διυπουργικής σύσκεψης υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και...
υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο υπουργός, που θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών που συνδέονται με την εφαρμογή του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ζήτησε από τους συναδέλφους του να προωθήσουν άμεσα τα μέτρα, τηρώντας απαρέγκλιτα τα «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα.
Με βάση τα χρονοδιαγράμματα του επικαιροποιημένου προγράμματος, έως το τέλος του έτους πρέπει να έχουν γίνει τα εξής:
- Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας: Τον τρέχοντα μήνα πρέπει να έχει συσταθεί η Γενική Γραμματεία Real Estate Development. Τον Αύγουστο, να υιοθετηθεί το πλάνο για τον τουριστικό τομέα (τουριστική κατοικία), καθώς και το νομοσχέδιο για τις «χρήσεις γης» των ακινήτων της ΕΤΑ. Εντός του γ΄ τριμήνου, πρέπει να είναι έτοιμο το νομικό πλαίσιο για την παραχώρηση γης και την επιτάχυνση της καταγραφής της ακίνητης περιουσίας.
- ΔΕΚΟ και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα: Μέσα στον Ιούλιο, πρέπει να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων, με στόχο να ψηφιστεί έως τα μέσα Αυγούστου. Για το γ΄ τρίμηνο τοποθετείται χρονικά η κατάργηση των πρώτων οργανισμών. Το ίδιο διάστημα, πρέπει να είναι έτοιμο και το σχέδιο για τις περαιτέρω μειώσεις των μισθολογικών και άλλων δαπανών και την επανεξέταση των τιμολογίων. Επίσης, πρέπει να έχει μηδενιστεί το έλλειμμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και να έχει κατατεθεί η έκθεση για την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ.
- Φορολογικό σύστημα: Το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου πρέπει να έχει δημιουργηθεί και εγκατασταθεί η γενική - κεντρική διεύθυνση για την είσπραξη των οφειλών των υψηλών εισοδημάτων προς το Δημόσιο.
Παράλληλα, πρέπει να ξεκινήσει - και να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους - η διαδικασία για το κλείσιμο των 200 εφοριών, να λειτουργήσουν τα φορολογικά δικαστήρια (τέλος Σεπτεμβρίου) και να έχει ετοιμασθεί το νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Σε συνέντευξή του, εξάλλου, στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστεί ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση του συστήματος είσπραξης των φόρων.
- Περιστολή δημοσίων δαπανών: Μέσα στον Ιούλιο, η κυβέρνηση πρέπει να ορίσει τα προσόντα και τις υποχρεώσεις και να τοποθετήσει τους ελεγκτές, οι οποίοι θα αναλάβουν έργο στα υπουργεία, ενώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει να δημιουργηθούν γενικές διευθύνσεις για τις οικονομικές υποθέσεις σε όλα τα υπουργεία.
- Δημόσια διοίκηση: Στο τέλος του γ΄ τριμήνου, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η αναθεώρηση των κοινωνικών προγραμμάτων και κοινωνικών παροχών και να είναι έτοιμος ο νόμος για την πρώτη φάση αλλαγής της δημοσίας διοίκησης.
- Αποδοχές και ανθρώπινο δυναμικό: Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διαμορφώσει τον Ιούλιο το πλαίσιο για τη μείωση έως το 2015 του αριθμού των υπηρετούντων στον δημόσιο τομέα, καθώς και το σύστημα παρακολούθησης, σε μηνιαία βάση, των στοιχείων εισόδου- εξόδου και μετατάξεων στο Δημόσιο.
- Δημόσιες συμβάσεις: Εντός του Ιουλίου πρέπει να υιοθετηθεί η νομοθεσία για τη δημιουργία της αρχής, η οποία θα διαχειρίζεται όλες τις προμήθειες στο Δημόσιο, και εντός του γ΄ τριμήνου να έχουν τοποθετηθεί τα μέλη της.
- Συνταξιοδοτικό σύστημα: Το γ΄ τρίμηνο πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για όλα τα επικουρικά ταμεία και να καταρτιστεί ο σχετικός νόμος. Ενώ, έως τα τέλη Αυγούστου, να έχει αναθεωρηθεί και το καθεστώς των αναπηρικών συντάξεων.
- Υγεία: Το γ΄ τρίμηνο πρέπει να είναι έτοιμη η έκθεση για την ανακατάταξη του προσωπικού στον χώρο της υγείας, καθώς και να έχουν εγκατασταθεί ελεγκτές σε όλα τα νοσοκομεία.
- Χρηματοπιστωτικός τομέας: Εντός του Ιουλίου, η Τράπεζα της Ελλάδος θα διαθέσει εξειδικευμένο προσωπικό στα τμήματα ελέγχου των τραπεζών, ενώ πρέπει να επανδρωθεί και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Παράλληλα, η ΤτΕ και το ΤΧΣ θα υπογράψουν μνημόνιο για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους και την ανταλλαγή πληροφοριών. Έως τον Σεπτέμβριο, οι τράπεζες που έχουν προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας (με βάση και τα αποτελέσματα των νέων stress tests), πρέπει να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου και αναδιαρθρώσεις.
- Αγορά εργασίας: Εντός του μηνός πρέπει να υιοθετηθεί η νομοθεσία για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου, να δημοσιευτεί η μελέτη με την επίδραση που είχε το άνοιγμα των επαγγελμάτων στην ανταγωνιστικότητα και τις τιμές, και να ετοιμαστεί προσχέδιο νόμου, το οποίο θα τροποποιεί τη νομοθεσία για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.
- Ανάπτυξη: Τον Ιούλιο πρέπει να ετοιμαστεί η έκθεση για τη συνεισφορά του τουριστικού τομέα και του τομέα του εμπορίου στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Παράλληλα, πρέπει εντός 90 ημερών να κωδικοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο, με την απλοποίηση των διαδικασιών, για τις εξαγωγές.
- Τομέας ενέργειας: Εντός του Ιουλίου, πρέπει να διαμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την ανάθεση της διαχείρισης των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων σε ανεξάρτητη αρχή.
Στην ίδια συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Βενιζέλος, ανέφερε, τέλος, ότι η χώρα έχει στη διάθεσή της λιγότερες από 20 ημέρες, προκειμένου να ιδρύσει την Αρχή των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ θα αναφέρει τη σύνθεση του διοικητικού συμβούλιου της στη συνεδρίαση του συμβουλίου Eurogroup, στις 11 Ιουλίου.
H συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη δεν είναι αναστρέψιμη
Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν είναι αναστρέψιμη, δήλωσε ακόμη ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξη που έδωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. «Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Αυτό είναι οριστικό και όχι μία αντιστρέψιμη κατάσταση», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Ο υπουργός σημείωσε ότι οι Έλληνες πολίτες υποστηρίζουν την κυβέρνηση όσον αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Αυτό (σ.σ.: η συμμετοχή στην Ευρωζώνη) είναι η κοινή βούληση του λαού μας, όχι η κοινή βούληση του πολιτικού μας συστήματος και της Κυβέρνησης και της πολιτικής πλειοψηφίας», δήλωσε, προσθέτοντας: «Μιλώ τώρα εκ μέρους του έθνους μας. Αυτή είναι η σαφής μας θέση, χωρίς καμία αμφιβολία».
Όσον αφορά τις αμφιβολίες που έχουν εκφρασθεί, αν η Ελλάδα μπορεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα πώλησης δημόσιας περιουσίας, ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι πράγματι ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα. Έχουμε, όμως, ένα στέρεο νομικό πλαίσιο σε συνεργασία με τους θεσμικούς εταίρους μας και έχουμε την αναγκαία βούληση, την αναγκαία τεχνογνωσία, να προχωρήσουμε γρήγορα, επειδή πρέπει να επιτύχουμε πολύ συγκεκριμένους χρηματοδοτικούς στόχους».
Από kathimerini.gr