Προσκλητήριο διαλόγου για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα βίας απηύθυνε προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς φορείς ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Όπως τόνισε, «η κυβέρνηση αναμένεται, σύντομα, να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση διακομματικής Επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με τα θέματα αυτά, τα οποία...
εκτείνονται από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, μέχρι την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και τη δράση της Αστυνομίας».
Ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στις οικονομικές θυσίες του κόσμου ανέφερε ότι «οι συμπολίτες μας περιμένουν αυτή τη δικαίωση από εμάς. Θέλω, όμως, στο μέλλον, να αξιολογήσουν τα χρόνια με ωριμότητα και νηφαλιότητα. Οι μεγάλες οικονομικές κρίσεις γεννούν ζητήματα ανασφάλειας, συγκρούσεις, οξείες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Η πολιτική πρέπει να καθοδηγεί στην έξοδο από την κρίση, εμπεδώνοντας την προσδοκία ότι οι θυσίες έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα.
Την ευθύνη πρέπει να αναλάβουν το σύνολο του παραγωγικού κόσμου, όλοι οι κοινωνικοί φορείς. Βιώνουμε φαινόμενα βίας. Αρκετές φορές τα φαινόμενα αυτά στρέφονται κατά απλών πολιτών και της περιουσίας τους.
Οι επιθέσεις αυτές παροτρυνόνται και υποκινούνται από ομάδες και πρόσωπα που αποζητούν πολιτικό ρόλο και σχετίζονται από ΜΜΕ. Μία πολιτεία δεν μπορεί να δεχτεί, είτε αυθόρμητη, είτε κατευθυνόμενη βία. Υπονομεύονται οι ατομικές ελευθερίες, δημιουργούνται προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ανασφάλεια».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε, επίσης, σχετικά με τα επεισόδια σε βουλευτές πως «όπως έχουμε διδαχθεί από την ιστορία, το κλίμα ενάντια στη δημοκρατία και ο αντικοινοβουλευτισμός φέρνει αντιδημοκρατική τροπή, καθώς υπονομεύονται τα βασικά δικαιώματα του ελληνικού λαού».
Συνάμα, έκανε λόγω για τραγικά εθνικά και κοινωνικά αποτελέσματα, που αφορούν στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζήτησε να προστατέψουμε όλοι μαζί την κοινωνική συνοχή, τη λειτουργία της δημοκρατίας, την ευνομία, την ελευθερία λογού, τη δικαιοσύνη και γενικότερα την ελευθερία της κοινωνίας.
Τόνισε, δε, πως «η δημοκρατία είναι όχι μόνο θεσμικό αγαθό, αλλά και πολιτισμού» Έκλεισε, λέγοντας: «Σεβόμαστε κάθε φωνή. Ο δημοκρατικός σεβασμός είναι βάση της δημοκρατίας που πρέπει να περιφρουρήσουμε. Δημοκρατικό δικαίωμα είναι η ελευθερία όλων μας και όχι η ελευθερία φανατικών να δρουν εις βάρος των πολιτών».
Από kathimerini.gr