10 Ιουνίου 2011

Στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα


Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που αφορά στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Το Πρόγραμμα προβλέπει σειρά νέων μέτρων προκειμένου να...


συνεχισθεί η χρηματοδότηση της χώρας από την τρόικα και αναμένεται να ψηφισθεί στις 28 Ιουνίου. Το υπουργικό Συμβούλιο ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση λίγο μετά τις 15:00 διήρκησε σχεδόν 4 ώρες.
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ άλλων, προβλέπει παρεμβάσεις ύψους 28 δισ. ευρώ για το 2011 και όλα τα χρόνια έως το 2015, την μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της μείωσης του αριθμού των συμβασιούχων, την μείωση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα την περίοδο 2010-2015 πάνω από 800 εκατ. ευρώ, την αναστολή του πόθεν έσχες για κάθε κατοικία για τα επόμενα δύο χρόνια, κ.λπ.
Παράλληλα, στο Πρόγραμμα, δεν περιλαμβάνεται η έκτακτη εισφορά που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να επιβληθεί επί των εισοδημάτων και η σχετική ρύθμιση θα περιληφθεί στον εφαρμοστικό νόμο και αφού προηγηθεί διαβούλευση τόσο για τον συντελεστή -που σχεδιάζεται να κυμανθεί από 3% ως 7%- όσο και για το ύψος του εισοδήματος που θα υπολογίζεται -στον κατ΄αρχήν σχεδιασμό που υπάρχει λέγεται ότι θα αφορά εισόδημα άνω των 8.000 ευρώ- καθώς για την έκταση της χρονικής εφαρμογής του.
Επίσης, από το 2011 ξεκινάει η σταδιακή μετάβαση στο νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα θεσπιστεί τον Ιούλιο. Με το νέο ενιαίο μισθολόγιο, ενώ ένα μεγάλο μέρος των σημερινών επιδομάτων ενσωματώνονται στο βασικό μισθό, καθώς το μισθολόγιο του δημοσίου τομέα εναρμονίζεται με τα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα και οι μισθοί συνδέονται με τους ρόλους και τις θέσεις των υπαλλήλων
Σχετικά με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου, ο στόχος είναι εισπράξεις ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ να εισπραχτούν έως το τέλος του 2012.
Ήδη έχουν επιλεγεί σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων για: ΔΕΠΑ ΕΑΣ, ΔΑΑ ΤΠΔ, Ελληνικό, Φάσμα Συχνοτήτων, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ Κρατικά Λαχεία, ΕΛΒΟ Κοίτασμα Αερίου «Νότια Καβάλα», Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι, Χαρτοφυλάκιο Ακινήτων Δημοσίου και έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ Καζίνο, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Περιφερειακά Αεροδρόμια και Λιμάνια.
Ακόμα, δημιουργείται ειδικός φορέας, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, στον οποίο θα ενταχθούν ειδικά χαρτοφυλάκια αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
Δεν περιλαμβάνεται η έκτακτη εισφορά
Δεν περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που εγκρίθηκε από το υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκε στη Βουλή, η έκτακτη εισφορά που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να επιβληθεί επί των δηλωθέντων εισοδημάτων.
Όπως διευκρίνιζαν μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η σχετική ρύθμιση θα περιληφθεί στον εφαρμοστικό νόμο και αφού προηγηθεί διαβούλευση τόσο για τον συντελεστή, όσο και για το ύψος του εισοδήματος που θα υπολογίζεται -στον κατ΄αρχήν σχεδιασμό που υπάρχει λέγεται ότι θα αφορά εισόδημα άνω των 8.000 ευρώ-, καθώς για την έκταση της χρονικής εφαρμογής του.
Τα μέτρα που έρχονται εντός του 2011
- Αξιολόγηση και μείωση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών και αύξηση τεκμηρίων (αναμένονται έσοδα για το δημόσιο της τάξης των 100 εκατ. ευρώ)
- Ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης και τεκμήρια ελεύθερων επαγγελματιών (έσοδα 400 εκατ. ευρώ)
- Αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23% από 1/9/2011 (έσοδα 300 εκατ. ευρώ)
- Αλλαγή στον φόρο ακίνητης περιουσίας (έσοδα 500 εκατ. ευρώ)
- Έσοδα από αυθαίρετα (έσοδα 300 εκατ. ευρώ)
- Αλλαγή στη δομή του φόρου καπνού και μείωση του περιθωρίου καταβολής του ΕΦΚ για τις εταιρείες από τις 56 στις 26 μέρες (έσοδα 150 εκατ. ευρώ)
- Δήλωση σκαφών αναψυχής ως ιδιωτικά σε συνέχεια δράσεων ΣΔΟΕ και ρύθμισης για την εγγραφή τους στα αρχεία των φορολογικών αρχών (έσοδα 150 εκατ. ευρώ)
- Έσοδα από ειδικούς φόρους κατανάλωσης (έσοδα 250 εκατ. ευρώ)
- Αύξηση των τελών κυκλοφορίας (έσοδα 100 εκατ. ευρώ)
- Έκτακτη εισφορά σε οχήματα μεγάλου κυβισμού, μεγάλης αξίας ακίνητα, σκάφη και πισίνες (έσοδα 100 εκατ. ευρώ)
- Φορολόγηση χρηματοοικονομικών συναλλαγών (έσοδα 100 εκατ. ευρώ)
Συνεχίζει τις προσπάθειες για εθνική συνεννόηση ο πρωθυπουργός
Πιστός στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης δήλωσε και σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου απέρριψε τα σενάρια επιβολής της εθνικής συνεννόησης από το εξωτερικό.
Δεν υπάρχει, τόνισε χαρακτηριστικά, «καμία έξωθεν επιβολή για τη συναίνεση» και πρόσθεσε ότι «η αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν τη χώρα μας είναι εθνικό καθήκον που υπερβαίνει τα κόμματα και τις κομματικές διαιρέσεις».
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε και πάλι ότι «βρισκόμαστε σε καθοριστικό σταυροδρόμι» και πρόσθεσε ότι «μια δύσκολη διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη». Και όπως υπογράμμισε «δεν είναι μόνο το θέμα του δανεισμού της χώρας, πότε δηλαδή θα βγει στις αγορές, είναι πάνω απ΄ όλα η αλλαγή της χώρας, να αλλάξουμε το σύστημα που μας έφερε εδώ».
Όταν ξαναβγούμε στις αγορές, ανέφερε επίσης ο κ. Παπανδρέου, «πρέπει να αξιοποιήσουμε τα χρήματα αυτά του ελληνικού λαού, για τον ελληνικό λαό, να τα διαχειριστούμε αποτελεσματικά και με διαφάνεια».
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των ημερών ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τούτες τις μέρες είναι καθήκον μας να συζητούμε με τους πολίτες, να εξηγήσουμε την πραγματικότητα που έχουμε κληθεί να διαχειριστούμε, διαλύοντας τα σύννεφα λαϊκισμού, είτε αυτά προέρχονται από τα ΜΜΕ», είτε από άλλες φωνές.
Επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα της φοροδιαφυγής που το χαρακτήρισε τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα και τον ελληνικό λαό και πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση με την Ελβετία προχωρεί και «πολύ σύντομα θα μπορούμε να ελέγξουμε Έλληνες που έχουν φοροδιαφύγει».
Στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης συναίνεσε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η Άννα Διαμαντοπούλου προέτρεψε τον κ. Παπανδρέου να επιδιώξει νέα συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά.
Πρέπει να εμπνεύσουμε στον κόσμο πίστη, αισιοδοξία, ελπίδα και εμπιστοσύνη σε αυτό που κάνουμε και να μην αφήσουμε να κυριαρχήσουν ο φόβος και ο πανικός, ανέφερε στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Εξηγώντας ότι ο πανικός μπορεί να οδηγήσει σε τυφλές αντιδράσεις, αντικοινοβουλευτισμό, ακόμα και σε εκρήξεις βίας.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε ότι η οικονομική κρίση οδήγησε σε πολιτική κρίση και κοινωνική έκρηξη και γι αυτό πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να μη γίνει και έκρηξη διακυβέρνησης. Αναφέρθηκε επίσης σε θέματα δομικών αλλαγών, αλλά και σε θέματα ανασυγκρότησης και πρόσθεσε ότι πρέπει να προβάλλεται και το κοινωνικό και θεσμικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Σχετικά με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα υποστήριξε ότι καλό θα είναι να ψηφιστεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ώστε να είναι ένα διαπραγματευτικό ατού στα χέρια του πρωθυπουργού.

Από kathimerini.gr