Κρίσιμη για το πακέτο στήριξης στην Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι η συνάντηση που θα έχουν την προσεχή Παρασκευή η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο Βερολίνο. «Αγκάθι» για τη Γαλλία, αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποτελεί η εμπλοκή ιδιωτών...
ομολογιούχων στην ελληνική βοήθεια και οι αντιτιθέμενες πλευρές αναζητούν συμβιβαστική λύση.
Μπορεί το γερμανικό κοινοβούλιο την Παρασκευή να άναψε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, εντούτοις η έγκριση δόθηκε με προϋπόθεση τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων, ασκώντας πίεση στην Άνγκελα Μέρκελ να προωθήσει μέτρα στα οποία αντιτίθεται η ΕΚΤ, ενώ επιφυλάξεις έχει διατυπώσει και η Γαλλία.
Κατηγορηματικά κατά της απαίτησης της Γερμανίας να εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας σ' ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, έχουν ταχθεί επιφανή στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προεξάρχοντος του προέδρου Ζαν Κλοντ Τρισέ, ενώ αρνητικός εμφανίστηκε και ο επικεφαλής των οικονομολόγων της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ.
Η ΕΚΤ αντιτίθεται στην υποχρεωτική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα επειδή φοβάται ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στη συνέχεια αποκομμένη από κάθε πηγή χρηματοδότησης και ότι αυτό θα βλάψει άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Πάντως, γαλλικές τράπεζες αποδέχονται επί της αρχής μια ενδεχόμενη συμφωνία για την επαναγορά των ομολόγων της Ελλάδας στη λήξη τους (rollover) υπό τον όρο ότι όλοι οι πιστωτές θα κάνουν το ίδιο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι, εμφανίστηκε την Παρασκευή βέβαιος ότι έως το τέλος του μήνα θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης στην Αθήνα.
Από skai.gr