9 Μαΐου 2011

Προέχει η συρρίκνωση του Δημοσίου

Ελληνικό, αν και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ήταν το μήνυμα στήριξης της Ελλάδας και της κυβερνητικής πολιτικής, στην κρίσιμη μάχη για την εξυγίανση των...

... δημοσιονομικών μεγεθών και την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας.

Ο ελληνοκύπριος Χριστόφορος Πισσαρίδης που έχει τιμηθεί με το βραβείο νόμπελ για τη συνεισφορά του στις οικονομικές επιστήμες, βραβεύτηκε την Κυριακή στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης από το Κυπροαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και στο περιθώριο της εκδήλωσης αναφέρθηκε εκτενώς στην ελληνική κρίση.

Κλειδί στην προσπάθεια της Ελλάδας να ανατάξει επιτυχώς την οικονομία της, να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της μεγέθη και να απαλλαγεί από το υπέρογκο δημόσιο χρέος, θα είναι η υποστήριξη από τους κοινωνικούς εταίρους, προσέθεσε. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηριχθεί στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει ξεκινήσει, γιατί υπάρχει ελπίδα ότι θα λειτουργήσει».

Πρώτη προτεραιότητα κατά τον ίδιο είναι η άμεση συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, ο οποίος σήμερα «κυβερνάται στη βάση απηρχαιωμένων αρχών. Οι ώρες εργασίας είναι πολύ λίγες και όχι καλές για δημόσια υπηρεσία, η συνταξιοδότηση έρχεται πολύ νωρίς και οι συντάξεις είναι πολύ δαπανηρές».

«Και στην Κύπρο και στην Ελλάδα υπάρχουν ισχυρά εργατικά συνδικάτα που δεν επιτρέπουν την αλλαγή. Πιστεύω ότι ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα θα πρέπει να αρχίσει με μια συνάντηση συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων, σε μια συντονισμένη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, όπως οι πετυχημένες μοντέρνες ιδιωτικές επιχειρήσεις», τόνισε ο Κύπριος νομπελίστας.

Η εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών δεν θα είναι εύκολη και «θα είναι ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, αλλά με τις πολιτικές τώρα σε λειτουργία και με τη βούληση που φαίνεται ότι υπάρχει για να γίνουν περισσότερα, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ανακάμψει», είπε ο κ. Πισσαρίδης.

Η Ελλάδα κινείται στην σωστή κατεύθυνση και «το χρέος αντιμετωπίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό, μέχρι αυτή την στιγμή». Έσπευσε μάλιστα και αυτός να συνταχθεί με όσους απορρίπτουν την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους καθώς «δεν θα είναι προς το συμφέρον» της Ελλάδας.

Αντίθετα, ο ίδιος προκρίνει τη συνέχιση των αλλαγών, καθώς «απαιτούνται θεμελιακές μεταρρυθμίσεις», ώστε να τονωθούν οι ξένες επενδύσεις. Η Ελλάδα σήμερα είναι ουραγός της ανταγωνιστικότητας στον ΟΟΣΑ, υπενθύμισε.
ΔΣΚ