16 Μαΐου 2011

«Επιτήδειοι», αρπάζουν κτήματα ομογενών

Την ώρα που καταγγέλλουμε την αρπακτική διάθεση Αλβανών, οι οποίοι αφαιρούν περιουσίες από Βορειοηπειρώτες με τη συνενοχή των αλβανικών δικαστηρίων και την ανοχή της αλβανικής κυβέρνησης, έρχεται από...

... τη μακρινή Αυστραλία μια είδηση, που αποκαλύπτει ότι παρόμοια φαινόμενα συμβαίνουν κι εδώ.

Είναι σοβαρή η καταγγελία στην οποία προβαίνει ο ομογενειακός Τύπος της Αυστραλίας, για περιπτώσεις όπου, σε Ελλάδα και Κύπρο, καταπατούνται από «επιτήδειους» συγγενείς ή συγχωριανούς, εκτάσεις που ανήκουν σε ομογενείς μας. Η εφημερίδα «Νέος Κόσμος» της Αυστραλίας υποστηρίζει -με την έρευνα που πραγματοποίησε- ότι εξελίσσεται σε «γάγγραινα» το φαινόμενο της καταπάτησης κτημάτων Ελλήνων της Αυστραλίας από συγγενείς τους και άλλους στην Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίοι με διάφορες μεθόδους βρίσκουν τρόπους να αφαιρούν ξένες περιουσίες.

Έφερε πρώτα στη δημοσιότητα την περίπτωση της οικογένειας Χαραλάμπους από την Κύπρο, όταν προσπάθησαν να τους αρπάξουν τεράστια έκταση. Βρίσκεται τώρα η υπόθεση στα δικαστήρια. Μετά από αυτό παρουσιάστηκαν και άλλοι ομογενείς με παρόμοιες καταγγελίες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κ. Γιώργου Αθανασίου, από τη Ρόδο.

Ο ίδιος, προσκόμισε μια τοπική εφημερίδα της Ρόδου, όπου σημειώνεται ότι στην περιοχή της Αρχίπολης Ρόδου, απ' όπου κατάγονται αρκετοί Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, καθώς επιστρέφουν για διακοπές βρίσκονται εμπρός σε μια οδυνηρή έκπληξη καταπατήσεων περιουσιών, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη.

Με διάφορα τεχνάσματα, οι «επιτήδειοι» τοποθετούν κατεστραμμένα αυτοκίνητα ή φυτεύουν αμπέλια ανάμεσα σε ελαιώνες των νόμιμων ιδιοκτητών και προχωρούν σε χρησικτησίες, εκτός αν προλάβει και το αντιληφθεί ο ιδιοκτήτης. Μια τέτοια υπόθεση εκδικάστηκε πριν ένα χρόνο στη Ρόδο.

Ο κ. Αθανασίου, ιδιοκτήτης ενός οικοπέδου 6,5 στρεμμάτων, πήγε στη Ρόδο από την Αυστραλία για να περάσει λίγες μέρες διακοπών και διαπίστωσε ότι κάποιοι είχαν φυτέψει τα γνωστά αμπελάκια για να ιδιοποιηθούν την περιουσία του. Ευτυχώς, έγκαιρα ο νόμιμος κάτοχος κατέφυγε στη Δικαιοσύνη, για να βρει το δίκαιο του. Όμως, αν και έχει περάσει ένας χρόνος από τη διεξαγωγή της δίκης, απόφαση δεν έχει εκδοθεί και ο ομογενής ανησυχεί.

«Το κτήμα ήταν στο Κτηματολόγιο, υπάρχει τίτλος στο όνομά μας και οι μάρτυρες κατέθεσαν υπέρ μας. Όλα τα στοιχεία ήταν συντριπτικά υπέρ μας. Όμως αυτοί που διεκδικούν την έκταση πήραν ασφαλιστικά μέτρα και μας εμποδίζουν να περιφράξουμε την έκταση, έως ότου εκδοθεί η δικαστική απόφαση», δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» ο κ. Αθανασίου.

Ο ίδιος λέει ότι ακόμα και η καταχώρηση στο Κτηματολόγιο δεν εξασφαλίζει πολλές περιουσίες. «Και καλά, εγώ πήγα στην Ελλάδα, είδα την καταπάτηση έγκαιρα, ενήργησα και ίσως σώσω την περιουσία μου», είπε ο κ. Αθανασίου και πρόσθεσε: «Άλλοι συμπάροικοι που δεν πάνε συχνά στην Ελλάδα, δεν αντιλαμβάνονται την κλοπή που γίνεται στις περιουσίες τους και υφίστανται τις συνέπειες από τις καταπατήσεις. Να επαγρυπνούν».

Μπορεί να έγιναν γνωστά λίγα μέχρι στιγμής περιστατικά, αλλά είναι ενδεικτικά της νέας «φάμπρικας» που κάποιοι έχουν εμπνευστεί. Φυσικά, αυτή η τακτική δεν είναι τωρινή. Διότι οι καταπατήσεις εκτάσεων του δημοσίου είναι πλέον καθεστώς. Αυτό δηλώνει, ότι τώρα που το κράτος αποφάσισε να καταγράψει την ακίνητη περιουσία του, θα βρεθεί προ εκπλήξεων. Υπολογίζεται, ότι το 40% των θεωρουμένων δημόσιων εκτάσεων, βρίσκεται με διάφορους τρόπους σε χέρια ιδιωτών, νόμιμα ή νομότυπα.
Ο Μακεδών