25 Μαΐου 2011

«Παράθυρο» για επαναδιαπραγμάτευση του φορολογικού με την τρόικα

Ανοικτός σε νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα για το θέμα της φορολογίας, τομέα που αποτελεί το κυριότερο πεδίο αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ. "Είμαι ανοικτός σε οποιαδήποτε πρόταση που είναι ρεαλιστική και συμβάλλει στη μεγάλη εθνική προσπάθεια. Αρκεί όμως να τείνουν όλες...

... οι προτάσεις στην ίδια κατεύθυνση” ανέφερε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Απαρίθμησε ενδεικτικά μια σειρά προτάσεων που υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ν.Δ. Και ΠΑΣΟΚ , όπως αποκρατικοποιήσεις, διευκόλυνση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, συμψηφισμός, περιουσιολόγιο, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, παραθεριστική κατοικία, επαναπατρισμός κεφαλαίων, σταδιακή κατάργηση «φόρων υπέρ τρίτων», ρύθμιση των αυθαίρετων κτισμάτων, fast track στη δικαιοσύνη, «εργασιακή εφεδρεία».

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές στο θέμα των φορολογικών εσόδων, με την αντιπολίτευση σύσσωμη να διαφωνεί με τα εισπρακτικά μέτρα λεηλασίας που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση, αλλά ο πρωθυπουργός άφησε “παράθυρο” αλλαγών και διαπραγμάτευσης. ”Αλλά ακόμα και εδώ, είμαι έτοιμος να συζητήσω και μαζί να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας καινοτόμες προσεγγίσεις. Προσεγγίσεις που μειώνουν το βάρος στις επιχειρήσεις αλλά που όμως δίνουν ισοδύναμο ή και καλύτερο αποτέλεσμα στα έσοδα” πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο γιατί οι αγορές δεν πιστεύουν την Ελλάδα και τα spread διατηρούνται σε επίπεδα ρεκόρ, σχολίασε ότι αυτό δεν ερμηνεύεται ως αποτυχία του ελληνικού προγράμματος αλλά από μια σειρά άλλων παραγόντων. Αυτοί είναι ότι οι κινήσεις της Ε.Ε. δεν πείθουν, ότι υπάρχει φόβος εξάπλωσης σε άλλα κράτη και ότι η κρίση του 2008 είναι ακόμα πολύ πρόσφατη και επηρεάζει χώρες κολοσσούς όπως οι ΗΠΑ.
ΔΣΚ