13 Μαΐου 2011

Ο Ασαντ φυγάδευσε τη σύζυγό του

Στο Λονδίνο «φυγάδευσε» τη σύζυγό του ο πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ, σύμφωνα με χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Τέλεγκραφ», την ώρα που η ΕΕ επέβαλε σκληρές κυρώσεις στον στενό...

... πυρήνα συγγενών-συνεργατών του και η Γαλλία πιέζει να επεκταθούν και στον ίδιο.

Ωστόσο, παράλληλα με την κλιμάκωση της καταστολής στη Δαμασκό και σε άλλες πόλεις της Συρίας (με παρουσία τανκς στους δρόμους, δολοφονίες διαδηλωτών και αθρόες συλλήψεις) το καθεστώς άνοιξε παράθυρο εκτόνωσης, απελευθερώνοντας πέντε εμβληματικές μορφές της αντιπολίτευσης.

Η κίνηση αυτή προετοιμάστηκε σε μυστική συνάντηση εκπροσώπων της συριακής Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τη σύμβουλο του Ασαντ, Μπουταΐνα Σααμπάν. Οι «New York Times» αφήνουν να εννοηθεί πως αυτό αποτελεί μέρος σχεδίου του Σύρου προέδρου για σταδιακή εκτόνωση της κατάστασης, με παροχή μεγαλύτερης ελευθερίας στον Τύπο και στα πολιτικά κόμματα.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η συνεργάτιδα του Ασαντ αντιμετώπισε θετικά την έκκληση των προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης για χαλάρωση των μέτρων καταστολής, με απόσυρση των τανκς και των αστυνομικών με πολιτικά από τα αστικά κέντρα. Ετσι οι διαδηλωτές -που οργάνωσαν και χθες πανεθνική κινητοποίηση- θα μπορέσουν να διαβουλευθούν ήρεμα και να εκλέξουν αντιπροσώπους που θα διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση.

Ωστόσο για καλό και για κακό ο Σύρος πρόεδρος φαίνεται πως έστειλε την 35χρονη σύζυγό του Ασμα στο Λονδίνο, όπου βρίσκονται και τα τρία παιδιά τους, όπως αποκάλυψε Αραβας διπλωμάτης στην «Τέλεγκραφ». Η Ασμα Ασαντ (γνωστή ως «Ρόδο της Ερήμου») διαθέτει και βρετανική ιθαγένεια, ενώ ο καρδιολόγος πατέρας της και η πρώην διπλωμάτης μητέρα της μένουν μόνιμα στην αγγλική πρωτεύουσα.

Κανένα σχόλιο
Η φυγάδευσή της από τη Δαμασκό έγινε με άκρα μυστικότητα, ενώ τόσο το Φόρεϊν Οφις όσο και το υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αλ Τζαζίρα, η Γερμανία και η Ισπανία μπλόκαραν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του ίδιου του Ασαντ, όπως ζητεί μετ' επιτάσεως η Γαλλία. Μετά το εμπάργκο κατά της Δαμασκού, η ΕΕ έθεσε χθες σε ισχύ κυρώσεις κατά 13 υψηλόβαθμων στελεχών του Μπάαθ, με πάγωμα λογαριασμών και απαγόρευση εισόδου σε όλη την Ενωση.

Βασικοί στόχοι είναι ο αδελφός του προέδρου, Μαχέρ αλ Ασαντ (πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και βασικός οργανωτής της καταστολής), ο ξάδελφός του Ραμί Μαχλούφ («βασιλιάς» της κινητής τηλεφωνίας, της ενέργειας και των κατασκευών), οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών κ.ά. Παράλληλα, ο ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία επειδή δεν μπορεί να αποσταλεί βοήθεια στους «ελεύθερους πολιορκημένους» της πόλης Ντεράα.
ΔΣΚ