19 Απριλίου 2011

Άγαλμα της θεάς Νέμεσης, στη Ρουμανία

Μαρμάρινο άγαλμα της θεάς Νέμεσης εντοπίστηκε μεταξύ άλλων σημαντικών ευρημάτων στη ρουμανική επαρχία Άλμπα Ιούλια, βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου. Τα ευρήματα χρονολογούνται στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ. ή στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. και αποτελούν τη σημαντικότερη ανακάλυψη της...

... τελευταίας δεκαετίας στην περιοχή της πόλης Apulum, οχυρωματικού κέντρου της ρωμαϊκής επαρχίας της Δακίας.

Ο Κοσταντίν Ινέλ, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Άλμπα Ιούλια, παρουσιάζοντας σε εκπροσώπους των ΜΜΕ το άγαλμα που βρέθηκε στη διάρκεια ερευνών σε τοποθεσία ανάμεσα σε ρωμαιοκαθολικό καθεδρικό και ορθόδοξο ναό, τόνισε ότι το εύρημα μαρτυρά ότι υπήρχε και πρωιμότερο λατρευτικό κέντρο.

«Η αρχαιολογική και καλλιτεχνική αξία του αγάλματος της θεάς, προσωποποίησης της έννοιας της απονομής δικαιοσύνης και της τιμωρίας, είναι πολύ μεγάλη. Εκτός από την εκφραστικότητα και την εξαιρετικά ακριβή αναπαράσταση του σώματος και της ενδυμασίας, στο δεξί πόδι του αγάλματος υπάρχει το μυθικό τέρας που συνδέεται με τη θεότητα, ο γρύπας», υπογράμμισε. Στην ίδια περιοχή, πριν από δύο εβδομάδες, αποκαλύφθηκαν ένας μαρμάρινος αναθηματικός βωμός και μαρμάρινο ανάγλυφο, ευρήματα που ενισχύουν την εικασία για ύπαρξη αρχαίου ναού.

Στο Μουσείο της Άλμπα Ιούλια στεγάζεται η σημαντικότερη συλλογή αρχαιοτήτων της ρωμαϊκής περιόδου στη Ρουμανία. Η πόλη Apulum ήταν ο μεγαλύτερος αστικός οικισμός στη Δακία και η έδρα ρωμαϊκής λεγεώνας.
«Σάρισσα»