27 Απριλίου 2011

Η Μιζουράτα στα χέρια των αντικαθεστωτικών

Οι εξεγερμένοι εξασφάλισαν σήμερα τον έλεγχο του λιμανιού της πόλης Μιζουράτα, μία ημέρα μετά την επίθεση των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι οι οποίες απωθήθηκαν 40 χιλιόμετρα έξω από την πόλη από τις αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ και τις μάχες στο έδαφος, όπως δήλωσαν οι εξεγερμένοι.
Παρόλα αυτά η πόλη παραμένει περικυκλωμένη στα ανατολικά, στα νότια και τα δυτικά από το στρατό, ενώ ανοιχτός για...

ανεφοδιασμό παραμένει με μόνο ο δρόμος προς τη θάλασσα. Από τις 13:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) ακούγονται σχεδόν ακατάπαυστα εκρήξεις από τα δυτικά της Μιζουράτας.
Σύμφωνα με τους εξεγερμένους το ΝΑΤΟ προχώρησε στη διάρκεια της νύχτας σε αεροπορικές επιδρομές περίπου 15 χιλιόμετρα από το λιμάνι, το οποίο βρίσκεται 12 χιλιόμετρα ανατολικά της Μιζουράτας και είναι ζωτικής σημασίας για τον ανεφοδιασμό της πόλης που πολιορκείται εδώ και δύο μήνες, με αποτέλεσμα ο λιβυκός στρατός να απωθηθεί.
 Τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ πετούσαν πάνω από την πόλη σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
 Σήμερα το μεσημέρι μία τεράστια στήλη μαύρου καπνού υψωνόταν πάνω από το λιμάνι, το οποίο έχουν και πάλι υπό την κατοχή τους οι εξεγερμένοι, πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.
"Οι άνδρες του Καντάφι είναι νεκροί. Το μόνο που έχει μείνει είναι καμένα οχήματα και πτώματα κι έχουμε κατάσχει πολλά όπλα", δήλωσε ένας επικεφαλής των εξεγερμένων δείχνοντας έναν πύραυλο Μίλαν, αυτόματα όπλα και RPG.
Χθες Τρίτη το απόγευμα δεκάδες ρουκέτες έπεσαν στο λιμάνι και τα περίχωρά του, πλήττοντας κυρίως έναν καταυλισμό αφρικανών προσφύγων που προσπαθούν να φύγουν από την πόλη.
Ένας κάτοικος Νίγηρα σκοτώθηκε και περίπου είκοσι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.
Στη Μιζουράτα παραμένουν περίπου 1.300 πρόσφυγες, κυρίως από τον Νίγηρα, αλλά επίσης και από το Τσαντ, τη Γκάνα και το Σουδάν. Πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων κατάφεραν τις τελευταίες εβδομάδες να καταπλεύσουν στο λιμάνι της Μιζουράτας για να εκκενώσουν ξένους υπηκόους από την πόλη.

Aπό newstoday.gr