27 Απριλίου 2011

Καλλισθένης… εν δήμω

Aπό τη voria.gr
Η μετατροπή της Ελλάδας σε Συρία και Λιβύη, το μήνυμα Σαμαρά για «χειροπιαστά» όνειρα, ο θαρραλέος Τρεμόπουλος και οι νόμοι που δεν εφαρμόζονται... μόνο όταν δεν υπάρχουν πινακίδες...
Ολόκληρη φασαρία γίνεται για τους νεκρούς της Συρίας ή της Λιβύης, ενώ περνάει στα ψιλά το γεγονός ότι κι εμείς είχαμε 24 νεκρούς από ατυχήματα στο διήμερο (και καμιά 40αριά τραυματίες). Βάλε και τα θύματα από τα βαρελότα, και άνετα μπορείς να πεις ότι κι εδώ έγινε της...
Συρίας. Κι ακόμη δεν αρχίσαμε να τρωγόμαστε μεταξύ μας. Σκέψου τι έχει να γίνει.
Δεκαπεντάχρονη πέθανε από υπερβολική χρήση αλκοόλ. Σίγουρα όμως, στο  μπαρ θα υπάρχει πινακίδα που γράφει «απαγορεύεται το αλκοόλ στους κάτω των 17 ετών». Και βέβαια, και άλλη πινακίδα ότι απαγορεύεται το κάπνισμα. Ο νόμος είναι αυστηρός, αν δεν υπάρχουν πινακίδες. Αυτό έχει σημασία. Αλλά μέχρις εκεί.
Από τις κοινοτυπίες των αναστάσιμων μηνυμάτων απομονώνω παράγραφο από τα λεγόμενα του Αντώνη Σαμαρά: «Στα μάτια των νέων παιδιών βλέπω την αγωνία για το μέλλον τους, αλλά βλέπω και τη δική μας ευθύνη να τους δώσουμε χειροπιαστή, όχι θεωρητική, ελπίδα. Ελπίδα, η οποία θα είναι εφαρμόσιμη».
Αντώνη μου, από αληθινό ενδιαφέρον γράφω τακτικά, να μη μιλάς από στήθους. Διάβαζε μόνο αυτά που γράφει ο Χρύσανθος, γιατί αυτός έχει παιδεία. Η ελπίδα, Αντώνη μου, δεν μπορεί ποτέ να είναι χειροπιαστή και εφαρμόσιμη. Αλλιώς, δεν θα ήταν ελπίδα, η οποία κατά τον Αριστοτέλη «είναι το όνειρο του ξυπνητού». Όνειρα χειροπιαστά δεν υπάρχουν.
Καλύτερα θα ήταν αν έλεγες «να τους δώσουμε προοπτική», με την έννοια της θεώρησης της μελλοντικής εξέλιξης της κατάστασης, που θα φροντίσεις να είναι θετική. Αλλά και την «προοπτική» δύσκολα θα την χρησιμοποιήσεις, διότι την επαναλαμβάνει εκείνος ο Κιλτίδης, που τα βρόντηξε πριν προφτάσει ο Φαήλος να τον διαγράψει. Μιλάει για «ελπίδα και προοπτική» (παρόλο που είναι των θετικών επιστημών, τα κατέχει τα ελληνικά Αντώνη μου).
Θαρραλέος ο Τρεμόπουλος. Βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συμμετάσχει στις αντιπυρηνικές κινητοποιήσεις των Τούρκων Πράσινων. Μιχάλη, πρόσεχε, γιατί εκεί βαράνε στ’ αλήθεια, δεν χαϊδεύουνε.
Μήπως Χάρη μου, πρέπει να ξανασκεφτείς εκείνο το νόμο που έκανες και μένουν ουσιαστικά ατιμώρητοι οι εγκληματίες; Ο αλλοδαπός, που συνελήφθη στην Κρήτη για απόπειρα βιασμού 15χρονης, είχε προφυλακιστεί για το αδίκημα του βιασμού σε βάρος αλλοδαπής, προ ενός έτους περίπου, και αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους. Και έμεινε πιστός στο χόμπι του. Και είναι πολλά τέτοια περιστατικά, Χάρη μου.
Προς κάποιους φίλους μου πολιτικούς, που δηλώνουν προοδευτικοί και ενθουσιασμένοι από τις «λαϊκές εξεγέρσεις» στη Μεσόγειο: «Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Save The Children» καταγγέλλει τα μαζικά εγκλήματα από τους αντιπάλους του Καντάφι στη Λιβύη, όπου δεκάδες παιδιά έχουν δολοφονηθεί και κακοποιηθεί σεξουαλικά από τους αντικαθεστωτικούς στα στρατόπεδα προσφύγων στην Βεγγάζη, ενώ βιάστηκαν και οι μητέρες τους και δολοφονήθηκαν οι πατέρες τους», παρουσίασε δε και τα στοιχεία!
Τέρμα η διασκέδαση, ώρα για δουλειά (ειπώθηκε ότι διασκέδαση είναι η τέχνη να κουράζεσαι, κατά τις ώρες της ανάπαυσης).
Καλλισθένης