25 Απριλίου 2011

Επιδρομή του ΝΑΤΟ σε συγκρότημα του Καντάφι

Αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στη λιβυκή πρωτεύουσα, Τρίπολη, ισοπέδωσε κτίρια του συγκροτήματος Μπαμπ αλ Αζιζία του ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Καντάφι.
Η εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης έκανε λόγο για απόπειρα δολοφονίας του Καντάφι και ανέφερε ότι ο λίβυος ηγέτης χρησιμοποιούσε το κτίριο για υπουργικές και άλλες συναντήσεις. Όπως πρόσθεσε, 45 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι...

15 σοβαρά, και άλλοι αγνοούνται.
Σύμφωνα με τους ξένους ανταποκριτές, τουλάχιστον δύο πύραυλοι έπληξαν το συγκρότημα, ενώ εκτιμάται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο χτύπημα στην Τρίπολη από την αρχή των επιχειρήσεων.
Μετά τις εκρήξεις, τρεις λιβυκοί τηλεοπτικοί σταθμοί – η Λιβυκή Τηλεόραση, το Jamahiriya και το Shababiya - βγήκαν εκτός λειτουργίας προσωρινά. Πυροσβέστες εξακολουθούσαν να προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες σε ένα τμήμα του κτηρίου όταν δημοσιογράφοι μεταφέρθηκαν στο χώρο με ευθύνη της κυβέρνησης, λίγες ώρες αφότου ισχυρές εκρήξεις ταρακούνησαν το κέντρο της Τρίπολης.
Στη Μισράτα, τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 60 τραυματίσθηκαν τη Δευτέρα στη διάρκεια επιθέσεων με πυραύλους, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. "Σημειώθηκε σφοδρός βομβαρδισμός κατοικημένων περιοχών.
Στα νοσοκομεία φθάνουν καμμένα πτώματα", δήλωσε ο Αχμεντ αλ-Κάντι, μηχανικός, ο οποίος εργάζεται για ραδιοφωνικό σταθμό των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη Μισράτα. "Οι τραυματίες είναι 60 και οι μάρτυρες 30. Αυτά είναι τα θύματα των τελευταίων 12 ωρών", τόνισε.
Στην Αιθιοπία για ειρηνευτικές συνομιλίες ο λίβυος ΥΠΕΞ
Ο λίβυος υπουργός Εξωτερικών Άμπντελ Άτι αλ Ομπέιντι κατευθύνεται στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας για να συζητήσει περί ενός σχεδίου ειρήνευσης στη χώρα του με την Αφρικανική Ένωση, ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Καντάφι.
Η Τρίπολη είχε αποδεχθεί μια ειρηνευτική πρόταση που είχε καταρτίσει η Αφρικανική Ένωση, που όμως απέρριψαν αμέσως οι εξεγερμένοι αφού δεν προέβλεπε την απομάκρυνση του Καντάφι από την εξουσία.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία διαμηνύουν ότι η εκστρατεία των αεροπορικών πληγμάτων που διεξάγουν εδώ κι ένα μήνα δεν θα τελειώσει ώσπου ο Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία.
Ο εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ δήλωσε ότι το Μαρόκο συμμετέχει στις ειρηνευτικές προσπάθειες και ότι η κυβέρνηση του Καντάφι βρίσκεται παράλληλα σε επαφές με τη Ρωσία, την Ελλάδα, την Τουρκία και κυβερνήσεις κρατών της Λατινικής Αμερικής για να υπάρξει ένα αποδεκτό ειρηνευτικό σχέδιο.
Οικονομική βοήθεια Κουβέιτ προς τους εξεγερμένους
Το Κουβέιτ, ένα πλούσιο πετρελαϊκό εμιράτο του Κόλπου, έδωσε οικονομική βοήθεια 50 εκατομμυρίων διναρίων (180 εκατομμύρια δολάρια) στους εξεγερθέντες στη Λιβύη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Μετάβασης (CNT), του πολιτικού οργάνου της εξέγερσης, κατά την επίσκεψή του στο εμιράτο.
"Το ποσό αυτό θα μας βοηθήσει να εξοφλήσουμε ένα μέρος των μισθών των υπαλλήλων. Έχουμε ανάγκη μια επείγουσα βοήθεια", πρόσθεσε ο Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έπειτα από συνάντηση με τον εμίρη του Κουβέιτ, σεΐχη Σαμπάχ αλ Άχμαντ Αλ-Σαμπάχ.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ, σεΐχης Μοχάμαντ Αλ-Σαμπάχ, ανακοίνωσε από την πλευρά του πως "το Κουβέιτ θα δώσει μια σημαντική και επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, δια μέσου του CNT".

Aπό nooz.gr