1 Μαρτίου 2011

WikiLeaks για Νόμπελ

Το παιδί του Τζουλιάν Ασάνζ, περιλαμβάνεται μεταξύ των υποψηφιοτήτων για Νόμπελ Ειρήνης το 2011.
Από τις 241 υποψηφιότητες οι 53 είναι οργανώσεις σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ, Γκέιρ Λούντεσταντ. Πέρσι υπήρχαν 237 υποψηφιότητες.
Ο Λούντεσταντ δήλωσε ότι "ο κατάλογος των διεκδικητών του βραβείου δεν ανακοινώνεται" και συμπλήρωσε ότι "οι φετινές υποψηφιότητες επηρεάστηκαν από τις λαϊκές εξεγέρσεις στον....

αραβικό κόσμο.Επίσης λάβαμε αρκετές προτάσεις που αντανακλούν την κατάσταση που παρατηρούμε στην Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη ιδιαιτέρως"
Μέχρι την 1η Φεβρουαρίου μπορούν να παροταθούν μπορεί να προταθεί ένας υποψήφιος από κοινοβουλευτικούς και υπουργούς, προηγούμενους βραβευθέντες, μέλη ορισμένων διεθνών οργανισμών και καθηγητές πανεπιστημίου.Η Επιτροπή Νομπέλ συνιστά σε όσους καταθέτουν υποψηφιότητες να μην αποκαλύπτουν εκ προοιμίου τις προτάσεις τους, ωστόσο δεν υπάρχουν επίσημοι κανόνες γι΄αυτό, γεγονός που επιτρέπει τη φημολογία πριν από την ανακοίνωσή της βράβευσης στις αρχές Οκτωβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό και λόγω των αποκαλύψεων που έγιναν από το Wikileaks για διαφθορά, εγκλήματα πολέμου και βασανιστήρια, ο Νορβηγός Βουλευτής Σνόρε Βάλεν πρότεινε τον ιστότοπο που ίδρυσε ο Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ, που ειδικευόταν σε δημοσιοποίοηση εμπιστευτικών πληροφοριών, για το βραβείο Νομπελ Ειρήνης.
Άλλες υποψηφιότητες για το Νόμπελ είναι η Ρωσική μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial και ένα ηγετικό της στέλεχος, η Σβετλάνα Γκανούσκινα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ, ο Κουβανός διαφωνών Οσβάλδο Πάγια Σαρντίνας και οι τρεις άνδρες που αποκαλούνται "οι πατέρες" του Διαδικτύου, οι Αμερικανοί Λάρι Ρόμπερτς και Βιντ Σερφ και ο Βρετανός Τιμ Μπέρνερς-Λι. Η εφεύρεση των τελευταίων επέτρψε να αναδειχθούν ιστότοποι όπως το Twitter και το Facebook που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην "αραβική άνοιξη".
Ο νικητής θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο. Το βραβείο απονέμεται κατά παράδοση στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του ιδρυτή του θεσμού, του σουηδού εφευρέτη της δυναμίτιδας Άλφρεντ Νομπέλ. Περσινός νικητής ήταν ο Κινέζος Λιού Σιαομπό, που ήταν φυλακισμένος αντικαθεστωτικός.