18 Μαρτίου 2011

Μόνιμος κάτοικος Μακεδονίας ο ιός του Δυτικού Νείλου

Σημαντικός είναι ο προβληματισμός των Αρχών από τον εντοπισμό του ιού του Δυτικού Νείλου σε πουλιά που παραμένουν μόνιμα στις περιοχές τους, καθώς αποκτά ενδημικά χαρακτηριστικά και ο κίνδυνος ταχύτερης και ευρύτερης μετάδοσής του πολλαπλασιάζεται.
Το 2010 στην Ελλάδα καταγράφηκαν 261 περιστατικά μόλυνσης...

ανθρώπων από τον ιό (εγκεφαλίτιδα), εκ των οποίων 191 παρουσίασαν νευρολογικά συμπτώματα και 34 απεβίωσαν.
Οπως προκύπτει από τις επιστημονικές μελέτες την τελευταία διετία, ήδη από τις αρχές του 2010 καταγράφηκε η παρουσία του ιού σε πουλιά που δεν αποδημούν, κυρίως κορακοειδή, στην Κεντρική Μακεδονία.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η παρουσία του ιού σταματά να είναι περιοδική στη χώρα μας, μέσω της εποχικής μετακίνησης πληθυσμών πτηνών, και γίνεται μόνιμη. Ετσι, η επέκτασή του θα γίνεται σε όλη τη διάρκεια του έτους και τα κρούσματα σε ανθρώπους μπορεί να αυξηθούν τόσο σε επίπεδο αριθμού όσο και γεωγραφικής θέσης.
Οι αριθμοί των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν πέρυσι είναι πολύ μικροί σε σχέση με την πραγματική έκταση του προβλήματος, καθώς σύμφωνα με τα ιατρικά δεδομένα μόλις 1% των κρουσμάτων μόλυνσης παρουσιάζει νευρολογικά συμπτώματα, ενώ ένα 20% παρουσιάζεται σαν απλή γρίπη.
Οι εξελίξεις αυτές πάντως δεν χρειάζεται να δημιουργήσουν ακραίες συμπεριφορές: όπως τονίζουν οι ειδικοί, τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου αίματος καθιστούν αδύνατη τη μετάδοση από έναν άνθρωπο σε έναν άλλο, μέσω τσιμπήματος κουνουπιού.
Η περυσινή έξαρση κρουσμάτων αποδίδεται στην παρουσία μεγάλου αριθμού μολυσμένων πτηνών στους υδροβιοτόπους της Κεντρικής Μακεδονίας, από όπου κουνούπια την μετέφεραν στους ανθρώπους.
Η μελέτη των στατιστικών ευρημάτων των τελευταίων ετών, δείχνει ότι είναι μάλλον μακρινό το ενδεχόμενο άμεσης επανάληψης της έξαρσης κρουσμάτων στο ίδιο σημείο, με το ερώτημα να είναι εάν η επανεμφάνισή του θα είναι και πάλι «εισαγόμενη» ή ο ιός παραμένει στην περιοχή, στους πληθυσμούς των πτηνών.

Από ethnos.gr