2 Μαρτίου 2011

Βομβαρδισμοί από αεροσκάφη του Καντάφι στη Λιβύη

Πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Μπρέγκα, στην ανατολική περιοχή της χώρας, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, σε μία πρώτη ένδειξη ότι οι δυνάμεις του Καντάφι προχωρούν σε συντεταγμένη αντεπίθεση.
«Οι Κανταφικοί ανακαταλάβανε την Μπρέγκα, πετρελαϊκό κέντρο και οι αντικαθεστωτικοί υποχώρησαν στην Αζνταμπίγια. Εκεί, πλέον, μεταφέρεται το μέτωπο των επιχειρήσεων και για το λόγο αυτό κινούνται προς τα εκεί...

δυνάμεις εφέδρων του καθεστώτος» μεταδίδει ο απεσταλμένος της «Κ» στη Λιβύη Πέτρος Παπακωνσταντίνου.
Μάλιστα, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι ένα αεροδρόμιο στην περιοχή της Μπρέγκα κατελήφθη από πιστές στον Καντάφι δυνάμεις.
«Είναι αλήθεια. Υπήρξε αεροπορικός βομβαρδισμός της Μπρέγκα και οι δυνάμεις του Καντάφι την κατέλαβαν», δήλωσε ο Μοχάμεντ Γιούσεφ, αξιωματικός στην πόλη Αζνταμπίγια.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Αζνταμπίγια, κοντά στην Μπρέγκα, όπου οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ελέγχουν μία στρατιωτική βάση και μία αποθήκη πυρομαχικών.

Οργανώνονται οι αντικαθεστωτικοί
Σε ολόκληρη σχεδόν τη Λιβύη, αρχηγοί φυλών, αξιωματούχοι, στρατιωτικοί και μονάδες του στρατού που έχουν προσχωρήσει στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, οργανώνονται αποτελεσματικότερα.
«Θα διατηρήσουμε την πίεση επί του Καντάφι μέχρι να αποχωρήσει και να επιτρέψει στον λαό της Λιβύης να εκφρασθεί ελεύθερα και να καθορίσει το μέλλον του», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC η Σούζαν Ράις, πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.
Ο διοικητής Φάρις Ζβάι, ο οποίος περιλαμβάνεται στους αξιωματικούς του λιβυκού στρατού που έχουν προσχωρήσει στις δυνάμεις της εξέγερσης στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε ότι στην πόλη Αζνταμπίγια έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 10.000 εθελοντές.
«Αναδιοργανώνουμε τον στρατό, ο οποίος είχε σχεδόν τελείως διαλυθεί από τον Καντάφι και τη συμμορία του πριν φύγουν...αναδιαρθρώνουμε, όσο μπορούμε, τον στρατό με βάση τους νέους που έλαβαν μέρος στην εξέγερση», είπε.
Στο μεταξύ, οι ηγέτες των αντικαθεστωτικών συζητούν την πιθανότητα να ζητήσουν αεροπορικές επιδρομές από ξένες χώρες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Οι εφημερίδες «The New York Times» και «Washington Post» αναφέρουν πως οι επικεφαλής των συμβουλίων της αντιπολίτευσης στην περιοχή της Βεγγάζης εξετάζουν την πιθανότητα αυτή.
«Θέλουμε την ξένη επέμβαση σε επιμελητειακά θέματα, εναέριο αποκλεισμό, βομβαρδισμό των αεροπορικών βάσεων και έλεγχο των ακτών», δήλωσε στην Post ο Μουφτάχ Κεντίρ, δικηγόρος, που συμμετέχει στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης.
Η συζήτηση αυτή δείχνει την ανησυχία των ηγετών των αντικαθεστωτικών εξαιτίας της παραμονής του Καντάφι στην εξουσία και της στρατιωτικής του ισχύος.
«Κατέστρεψε τον στρατό. Έχουμε δύο ή τρία αεροσκάφη», δήλωσε στους Τimes ο Αμπντελ Χαφίντ Γόγκα, εκπρόσωπος του επαναστατικού συμβουλίου στην Βεγγάζη.
Αμερικανοί γερουσιαστές πάντως εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το αν πρέπει να δοθούν όπλα στους αντικαθεστωτικούς.
Η γερουσιαστής Ντιάν Φέινστάιν του Δημοκρατικού Κόμματος τόνισε: «Ειλικρινά δεν είμαι σίγουρη πως αυτό θα ήταν μια έξυπνη ιδέα». Η ίδια πρόσθεσε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να δείξει ότι βρίσκεται σε επιφυλακή και να στείλει προειδοποίηση στον Καντάφι.
Οι κυρώσεις που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν περιλαμβάνουν τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.
Στην Ουάσινγκτον, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε ότι η Λιβύη οδεύει προς έναν εμφύλιο πόλεμο και τόνισε πως η αντιπολίτευση θέλει φανεί ότι «χειρίζεται την υπόθεση μόνη της για λογαριασμό του λιβυκού λαού, ότι δεν υπάρχει παρέμβαση καμιάς ξένης δύναμης».
Ο στρατηγός Τζέιμς Μάτις, επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, δήλωσε στο Κονγκρέσο πως το ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται -η δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού της Λβύης- θα απαιτούσε τον βομβαρδισμό της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας και αυτό θα σημαίνει πλήρη στρατιωτική εμπλοκή.
«Θα έπρεπε να καταστρέψουμε το αντιαεροπορικό σύστημα για να εγκαταστήσουμε μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού», διευκρίνισε ο Μάτις και πρόσθεσε: «Ας μην έχουμε αυταπάτες, αυτό θα ήταν μια στρατιωτική επιχείρηση. Δεν μπορείς απλώς να πεις στους ανθρώπους να μην πετούν τα αεροσκάφη τους».

Δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία στην είσοδο της Διώρυγας του Σουέζ
Δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία, το USS Kearsarge και το USS Ponce, εισήλθαν σήμερα στη διώρυγα του Σουέζ κατευθυνόμενα προς την Μεσόγειο Θάλασσα, δήλωσε αξιωματούχος της Διώρυγας.
Τα πλοία βρίσκονται στην νότια είσοδο της Διώρυγας και αναμένεται να την διαπλεύσουν κατά τις 15.30 ή 16.00 (τοπική και ώρα Ελλάδος).
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αναπτύξει πολεμικά πλοία και αεροσκάφη κοντά στη Λιβύη. Το Kearsarge έχει τη δυνατότητα μεταφοράς δύναμης 2.000 πεζοναυτών.

Αλλαγές στην κυβέρνηση Καντάφι
Ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι αντικατέστησε δύο υπουργούς που έχουν προσχωρήσει στους αντικαθεστωτικούς, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.
Στη θέση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Αμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι διόρισε τον Μασούντ Αμπντελ Χαφίζ στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Μοχάμεντ Αχμαμπάντ αλ-Καμούντι αντικατέστησε τον Μουστάφα Μοχάμεντ Αμπντούλ Αζλεΐλ.
Επίσης, ο Μοχάμεντ Ακρι Αλ-Μαχγκούμπι διορίστηκε γενικός εισαγγελέας στη θέση του Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Αμπάρ, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα και προσχώρησε στην αντιπολίτευση.

Ανατροπή βυτιοφόρου στην Τρίπολη
Ένα βυτιοφόρο πήρε φωτιά σήμερα το πρωί σε συνοικία της Τρίπολης, με αποτέλεσμα πυκνός μαύρος καπνός να καλύψει την περιοχή και να προκαλέσει αρχικά έντονους φόβους καθώς δεν ήταν γνωστά τα αίτιά του.
Το βυτιοφόρο ανεφλέγη κοντά στο ξενοδοχείο Rixos όπου διαμένουν πολλοί ανταποκριτές του ξένου Τύπου.
Αρκετά οχήματα της πυροσβεστικής κατευθύνονται προς το σημείο πάνω από το οποίο υπάρχει πυκνός καπνός, διευκρίνισε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Τρίπολη.

Την παραίτηση του Καντάφι ζητά η αμερικανική Γερουσία
Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε απόφαση, συμβολικού χαρακτήρα, με την οποία καταδικάζει τις βιαιότητες του καθεστώτος στη Λιβύη και ζητεί από την διεθνή κοινότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού της χώρας.
Οι Γερουσιαστές, που επικύρωσαν ομόφωνα την απόφαση, ζητούν από τον Μουάμαρ Καντάφι να «σταματήσει τις βιαιότητες, να δεχτεί τη βούληση του λαού της Λιβύης για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να παραιτηθεί και να επιτρέψει μια ειρηνική μετάβαση στην δημοκρατία».
Η απόφαση «ασκεί πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη λήψη νέων μέτρων που κρίνονται απαραίτητα για την προστασία των πολιτών στη Λιβύη, αλλά και την ενδεχόμενη επιβολή εναέριου αποκλεισμού της χώρας».
Νωρίτερα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Μάικ Μάλεν δήλωσε πως η δημιουργία μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού είναι «εξαιρετικά δύσκολη», ενώ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς τόνισε πως δεν υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους του ΝΑΤΟ για «χρήση στρατιωτικών δυνάμεων» στη Λιβύη.

Κίνηση απελπισίας του Καντάφι «προβλέπει» Ιταλός υπουργός
Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας δήλωσε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Μουάμαρ Καντάφι να κάνει μια κίνηση απελπισίας για να υπερασπιστεί το καθεστώς του.
«Υπάρχει πιθανότητα, πραγματικά μεγάλη πιθανότητα, ο Καντάφι να κάνει μια τελευταία απελπισμένη προσπάθεια να ξεφύγει από την πολιορκία στην οποία βρίσκεται», τόνισε ο Πάολο Ρομάνι, μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση.
Ο Ρομάνι έκανε τη δήλωση αυτή όταν ρωτήθηκε αν η Ιταλία φοβάται μήπως ο Καντάφι κάνει κάτι μια ακραία ή απελπισμένη κίνηση, όπως να βομβαρδίσει τις πετρελαιοπηγές.

Ουρά χιλιομέτρων σχηματίζουν οι πρόσφυγες στα σύνορα με την Τυνησία
Ουρά «πολλών χιλιομέτρων, ως εκεί που φθάνει το μάτι» σχηματίζει το πλήθος των προσφύγων από τη Λιβύη στα σύνορα με την Τυνησία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), η οποία απηύθυνε νέα έκκληση να ναυλωθούν εκατοντάδες αεροσκάφη για να απομακρύνουν τον κόσμο.
«Οι συνάδελφοί μου στην περιοχή μού λένε ότι το πλήθος από τη Λιβύη έχει σχηματίσει ουρά πολλών χιλιομέτρων ως εκεί που φθάνει το μάτι στα σύνορα με την Τυνησία», τόνισε η Σιμπέλα Γουίλκς, εκπρόσωπος της HCR.
«Είναι εκτεθειμένοι στο δριμύ ψύχος, τη βροχή και πολλοί από αυτούς έχουν περάσει τρεις ή τέσσερις νύχτες στο ύπαιθρο», πρόσθεσε.
«Πρόκειται πραγματικά για ένα χάος. Υπολογίζεται ότι 77.320 άνθρωποι έχουν περάσει στην Αίγυπτο και άλλοι τόσοι, ίσως κατά 10.000 περισσότεροι, κατάφεραν να περάσουν στην Τυνησία», τόνισε η Γουίλκς και πρόσθεσε ότι «περίπου 150.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες».
«Καθημερινά από τις 20 Φεβρουαρίου περίπου 10.000 άνθρωποι περνούν τα σύνορα, καμιά φορά και 15.000 και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς. Πάνω από 20.000 άνθρωποι περιμένουν στη λιβυκή πλευρά των συνόρων», τόνισε ο Τυνήσιος αξιωματικός, ο οποίος συντονίζει την επιχείρηση υποδοχής των προσφύγων από τη Λιβύη.
«Εάν ο αριθμός αυτός αυξηθεί, υπάρχει κίνδυνος για ανθρωπιστική καταστροφή, κυρίως από την άποψη των συνθηκών υγιεινής», τόνισε.
«Ο επαναπατρισμός των προσφύγων γίνεται με αργό ρυθμό, κυρίως στην περίπτωση των Αιγυπτίων», πρόσθεσε ο συνταγματάρχης Ντασράουι.

Από kathimerini.gr