Aπό τη voria.gr
Μία «νέα» καλλιέργεια που υπόσχεται υψηλά κέρδη στους αγρότες έχει κάνει την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια χωρίς ωστόσο να έχει ξεκινήσει ακόμη να «δίνει καρπούς». Ο λόγος για το ιπποφαές. Αυτό το πολλά υποσχόμενο φυτό, είναι ευρέως διαδεδομένο από την αρχαιότητα, όπου σε κείμενα αναφέρεται ως το φυτό που γιάτρευε τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα.
Στην Ελλάδα, οι πρώτες απόπειρες καλλιέργειας ξεκίνησαν τα...
τελευταία χρόνια και αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι υπάρχουν συνολικά 800 στρέμματα σε όλη τη χώρα. Στη Βόρεια Ελλάδα η καλλιέργεια φτάνει τα 350 στρέμματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Ιπποφαές Β. Ελλάδας, Νίκο Μεσελίδη, η πρώτη παραγωγή των 100-150 στρεμμάτων αναμένεται το 2013.
Όπως αναφέρει στη Voria.gr, ο κ.Μεσελίδης το φυτό είναι αρκετά ανθεκτικό ακόμα και στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες ενώ οι απαιτήσεις τόσο για την φροντίδα του όσο και για τη συγκομιδή του είναι ελάχιστες. «Όπως κάθε φυτό, έτσι και το ιπποφαές χρειάζεται ορισμένη φροντίδα. Ωστόσο, η καλή οργάνωση των εργασιών που απαιτούνται σε συνδυασμό με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων θα διευκολύνει τους παραγωγούς και επομένως δεν θα σπαταλήσουν πολλές εργατοώρες», επισημαίνει ο κ. Μεσελίδης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, το ετήσιο κόστος για την καλλιέργεια ιπποφαούς δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ/στρέμμα ενώ το καθαρό κέρδος μπορεί να φτάσει τα 1.200-2.500 ευρώ/στρέμμα. Σημειώνεται ότι το ιπποφαές χρειάζεται περίπου τέσσερα χρόνια για να πλήρη παραγωγή, ενώ η ποσότητα που παράγεται εξαρτάται από τον τρόπο συγκομιδής. Όπως εξηγεί ο κ. Μεσελίδης υπάρχουν δύο τρόποι είτε με τη χρήση ειδικού αναδευτήρα είτε με την απόσπαση ολόκληρου του κλαδιού. «Το τίναγμα είναι σχετικά εύκολος τρόπος, όμως εάν για παράδειγμα έχουμε 160 φυτά, την πρώτη χρονιά θα έχουμε παραγωγή 2,3 τόνους, ενώ την επόμενη περίπου 1-1,1 τόνους. Εάν επιλέξουμε το κόψιμο ολόκληρου του κλαδιού, τότε θα έχουμε παραγωγή κάθε δυο χρόνια, περίπου 2,3 τόνους», επισημαίνει ο πρόεδρος και προσθέτει: «Ο πιο προσοδοφόρος τρόπος είναι το κόψιμο, δεδομένου ότι τη χρονιά που δεν θα υπάρχει παραγωγή δεν θα υπάρχουν ούτε έξοδα».
Οι Έλληνες παραγωγοί έχουν έρθει σε επαφή με εταιρείες της Γερμανίας, οι οποίες ενδιαφέρονται να αγοράσουν την παραγωγή τους. «Πριν καλά-καλά αρχίσουμε να παράγουμε, ήδη κάποιες εταιρείες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους. Ωστόσο, είμαστε σε αρχικό στάδιο και προς το παρόν ερευνούμε την αγορά προκειμένου να βρούμε την καλύτερη προσφορά», τονίζει ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών. Μάλιστα, όπως αναφέρει σκέφτονται ακόμα και να προχωρήσουν στη μεταποίηση του προϊόντος ανεβάζοντας με αυτόν τον τρόπο, ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους.
Θρεπτικά συστατικά
Σύμφωνα με τους διατροφολόγους το ιπποφαές είναι μοναδικό προϊόν και γεμάτο με αντιοξειδωτικά συστατικά, που προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, δρουν, μεταξύ άλλων, κατά του καρκίνου και της γήρανσης. Περιέχει βιταμίνη C, Ε και Α, καροτενοειδή , όλα τα μεταλλικά στοιχεία, αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως ω-3, ω-6, ω-7, ω-9. Μάλιστα, το ιπποφαές συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των «υπερτροφών», μερικές από τις οποίες είναι: η σπιρουλίνα, η αλόη, το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου, η γύρη, η χλωρέλα, το τζίνσενγκ και το κερί του ζαχαροκάλαμου.
Χρήση
Το ιπποφαές μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για παραγωγή καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής, γλυκών, χυμών, φαρμακευτικών παρασκευασμάτων και αρτοσκευασμάτων.
Μία «νέα» καλλιέργεια που υπόσχεται υψηλά κέρδη στους αγρότες έχει κάνει την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια χωρίς ωστόσο να έχει ξεκινήσει ακόμη να «δίνει καρπούς». Ο λόγος για το ιπποφαές. Αυτό το πολλά υποσχόμενο φυτό, είναι ευρέως διαδεδομένο από την αρχαιότητα, όπου σε κείμενα αναφέρεται ως το φυτό που γιάτρευε τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα.
Στην Ελλάδα, οι πρώτες απόπειρες καλλιέργειας ξεκίνησαν τα...
τελευταία χρόνια και αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι υπάρχουν συνολικά 800 στρέμματα σε όλη τη χώρα. Στη Βόρεια Ελλάδα η καλλιέργεια φτάνει τα 350 στρέμματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Ιπποφαές Β. Ελλάδας, Νίκο Μεσελίδη, η πρώτη παραγωγή των 100-150 στρεμμάτων αναμένεται το 2013.
Όπως αναφέρει στη Voria.gr, ο κ.Μεσελίδης το φυτό είναι αρκετά ανθεκτικό ακόμα και στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες ενώ οι απαιτήσεις τόσο για την φροντίδα του όσο και για τη συγκομιδή του είναι ελάχιστες. «Όπως κάθε φυτό, έτσι και το ιπποφαές χρειάζεται ορισμένη φροντίδα. Ωστόσο, η καλή οργάνωση των εργασιών που απαιτούνται σε συνδυασμό με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων θα διευκολύνει τους παραγωγούς και επομένως δεν θα σπαταλήσουν πολλές εργατοώρες», επισημαίνει ο κ. Μεσελίδης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, το ετήσιο κόστος για την καλλιέργεια ιπποφαούς δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ/στρέμμα ενώ το καθαρό κέρδος μπορεί να φτάσει τα 1.200-2.500 ευρώ/στρέμμα. Σημειώνεται ότι το ιπποφαές χρειάζεται περίπου τέσσερα χρόνια για να πλήρη παραγωγή, ενώ η ποσότητα που παράγεται εξαρτάται από τον τρόπο συγκομιδής. Όπως εξηγεί ο κ. Μεσελίδης υπάρχουν δύο τρόποι είτε με τη χρήση ειδικού αναδευτήρα είτε με την απόσπαση ολόκληρου του κλαδιού. «Το τίναγμα είναι σχετικά εύκολος τρόπος, όμως εάν για παράδειγμα έχουμε 160 φυτά, την πρώτη χρονιά θα έχουμε παραγωγή 2,3 τόνους, ενώ την επόμενη περίπου 1-1,1 τόνους. Εάν επιλέξουμε το κόψιμο ολόκληρου του κλαδιού, τότε θα έχουμε παραγωγή κάθε δυο χρόνια, περίπου 2,3 τόνους», επισημαίνει ο πρόεδρος και προσθέτει: «Ο πιο προσοδοφόρος τρόπος είναι το κόψιμο, δεδομένου ότι τη χρονιά που δεν θα υπάρχει παραγωγή δεν θα υπάρχουν ούτε έξοδα».
Οι Έλληνες παραγωγοί έχουν έρθει σε επαφή με εταιρείες της Γερμανίας, οι οποίες ενδιαφέρονται να αγοράσουν την παραγωγή τους. «Πριν καλά-καλά αρχίσουμε να παράγουμε, ήδη κάποιες εταιρείες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους. Ωστόσο, είμαστε σε αρχικό στάδιο και προς το παρόν ερευνούμε την αγορά προκειμένου να βρούμε την καλύτερη προσφορά», τονίζει ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών. Μάλιστα, όπως αναφέρει σκέφτονται ακόμα και να προχωρήσουν στη μεταποίηση του προϊόντος ανεβάζοντας με αυτόν τον τρόπο, ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους.
Θρεπτικά συστατικά
Σύμφωνα με τους διατροφολόγους το ιπποφαές είναι μοναδικό προϊόν και γεμάτο με αντιοξειδωτικά συστατικά, που προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, δρουν, μεταξύ άλλων, κατά του καρκίνου και της γήρανσης. Περιέχει βιταμίνη C, Ε και Α, καροτενοειδή , όλα τα μεταλλικά στοιχεία, αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως ω-3, ω-6, ω-7, ω-9. Μάλιστα, το ιπποφαές συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των «υπερτροφών», μερικές από τις οποίες είναι: η σπιρουλίνα, η αλόη, το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου, η γύρη, η χλωρέλα, το τζίνσενγκ και το κερί του ζαχαροκάλαμου.
Χρήση
Το ιπποφαές μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για παραγωγή καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής, γλυκών, χυμών, φαρμακευτικών παρασκευασμάτων και αρτοσκευασμάτων.