Ενδέχεται να αποκατασταθεί το πρωί του Σαββάτου η ηλεκτροδότηση στον αντιδραστήρα Νο4 στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε η εταιρεία στην οποία ανήκει το πυρηνικό εργοστάσιο Tokyo Electric Power Co.
Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της χώρας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι η ηλεκτροδότηση ενδέχεται να αποκατασταθεί και στους αντιδραστήρες Νο1 και Νο2 αύριο το πρωί.
«Μάχη με το χρόνο» δίνουν οι Ιάπωνες μηχανικοί για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του...
πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, δήλωσε από το Τόκιο ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο.
«Η ψύξη είναι εξαιρετικά σημαντική, επίσης πιστεύω ότι δίνεται μια μάχη με το χρόνο», δήλωσε ο Αμάνο μετά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν.
Το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό είναι «πολύ σοβαρό». Είναι σημαντικό «η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ΙΑΕΑ» να μετάσχει στις προσπάθειες για να αντιμετώπιση της κατάστασης, πρόσθεσε ο Αμάνο.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα αρχίσει τις μετρήσεις για το επίπεδο της ραδιενέργειας στο Τόκιο απόψε ώστε να ενημερωθεί ο πληθυσμός, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji. «Ελπίζουμε οι μετρήσεις αυτές θα βοηθήσουν ώστε να καθησυχάσουμε τον ιαπωνικό λαό», πραγματοποιώντας μετρήσεις παράλληλα με εκείνες της ιαπωνικής κυβέρνησης, τόνισε.
«Πολεμάμε μία φωτιά που δεν βλέπουμε»
Οι Ιάπωνες μηχανικοί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν έχουν θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα 1, δήλωσε ο Χινετοχίκο Νισιγιάμα, αναπληρωτής διευθυντής της ιαπωνικής υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, στους δημοσιογράφους.
«Με τις επιχειρήσεις ρίψης νερού πολεμάμε μία φωτιά που δεν μπορούμε να δούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Η φωτιά δεν επεκτείνεται, όμως δεν μπορούμε να πούμε ακόμη ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο», πρόσθεσε.
Εξάλλου η «λύση Τσερνόμπιλ» μπορεί να είναι η έσχατη για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο Φουκουσίμα 1, αλλά το θάψιμο του εργοστασίου κάτω από άμμο και τσιμέντο είναι μία πρόχειρη λύση που μπορεί να αποκλείσει την πρόσβαση σε ένα μέρος της Ιαπωνίας επί δεκαετίες εξαιτίας της ραδιενέργειας.
Οι ιαπωνικές αρχές ισχυρίζονται ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλάνε για μακροπρόθεσμα μέτρα, καθώς προς το παρόν προηγείται η ψύξη των έξι αντιδραστήρων του εργοστασίου.
«Δεν είναι τόσο απλό», δήλωσε ο Μάρεϊ Τζένεξ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να καταφύγουν στην λύση του Τσερνόμπιλ για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στους αντιδραστήρες του Φουκουσίμα που έχουν υποστεί ζημιές.
«Οι αντιδραστήρες είναι σαν μία καφετιέρα. Αν τους αφήσεις αναμμένους ζεσταίνονται, ξεραίνονται και προκαλούνται ρωγμές», είπε χαρακτηριστικά.
«Με το να βάλεις τσιμέντο από πάνω δεν θα είναι η καφετιέρα σου ασφαλής. Αλλά κάποια στιγμή, ναι, μπορεί να χτίσεις μία τσιμεντένια ασπίδα και να τελειώσεις», πρόσθεσε.
«Δεν είναι αδύνατο να περιβάλλουμε τους αντιδραστήρες με τσιμέντο, όμως προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να τους ψύξουμε πρώτα», επεσήμανε από τη μεριά της η διαχειρίστρια εταιρεία του Φουκουσίμα 1 Tokyo Electric Power Co (Tepco).
Αύξηση του επιπέδου σοβαρότητας
Παράλληλα η Ιαπωνία αύξησε σε 5 τη διαβάθμιση της σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι-1 από 4 της επτάβαθμης κλίμακας, την ώρα που επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) πραγματοποιούν έλεγχο στις πυρηνικές εγκαταστάσεις οι οποίες υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Παρασκευής.
Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί, (σήμερα απόγευμα στην Ιαπωνία) αλλά η επιχείρηση σημειώνει «πρόοδο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο. «Οι προσπάθειες για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από εξωτερικό δίκτυο σημειώνουν πρόοδο».
Η αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος θα επιτρέψει να επαναλειτουργήσει το σύστημα άντλησης και ψύξης των δεξαμενών όπου είναι αποθηκευμένο το αναλωθέν πυρηνικό καύσιμο, το οποίο στη περίπτωση που μείνει χωρίς νερό θα απελευθερώσει σημαντικές ποσότητες ραδιενέργειας στο περιβάλλον.
Μεγάλες ποσότητες νερού ερρίφθησαν από ελικόπτερα χθες Πέμπτη. Ρίψεις νερού έγιναν επίσης από οχήματα της πυροσβεστικής, οι οποίες επαναλήφθηκαν σήμερα στον αντιδραστήρια Νο3.
«Λόγω του πυκνού ατμού πάνω από το σημείο αυτό δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το νερό έφθασε στην δεξαμενή» του αντιδραστήρα αυτού, πρόσθεσε ο Εντάνο, χωρίς να διευκρινίσει αν η ποσότητα του νερού που ερρίφθη ήταν αρκετή για να αποτραπεί η αποστράγγιση της δεξαμενής.
Εκπρόσωπος της ιαπωνικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας παραδέχθηκε ότι οι αρχές σκέπτονται μια «λύση Τσερνόμπιλ», να ταφούν δηλαδή οι αντιδραστήρες μέσα σε άμμο και τσιμέντο.
Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα ήταν αδύνατο να ταφούν σε τσιμέντο οι αντιδραστήρες της εγκατάστασης, όμως η προτεραιότητα είναι να ψυχθούν.
Εκατομμύρια άνθρωποι στο Τόκιο μένουν σήμερα κλεισμένοι στα σπίτια τους, φοβούμενοι μια έκρηξη ραδιενεργού υλικού από το σταθμό που βρίσκεται σε απόσταση 240 χιλιομέτρων προς το βορρά, αν και οι άνεμοι που πνέουν θα ήταν πιθανό να μετέφεραν το μολυσμένο καπνό ή ατμό μακριά από την πυκνοκατοικημένη πόλη, προς τον Ειρηνικό ωκεανό.
Πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι η διάδοση της ραδιενέργειας από το σταθμό στη Φουκουσίμα παραμένει τοπική και δεν δημιουργεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα Μάικλ Ο' Λίρι.
Εξάλλου ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου ζήτησε από τις εταιρείες και από τον ιαπωνικό λαό να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να κάνουν οικονομία στην ενέργεια, καθώς η κορυφαία εταιρεία ενέργειας στη χώρα, η Tokyo Electric Power, εφαρμόζει κυλιόμενα μπλακ-άουτ.
Ο υπουργός Μπάνρι Καέιντα ζήτησε επίσης από τις εταιρείες στη δυτική Ιαπωνία να αυξήσουν την παραγωγή τους για να αντισταθμίσουν τη μείωση της παραγωγής στην πληγείσα περιοχή.
«Σήμερα ζητώ από τις εταιρείες στην περιφέρεια Κανσάι και δυτικά του Κανσάι να αυξήσουν την παραγωγή από τα συνήθη επίπεδα», δήλωσε ο Καέιντα.
Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν αναμένουν ότι θα φτάσει στις ακτές τους επικίνδυνη ραδιενέργεια, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για ένα γενικό έλεγχο των αμερικανικών πυρηνικών σταθμών και υποσχέθηκε στην Ιαπωνία ότι η Ουάσινγκτον θα την στηρίξει.
Εξάλλου η Ομάδα των Επτά (G7) πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών επεδίωξαν να ηρεμήσουν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές έπειτα από μια ταραχώδη εβδομάδα και συμφώνησαν να παρέμβουν από κοινού για να περιορίσουν την άνοδο της ισοτιμίας του γεν.
Στο μεταξύ, η κορυφαία αμερικανική κανονιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να υποχωρήσει η υπερθέρμανση των ράβδων καυσίμων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
«Είναι κάτι που θα χρειαστεί καιρό, πιθανόν εβδομάδες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος της Πυρηνικής Κανονιστικής Επιτροπής Γκρέγκορι Τζάσκο.
O επίσημος απολογισμός
Ακολουθούν τα βασικά στοιχεία του απολογισμού μετά από το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την 11η Μαρτίου την Ιαπωνία, καθώς και από το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
-Ο επίσημος προσωρινός απολογισμός της αστυνομίας κάνει λόγο για 6.539 νεκρούς, 10.354 αγνοούμενους. Διάφοροι αξιωματούχοι υπολογίζουν τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερους από 10.000.
Ο σεισμός αυτός έχει προκαλέσει πολύ περισσότερους νεκρούς από το σεισμό του Κόμπε το 1995, που στοίχισε την ζωή 6.434 ανθρώπων.
Το 1923 ο μεγάλος σεισμός των 7,9 βαθμών που σημειώθηκε στο Κάντο είχε 142.807 νεκρούς και αγνοούμενους στο Τόκιο και στα περίχωρα.
-Οι ιαπωνικές αρχές αύξησαν σήμερα τη διαβάθμιση της σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι-1 σε πέντε από τέσσερα.
-Περίπου 550.000 άτομα έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από τον τόπο κατοικίας τους, είτε επειδή έχασαν το σπίτι τους από το τσουνάμι, είτε επειδή κατοικούν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό. Λειτουργούν περίπου 2.700 προσωρινά καταλύματα.
-Περίπου 1,6 εκατ. σπίτια δεν έχουν πόσιμο νερό και 600.σε ηλεκτρικό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
- 80.422 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, τα 4.798 εκ των οποίων έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
-Περίπου 80.000 στρατιώτες, αστυνομικοί και μέλη σωστικών συνεργείων έχουν κινητοποιηθεί από το κράτος. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει ακόμη την βοήθεια των εφέδρων.
-112 χώρες και περιοχές έχουν προσφέρει την βοήθειά τους, καθώς και 23 διεθνείς οργανισμοί, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών. Το ύψος της χρηματικής ενίσχυσης δεν έχει γίνει γνωστό.
-Ο σεισμός αναμένεται να έχει "σημαντικό" αντίκτυπο στην ιαπωνική οικονομία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Η τράπεζα της Σιγκαπούρης DBS εκτιμά τη ζημιά σε 100 δις δολάρια, δηλαδή το 2% του ΑΕΠ.
- Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε σήμερα με άνοδο της τάξεως του 2,27%, αφού τη Δευτέρα έκλεισε με μεγάλη πτώση 6,18% και την Τρίτη με πτώση 10,55%.
-Αρκετές εταιρείες αναγκάστηκαν να αναστείλουν την λειτουργία τους. Η Toyota ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι θα ξεκινήσει ξανά την παραγωγή ανταλλακτικών αλλά ότι τα εργοστάσια συναρμολόγησης θα παραμείνουν κλειστά για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.
Έκτακτη συνεδρίαση της ΙΑΕΑ τη Δευτέρα
Το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα, στη διάρκεια της οποίας ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Γιουκίο Αμάνο θα ενημερώσει για την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε η ΙΑΕΑ.
"Το συμβούλιο των κυβερνητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας θα συνεδριάσει στην έδρα της υπηρεσίας τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στις 10:00 GMT (12:00 ώρα Ελλάδας)", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΙΑΕΑ.
"Ο γενικός διευθυντής Γιουκίγια Αμάνο θα ενημερώσει τα κράτη μέλη για την κατάσταση στην Ιαπωνία μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη χώρα από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου", συνεχίζει η ανακοίνωση.
Εξάλλου, όπως δήλωσε ο Αμάνο, δίνεται "μάχη με το χρόνο" προκειμένου να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του ιαπωνικού πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1.
"Η ψύξη είναι πολύ σημαντική, τόσο που πιστεύω ότι πρόκειται για μάχη με το χρόνο", δήλωσε ο Αμάνο από το Τόκιο μετά τη συνάντησή του με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν.
Το ατύχημα στο εργοστάσιο είναι πολύ "σοβαρό" και είναι σημαντικό "η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ΙΑΕΑ" να συμμετάσχει στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης, πρόσθεσε ο Αμάνο.
"Συναντήθηκα με τον αντιπρόεδρος (της διαχειρίστριας εταιρείας του εργοστασίου Tokyo Electric Power). Του είπα ότι η δημοσιοποίηση πληροφοριών είναι εξαιρετικά σημαντική. Του ζήτησα να δημοσιοποιεί περισσότερες (πληροφορίες). Μου απάντησε ότι θα πράξει αναλόγως", επεσήμανε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ.
Παρά τη σοβαρότητα της πυρηνικής κρίσης ο Αμάνο υπογράμμισε την αναγκαιότητα να χρησιμοποιείται η ατομική ενέργεια. "Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη μία πηγή ενέργειας που μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής", υπογράμμισε.
Aπό kathimerini.gr
Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της χώρας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι η ηλεκτροδότηση ενδέχεται να αποκατασταθεί και στους αντιδραστήρες Νο1 και Νο2 αύριο το πρωί.
«Μάχη με το χρόνο» δίνουν οι Ιάπωνες μηχανικοί για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του...
πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, δήλωσε από το Τόκιο ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο.
«Η ψύξη είναι εξαιρετικά σημαντική, επίσης πιστεύω ότι δίνεται μια μάχη με το χρόνο», δήλωσε ο Αμάνο μετά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν.
Το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό είναι «πολύ σοβαρό». Είναι σημαντικό «η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ΙΑΕΑ» να μετάσχει στις προσπάθειες για να αντιμετώπιση της κατάστασης, πρόσθεσε ο Αμάνο.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα αρχίσει τις μετρήσεις για το επίπεδο της ραδιενέργειας στο Τόκιο απόψε ώστε να ενημερωθεί ο πληθυσμός, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji. «Ελπίζουμε οι μετρήσεις αυτές θα βοηθήσουν ώστε να καθησυχάσουμε τον ιαπωνικό λαό», πραγματοποιώντας μετρήσεις παράλληλα με εκείνες της ιαπωνικής κυβέρνησης, τόνισε.
«Πολεμάμε μία φωτιά που δεν βλέπουμε»
Οι Ιάπωνες μηχανικοί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν έχουν θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα 1, δήλωσε ο Χινετοχίκο Νισιγιάμα, αναπληρωτής διευθυντής της ιαπωνικής υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, στους δημοσιογράφους.
«Με τις επιχειρήσεις ρίψης νερού πολεμάμε μία φωτιά που δεν μπορούμε να δούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Η φωτιά δεν επεκτείνεται, όμως δεν μπορούμε να πούμε ακόμη ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο», πρόσθεσε.
Εξάλλου η «λύση Τσερνόμπιλ» μπορεί να είναι η έσχατη για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο Φουκουσίμα 1, αλλά το θάψιμο του εργοστασίου κάτω από άμμο και τσιμέντο είναι μία πρόχειρη λύση που μπορεί να αποκλείσει την πρόσβαση σε ένα μέρος της Ιαπωνίας επί δεκαετίες εξαιτίας της ραδιενέργειας.
Οι ιαπωνικές αρχές ισχυρίζονται ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλάνε για μακροπρόθεσμα μέτρα, καθώς προς το παρόν προηγείται η ψύξη των έξι αντιδραστήρων του εργοστασίου.
«Δεν είναι τόσο απλό», δήλωσε ο Μάρεϊ Τζένεξ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να καταφύγουν στην λύση του Τσερνόμπιλ για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στους αντιδραστήρες του Φουκουσίμα που έχουν υποστεί ζημιές.
«Οι αντιδραστήρες είναι σαν μία καφετιέρα. Αν τους αφήσεις αναμμένους ζεσταίνονται, ξεραίνονται και προκαλούνται ρωγμές», είπε χαρακτηριστικά.
«Με το να βάλεις τσιμέντο από πάνω δεν θα είναι η καφετιέρα σου ασφαλής. Αλλά κάποια στιγμή, ναι, μπορεί να χτίσεις μία τσιμεντένια ασπίδα και να τελειώσεις», πρόσθεσε.
«Δεν είναι αδύνατο να περιβάλλουμε τους αντιδραστήρες με τσιμέντο, όμως προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να τους ψύξουμε πρώτα», επεσήμανε από τη μεριά της η διαχειρίστρια εταιρεία του Φουκουσίμα 1 Tokyo Electric Power Co (Tepco).
Αύξηση του επιπέδου σοβαρότητας
Παράλληλα η Ιαπωνία αύξησε σε 5 τη διαβάθμιση της σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι-1 από 4 της επτάβαθμης κλίμακας, την ώρα που επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) πραγματοποιούν έλεγχο στις πυρηνικές εγκαταστάσεις οι οποίες υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Παρασκευής.
Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί, (σήμερα απόγευμα στην Ιαπωνία) αλλά η επιχείρηση σημειώνει «πρόοδο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο. «Οι προσπάθειες για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από εξωτερικό δίκτυο σημειώνουν πρόοδο».
Η αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος θα επιτρέψει να επαναλειτουργήσει το σύστημα άντλησης και ψύξης των δεξαμενών όπου είναι αποθηκευμένο το αναλωθέν πυρηνικό καύσιμο, το οποίο στη περίπτωση που μείνει χωρίς νερό θα απελευθερώσει σημαντικές ποσότητες ραδιενέργειας στο περιβάλλον.
Μεγάλες ποσότητες νερού ερρίφθησαν από ελικόπτερα χθες Πέμπτη. Ρίψεις νερού έγιναν επίσης από οχήματα της πυροσβεστικής, οι οποίες επαναλήφθηκαν σήμερα στον αντιδραστήρια Νο3.
«Λόγω του πυκνού ατμού πάνω από το σημείο αυτό δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το νερό έφθασε στην δεξαμενή» του αντιδραστήρα αυτού, πρόσθεσε ο Εντάνο, χωρίς να διευκρινίσει αν η ποσότητα του νερού που ερρίφθη ήταν αρκετή για να αποτραπεί η αποστράγγιση της δεξαμενής.
Εκπρόσωπος της ιαπωνικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας παραδέχθηκε ότι οι αρχές σκέπτονται μια «λύση Τσερνόμπιλ», να ταφούν δηλαδή οι αντιδραστήρες μέσα σε άμμο και τσιμέντο.
Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα ήταν αδύνατο να ταφούν σε τσιμέντο οι αντιδραστήρες της εγκατάστασης, όμως η προτεραιότητα είναι να ψυχθούν.
Εκατομμύρια άνθρωποι στο Τόκιο μένουν σήμερα κλεισμένοι στα σπίτια τους, φοβούμενοι μια έκρηξη ραδιενεργού υλικού από το σταθμό που βρίσκεται σε απόσταση 240 χιλιομέτρων προς το βορρά, αν και οι άνεμοι που πνέουν θα ήταν πιθανό να μετέφεραν το μολυσμένο καπνό ή ατμό μακριά από την πυκνοκατοικημένη πόλη, προς τον Ειρηνικό ωκεανό.
Πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι η διάδοση της ραδιενέργειας από το σταθμό στη Φουκουσίμα παραμένει τοπική και δεν δημιουργεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα Μάικλ Ο' Λίρι.
Εξάλλου ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου ζήτησε από τις εταιρείες και από τον ιαπωνικό λαό να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να κάνουν οικονομία στην ενέργεια, καθώς η κορυφαία εταιρεία ενέργειας στη χώρα, η Tokyo Electric Power, εφαρμόζει κυλιόμενα μπλακ-άουτ.
Ο υπουργός Μπάνρι Καέιντα ζήτησε επίσης από τις εταιρείες στη δυτική Ιαπωνία να αυξήσουν την παραγωγή τους για να αντισταθμίσουν τη μείωση της παραγωγής στην πληγείσα περιοχή.
«Σήμερα ζητώ από τις εταιρείες στην περιφέρεια Κανσάι και δυτικά του Κανσάι να αυξήσουν την παραγωγή από τα συνήθη επίπεδα», δήλωσε ο Καέιντα.
Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν αναμένουν ότι θα φτάσει στις ακτές τους επικίνδυνη ραδιενέργεια, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για ένα γενικό έλεγχο των αμερικανικών πυρηνικών σταθμών και υποσχέθηκε στην Ιαπωνία ότι η Ουάσινγκτον θα την στηρίξει.
Εξάλλου η Ομάδα των Επτά (G7) πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών επεδίωξαν να ηρεμήσουν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές έπειτα από μια ταραχώδη εβδομάδα και συμφώνησαν να παρέμβουν από κοινού για να περιορίσουν την άνοδο της ισοτιμίας του γεν.
Στο μεταξύ, η κορυφαία αμερικανική κανονιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να υποχωρήσει η υπερθέρμανση των ράβδων καυσίμων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
«Είναι κάτι που θα χρειαστεί καιρό, πιθανόν εβδομάδες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος της Πυρηνικής Κανονιστικής Επιτροπής Γκρέγκορι Τζάσκο.
O επίσημος απολογισμός
Ακολουθούν τα βασικά στοιχεία του απολογισμού μετά από το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την 11η Μαρτίου την Ιαπωνία, καθώς και από το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
-Ο επίσημος προσωρινός απολογισμός της αστυνομίας κάνει λόγο για 6.539 νεκρούς, 10.354 αγνοούμενους. Διάφοροι αξιωματούχοι υπολογίζουν τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερους από 10.000.
Ο σεισμός αυτός έχει προκαλέσει πολύ περισσότερους νεκρούς από το σεισμό του Κόμπε το 1995, που στοίχισε την ζωή 6.434 ανθρώπων.
Το 1923 ο μεγάλος σεισμός των 7,9 βαθμών που σημειώθηκε στο Κάντο είχε 142.807 νεκρούς και αγνοούμενους στο Τόκιο και στα περίχωρα.
-Οι ιαπωνικές αρχές αύξησαν σήμερα τη διαβάθμιση της σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι-1 σε πέντε από τέσσερα.
-Περίπου 550.000 άτομα έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από τον τόπο κατοικίας τους, είτε επειδή έχασαν το σπίτι τους από το τσουνάμι, είτε επειδή κατοικούν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό. Λειτουργούν περίπου 2.700 προσωρινά καταλύματα.
-Περίπου 1,6 εκατ. σπίτια δεν έχουν πόσιμο νερό και 600.σε ηλεκτρικό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
- 80.422 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, τα 4.798 εκ των οποίων έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
-Περίπου 80.000 στρατιώτες, αστυνομικοί και μέλη σωστικών συνεργείων έχουν κινητοποιηθεί από το κράτος. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει ακόμη την βοήθεια των εφέδρων.
-112 χώρες και περιοχές έχουν προσφέρει την βοήθειά τους, καθώς και 23 διεθνείς οργανισμοί, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών. Το ύψος της χρηματικής ενίσχυσης δεν έχει γίνει γνωστό.
-Ο σεισμός αναμένεται να έχει "σημαντικό" αντίκτυπο στην ιαπωνική οικονομία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Η τράπεζα της Σιγκαπούρης DBS εκτιμά τη ζημιά σε 100 δις δολάρια, δηλαδή το 2% του ΑΕΠ.
- Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε σήμερα με άνοδο της τάξεως του 2,27%, αφού τη Δευτέρα έκλεισε με μεγάλη πτώση 6,18% και την Τρίτη με πτώση 10,55%.
-Αρκετές εταιρείες αναγκάστηκαν να αναστείλουν την λειτουργία τους. Η Toyota ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι θα ξεκινήσει ξανά την παραγωγή ανταλλακτικών αλλά ότι τα εργοστάσια συναρμολόγησης θα παραμείνουν κλειστά για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.
Έκτακτη συνεδρίαση της ΙΑΕΑ τη Δευτέρα
Το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα, στη διάρκεια της οποίας ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Γιουκίο Αμάνο θα ενημερώσει για την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε η ΙΑΕΑ.
"Το συμβούλιο των κυβερνητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας θα συνεδριάσει στην έδρα της υπηρεσίας τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στις 10:00 GMT (12:00 ώρα Ελλάδας)", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΙΑΕΑ.
"Ο γενικός διευθυντής Γιουκίγια Αμάνο θα ενημερώσει τα κράτη μέλη για την κατάσταση στην Ιαπωνία μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη χώρα από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου", συνεχίζει η ανακοίνωση.
Εξάλλου, όπως δήλωσε ο Αμάνο, δίνεται "μάχη με το χρόνο" προκειμένου να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του ιαπωνικού πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1.
"Η ψύξη είναι πολύ σημαντική, τόσο που πιστεύω ότι πρόκειται για μάχη με το χρόνο", δήλωσε ο Αμάνο από το Τόκιο μετά τη συνάντησή του με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν.
Το ατύχημα στο εργοστάσιο είναι πολύ "σοβαρό" και είναι σημαντικό "η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ΙΑΕΑ" να συμμετάσχει στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης, πρόσθεσε ο Αμάνο.
"Συναντήθηκα με τον αντιπρόεδρος (της διαχειρίστριας εταιρείας του εργοστασίου Tokyo Electric Power). Του είπα ότι η δημοσιοποίηση πληροφοριών είναι εξαιρετικά σημαντική. Του ζήτησα να δημοσιοποιεί περισσότερες (πληροφορίες). Μου απάντησε ότι θα πράξει αναλόγως", επεσήμανε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ.
Παρά τη σοβαρότητα της πυρηνικής κρίσης ο Αμάνο υπογράμμισε την αναγκαιότητα να χρησιμοποιείται η ατομική ενέργεια. "Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη μία πηγή ενέργειας που μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής", υπογράμμισε.
Aπό kathimerini.gr