23 Φεβρουαρίου 2011

Εκλογές στα Σκόπια, σε κλίμα πόλωσης

Από την εφημ. ‘Μακεδονία’
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι θέλει να γίνουν άμεσα πρόωρες εκλογές, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβένκοφσι βλέπει προς τον Ιούνιο, θέτοντας όρους για την εξασφάλιση μιας αδιάβλητης εκλογικής διαδικασίας. Είναι το πρώτο επεισόδιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών και προμήνυμα μιας...

... θερμής πολιτικής κατάστασης που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί, παρά το δημοσκοπικό προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος.

Ο επικεφαλής του κόμματος της σοσιαλδημοκρατικής αξιωματικής αντιπολίτευσης (SDSM) Μπράνκο Τσερβένκοφσκι αποδέχθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θέτοντας τις εξής προϋποθέσεις για την επιστροφή του κόμματός του στο κοινοβούλιο, προκειμένου να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες:

- Άρση της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών των αντιπολιτευόμενων τηλεοπτικών σταθμών Α1 και Α2 και των εφημερίδων «Vreme», «Spic» και «Koha e Re». Ο κ. Τσερβένκοφσκι προέβλεψε ότι ο Γκρούεφσκι θα απαντήσει ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ότι ο ίδιος δεν έχει πρόθεση να παρέμβει στο έργο της και παρέπεμψε στις τελευταίες ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και των Βρυξελλών, που καταγγέλλουν παραβίαση των ελευθεριών του Τύπου από την κυβέρνηση των Σκοπίων.

- Αμέσως μετά την εκπλήρωση της παραπάνω προϋπόθεσης, το SDSM εμφανίζεται έτοιμο να καθίσει στο τραπέζι της διαβούλευσης με τα πιο μεγάλα κόμματα της Βουλής, προκειμένου να εναρμονιστούν οι θέσεις σχετικά με την κατανομή των κρατικών κονδυλίων για διαφημίσεις προς τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ και σχετικά με τον εκλογικό νόμο.

Το SDSM εκτιμά ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 15 Μαρτίου και την ίδια ημέρα το κόμμα θα επιστρέψει στις εργασίες της Βουλής, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι. Πρόσθεσε ότι στην επόμενη τακτική συνεδρίαση της Βουλής θα δημιουργηθεί κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία θα ελέγξει τους εκλογικούς καταλόγους σημειώνοντας ότι η όλη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 20 Απριλίου.

Χθες ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά τη συνεδρίαση του κόμματός του, τάχθηκε υπέρ της πραγματοποίησης εκλογών το συντομότερο δυνατόν και εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση εναντίον του Μπ. Τσερβένκοφσκι, κατηγορώντας τον για ψεύδη, λαϊκισμό και άλλα πολλά.

"Η φάρσα συνεχίζεται"
Ο τρόπος που καταγράφουν και σχολιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Η εφημερίδα «Vest» διάλεξε τον τίτλο «Η φάρσα συνεχίζεται», ενώ η «Kapital» έκανε λόγο για «παρτίδα πόκερ γεμάτη μπλόφες», τονίζοντας ότι στην πραγματικότητα κανείς από τους δύο δεν θέλει εκλογές, ωστόσο δεν μπορούν πλέον να τις αποφύγουν.

Κατά την αντιπολιτευόμενη «Vreme», ο Ν. Γκρούεφσκι επιδιώκει την άμεση προκήρυξη εκλογών ώστε, πρώτον, να συνεχίσει να αναβάλλει τη ζητούμενη λύση στο όνομα, αποφεύγοντας με εύσχημο τρόπο τις σχετικές διεθνείς πιέσεις και προσβλέποντας στην ετυμηγορία της Χάγης. Δεύτερον, επιδιώκει επίσης εύσχημα να αναβάλει την απογραφή (προγραμματισμένη για τον Απρίλιο) σχετικά με την οποία οι σχέσεις με το συγκυβερνών DUI έχουν ενταθεί μετά την αποχώρηση των αλβανών εκπροσώπων από την επιτροπή απογραφής.

Επιπλέον, ως το φθινόπωρο είναι μάλλον βέβαιο ότι θα δοκιμαστούν περαιτέρω οι σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων VMRO-DPMNE και DUI, όχι μόνο με αφορμή την απογραφή αλλά και τη συνταγματική μεταρρύθμιση που συζητείται ήδη, έστω κι αν η «διεθνοτική ησυχία» που επικράτησε στο Κάστρο των Σκοπίων το Σάββατο, παρά τα «προαναγγελθέντα» επεισόδια, προβλήθηκε ως «επιτυχία της συγκυβέρνησης».

Σε κάθε περίπτωση, και ανεξαρτήτως πότε θα προκηρυχθούν τελικά εκλογές, η πολιτικο-επικοινωνιακή συγκυρία στην ΠΓΔΜ είναι ουσιαστικά ήδη προεκλογική.

Αναφορικά με το ζήτημα του ονόματος, αναλυτές στις «Nova Makedonija» και «Vreme» υποστηρίζουν ότι, αν και ο Ν. Γκρούεφσκι και το κόμμα του θα προσπαθήσουν για άλλη μια φορά να εκμεταλλευθούν το όνομα ως προνομιακό πεδίο άσκησης, προεκλογικά, της πατριωτικής ρητορικής τους, «αυτή τη φορά δεν θα τα καταφέρουν, το ζήτημα του ονόματος θα βρεθεί στη σκιά των καθολικών αιτημάτων για ελευθερία και δημοκρατία...».
«Σάρισσα»