22 Φεβρουαρίου 2011

Αμείωτη η ένταση στη Λιβύη

Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι με μια σύντομη δήλωσή του, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στην κρατική τηλεόραση, αντέκρουσε τις φήμες που τον έφεραν να έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Τρίπολη και να βρίσκεται καθοδόν για τη Βενεζουέλα.
«Είμαι στην Τρίπολη» είπε, «Δεν είμαι στη Βενεζουέλα», ενώ βρισκόταν κάτω από μία μεγάλη ομπρέλα καθώς έβγαινε από την μπροστινή θέση ενός οχήματος.
Νωρίτερα η φημολογία ότι ο επί 42 χρόνια ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, είχε εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Τρίπολη, εν μέσω σκληρών μαχών και πρωτοφανούς αιματοχυσίας, καθώς πιστές...

σε αυτόν δυνάμεις αντιμετώπισαν με αληθινά πυρά και σύμφωνα με μαρτυρία πολιτικού ακτιβιστή και με αεροπορικό βομβαρδισμό, τους διαδηλωτές, είχε σκορπίσει σύγχυση στη διεθνή κοινότητα.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, είχε δηλώσει στις Βρυξέλλες ότι είχε πληροφορίες πως ο Καντάφι βρισκόταν καθοδόν προς την Βενεζουέλα. Η κυβέρνηση της χώρας της Λατινικής Αμερικής είχε σπεύσει να διαψεύσει τη φήμη.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν πλέον μεταφερθεί μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου το απόγευμα της Δευτέρας πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές αντικαθεστωτικοί στην Πράσινη πλατεία στο κέντρο της πόλης. Οι πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες αλλά και από ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 160 νεκρούς στην Τρίπολη, ενώ υπάρχει και μαρτυρία πολιτικού ακτιβιστή σύμφωνα με την οποία σημειώθηκε και βομβαρδισμός από πολεμικό αεροπλάνο, περιοχών της πόλης. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την αντιπολίτευση περισσότεροι από 560 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που άρχισε η λαϊκή εξέγερση στη χώρα. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι εξακολουθεί ν΄αγνοείται η τύχη 1.400 ανθρώπων.
Άλλες αναφορές επιμένουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου και σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες και αιματηρότερες συγκρούσεις τις προηγούμενες ημέρες, η Βεγγάζη βρίσκεται πλέον στα χέρια της αντιπολίτευσης.
Η υπουργός Εξωτερικών, των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την κυβέρνηση της Λιβύης να σταματήσει την αιματοχυσία και να σεβαστεί τις επιθυμίες, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Ήδη πάντως, έχουν αρχίσει να καταγράφονται ρήγματα στη συνοχή του καθεστώτος Καντάφι.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την «υπερβολική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών», ενώ οι διπλωμάτες της αποστολής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν το στρατό της Λιβύης να «βοηθήσουν τους διαδηλωτές να απαλλάξουν τη χώρα από τον Τύραννο Καντάφι».
Τέλος το βράδυ της Δευτέρας μία ομάδα υψηλόβαθμων βαθμοφόρων του Λιβυκού στρατού κάλεσαν τους συναδέλφους τους να συμμαχήσουν με το λαό και να εκδιώξουν τον Καντάφι.

Βομβαρδισμοί από αεροσκάφη στην Τρίπολη
Οι δύο Λίβυοι πιλότοι που αυτομόλησαν χθες στη Μάλτα υποστήριξαν ότι είχαν λάβει διαταγή να βομβαρδίσουν τους διαδηλωτές, ανέφεραν μαλτέζικες κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα δε, με τον αυστριακό στρατό, ο εναέριος χώρος της πρωτεύουσας, Τρίπολης, είναι κλειστός, μέχρι νεωτέρας.
«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι αδιανόητο. Πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα βομβαρδίζουν αδιακρίτως τη μία περιοχή μετά την άλλη. Υπάρχουν πολλοί, πολλοί νεκροί», είπε ο Άντελ Μοχάμεντ Σάλεχ.
Ένας αναλυτής της λονδρέζικης εταιρείας συμβούλων Control Risks, ο Τζούλιαν Μπαρνς-Ντέισι δήλωσε ότι η χρήση στρατιωτικών αεροπλάνων εναντίον του ίδιου του λαού της χώρας του υποδηλώνει ότι πλησιάζει το τέλος του Μουάμαρ Καντάφι. «Φαίνεται ότι είναι οι τελευταίες, απελπισμένες ενέργειες. Αν βομβαρδίζεις την ίδια σου την πρωτεύουσα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα επιβιώσεις», είπε ο αναλυτής. «Όμως πιστεύω ότι ο Καντάφι θα πολεμήσει. Νομίζω ότι οι φήμες πως φεύγει στη Βενεζουέλα θα αποδειχθούν άκυρες. Σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της περιοχής, στη Λιβύη υπάρχει η πιθανότητα (να σημειωθούν) σοβαρές ταραχές και ευθεία σύγκρουση», πρόσθεσε.
Η θέση του επί 41 χρόνια ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, είναι πλέον πολύ δύσκολη, καθώς η πίεση που του ασκείται για να αποκολληθεί από την εξουσία έχει μεταφερθεί από τις ανατολικές επαρχίες της χώρας, στους δρόμους της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου οι βίαιες συγκρούσεις και η αιματοχυσία έχουν δημιουργήσει εικόνα χάους.
Ομάδα υψηλόβαθμων στρατιωτικών του στρατού της Λιβύης έβγαλε ανακοίνωση, με την οποία προσκαλεί τους συναδέλφους τους και τους στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, να «συμμαχήσουν με τους πολίτες», για να εκδιώξουν τον Μουαμάρ Καντάφι από την ηγεσία της Λιβύης, όπως μεταδίδει το δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας οι επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών
Η Υπάτη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι προειδοποίησε σήμερα τις λιβυκές αρχές ότι «οι συστηματικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Σε δήλωσή της, η Πιλάι ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατήγγειλε την αναφερθείσα χρήση πολυβόλων, ελεύθερων σκοπευτών και στρατιωτικών αεροπλάνων εναντίον των πολιτών.
Η Πιλάι ζήτησε επίσης να πραγματοποιηθεί διεθνής έρευνα για τις επιθέσεις εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Εργάτες εγκαταλείπουν τη Λιβύη
Οι αρχές της Λιβύης επέτρεψαν σε δύο αιγυπτιακά μεταγωγικά αεροσκάφη να προσγειωθούν στη Λιβύη για να παραλάβουν Αιγύπτιους εργάτες. Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ, η Egyptair θα στείλει εντός της ημέρας τέσσερα αεροσκάφη για να παραλάβουν όλους τους Αιγύπτιους που βρίσκονται στη χώρα.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι στέλνει τρία αεροσκάφη στην Τρίπολη για να παραλάβουν τους Γάλλους που περιμένουν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη.
Παράλληλα αεροσκάφος της πορτογαλικής πολεμικής αεροπορίας έφθασε χθες Δευτέρα στο αεροδρόμιο της Τρίπολης και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αναχώρησε με επιβαίνοντες 114 Πορτογάλους και ξένους προς μια στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στην Ιταλία, μετέδωσε το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή.
Μεταξύ των επιβαινόντων είναι 80 Πορτογάλοι και 34 αλλοδαποί που εργάζονται σε πορτογαλικές εταιρίες και στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το υφυπουργείο Πορτογαλικών Κοινοτήτων.
Οι αρχές δεν διευκρίνισαν αν το C-130 θα επιστρέψει, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, στη Βεγγάζη, δεύτερη πόλη της Λιβύης που βρίσκεται 1.000 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, όπου 50 Πορτογάλοι περιμένουν να φύγουν.
Την ίδια ώρα το ιταλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εκατό Ιταλοί που βρίσκονται στη Βεγγάζη, την πλέον πληγείσα από τη βία πόλη στη Λιβύη, θα επαναπατριστούν σύντομα με αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
"Ένα C-130 είναι έτοιμο να αναχωρήσει από την Ιταλία για να παραλάβει 100 Ιταλούς που βρίσκονται στη Βεγγάζη», δήλωσε ο υπουργός από το Αμπού Ντάμπι όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του τηρεί πιο επιφυλακτική στάση αναφέροντας ότι ένα «μεταγωγικό αεροσκάφος θα αναχωρήσει σε μερικές ώρες αλλά ακόμη δεν είναι γνωστό πού θα προσγειωθεί, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση εκείνης της στιγμής». Διευκρινίζει ότι θα σταλεί και ένα πρόσθετο αεροσκάφος της Alitalia.

Κατεστραμμένοι οι διάδρομοι του αεροδρομίου της Βεγγάζης
Οι διάδρομοι στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης στη Λιβύη καταστράφηκαν στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων που σημειώνονται στη χώρα και δεν μπορούν να προσγειωθούν εκεί επιβατικά αεροπλάνα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους Αιγύπτιους πολίτες που βρίσκονται στη Λιβύη να παραμείνουν στα σπίτια τους, αν αυτό είναι δυνατό, και να εφοδιαστούν με αρκετά τρόφιμα και νερό ώστε να μην χρειάζεται να βγουν στους δρόμους.
Στη Λιβύη ζουν ως 1,5 εκατομμύριο Αιγύπτιοι πολίτες. Η Αίγυπτος δεν έχει καταφέρει να απομακρύνει αεροπορικώς πολίτες της από τη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης. Εξακολουθεί να περιμένει την άδεια από τις λιβυκές αρχές εναέριας κυκλοφορίας για να προσγειώσει αεροπλάνα της στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.
«Όσον αφορά την ανατολική Λιβύη, οι διάδρομοι του αεροδρομίου της Βεγγάζης έχουν καταστραφεί. Δεν είναι δυνατόν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο αυτό πτήσεις της Egyptair ή οποιεσδήποτε άλλες», δήλωσε ο Αμπούλ Γέιτ σε συνέντευξη Τύπου.
Ο υπουργός ζήτησε από τους Αιγύπτιους πολίτες που ζουν στη Λιβύη να μην βγαίνουν στους δρόμους, αλλά πρόσθεσε πως όσοι είναι αποφασισμένοι να φύγουν από τη Βεγγάζη πρέπει να ταξιδέψουν οδικώς σε ομάδες για να φτάσουν στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Οι ένοπλες δυνάμεις στα σύνορα έχουν στήσει νοσοκομεία και σκηνές, ενώ έχουν εξασφαλίσει τη μεταφορά των Αιγυπτίων πολιτών που φτάνουν ως εκεί, στη βόρεια παραλιακή περιοχή Μάρσα Μάτρουχ, δήλωσε ο υπουργός.
Ο Αμπούλ Γέιτ πρόσθεσε πως το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου έχει κανονίσει να στέλνει τέσσερις πτήσεις της Egyptair καθημερινά για να απομακρύνουν Αιγύπτιους πολίτες, όμως δεν έχει δοθεί ακόμη άδεια για να προσγειωθούν τα αεροπλάνα στην Τρίπολη.
«Είναι μια μεγάλη επιχείρηση (διάσωσης), η οποία μοιάζει πολύ με αυτή που πραγματοποιήθηκε το 1991 στο Ιράκ», δήλωσε ο Αμπούλ Γέιτ αναφερόμενος στις προσπάθειες της Αιγύπτου να απομακρύνει τους πολίτες της από το Ιράκ στη διάρκεια του πολέμου που έγινε εκεί.

Από kathimerini.gr