26 Φεβρουαρίου 2011

Πώς θα πάρουμε την επόμενη δόση

Aπό τη voria.gr
Με την εκταμίευση της 4ης δόσης του δανείου από την τρόικα να θεωρείται δεδομένη, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, ώστε οι δανειστές μας να ανάψουν το πράσινο φως και για την επόμενη δόση.
Κατ' αρχάς η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε μια εις βάθος...

αναθεώρηση των επικουρικών ταμείων, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος. Το Μνημόνιο θέτει ως στόχους τη μείωση του αριθμού των υφιστάμενων κονδυλίων, την εξάλειψη των ανισορροπιών αυτών των ταμείων με ελλείμματα, τη σταθεροποίηση των τρεχουσών δαπανών σε βιώσιμο επίπεδο και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων μέσα από μια αυστηρή σχέση μεταξύ εισφορών και παροχών.
Απώτερος σκοπός των παραπάνω είναι η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης του Δημοσίου στο 2,5% του ΑΕΠ  μέχρι το 2060.
Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, το κυβερνητικό επιτελείο καλείται να πουλήσει μερίδιο του κράτους στο Καζίνο Πάρνηθας, καθώς και να έχει ολοκληρώσει την χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης για το «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Παράλληλα, τον Μάιο αναμένεται η σύνταξη του νέου Εθνικού μεσοπρόθεσμου Στρατιωτικού Προγράμματος Προμηθειών 2011-2025, το οποίο θα συμβάλει στη δημοσιονομική προσαρμογή.
Όσον αφορά το χώρο της Υγείας, προβλέπεται μια σειρά ενεργειών για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει την εξισορρόπηση μεταξύ των διαφόρων ταμείων, στο βαθμό των ποσοστών συμμετοχής και των ελάχιστων πακέτων παροχών, με στόχο την πλήρη εξίσωση έως το 2012.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα τοποθετηθούν εσωτερικοί ελεγκτές σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία, ενώ η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι το σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου θα αποφέρει καρπούς. Ακόμα, από τα τέλη Μαΐου το κυβερνητικό επιτελείο θα πρέπει να δημοσιοποιεί σε μηνιαία βάση το ύψος των δαπανών περίθαλψης.
Επίσης, στα τέλη Μαΐου αναμένεται η τελική έκθεση για την πολιτική Υγείας από την ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων που δημιουργήθηκε στα τέλη του 2010, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται συστάσεις  για την αναθεώρηση των πολιτικών που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα. Περίπου την ίδια εποχή εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη και η έκθεση των υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών για την διάρθρωση του προσωπικού και των δαπανών στα νοσοκομεία.
Αναφορικά, με τον τραπεζικό κλάδο, εντός του δεύτερου τριμήνου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕBank, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος καλείται να ενδυναμώσει την εποπτεία της επί των τραπεζών.
Στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει προς ψήφιση τον νόμο για το νέο σύστημα αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο θα εισάγει την έννοια της παραγωγικότητας και θα καλύπτει όλο το φάσμα του Δημοσίου τομέα.
Παράλληλα, θα πρέπει να συνταχθεί έκθεση, η οποία θα καθορίζει τους τομείς που χρειάζεται να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του εθνικού συστήματος προμηθειών και θα περιλαμβάνει συμπεράσματα και δράσεις σε συνεννόηση με την Κομισιόν.
Η κυβέρνηση καλείται ακόμα να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για τις συγκοινωνίες και τα κλειστά επαγγέλματα, ενώ θα πρέπει να έχει έτοιμα όλα τα προεδρικά διατάγματα που είναι αναγκαία για την εφαρμογή του νόμου fast-track.
Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να εκδοθεί η νομοθεσία και θα ληφθούν διαρθρωτικές δράσεις που θα αναλύουν τις δυνατότητες συμβολής του τουριστικού τομέα και του λιανικού εμπορίου στην ανάπτυξη της απασχόλησης και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος, στην κατεύθυνση της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η κυβέρνηση καλείται να απλοποιήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης, καθώς και να κωδικοποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο των εξαγωγών, απλοποιώντας τα πράγματα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο.