8 Φεβρουαρίου 2011

Ανέλαβαν δράση οι πολίτες

Στην πρώτη τους δράση προχώρησαν τα μέλη της ομάδας «Komotinistas», καθαρίζοντας περιμετρικά το χώρο του Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής από σκουπίδια και διάφορα άλλα απορρίμματα. Το ραντεβού δόθηκε μέσω του διαδικτυακού τόπου του facebook και 30 περίπου Κομοτηναίοι και Κομοτηναίες ανταποκρίθηκαν στο...

... κάλεσμα αναλαμβάνοντας δράση για τον καθαρισμό του ιστορικότερου μνημείου της πόλης. Την ιδέα για τη δημιουργία της ομάδας «Komotinistas» εμπνεύστηκαν από αντίστοιχη κίνηση πολιτών, που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο στην Αθήνα με το όνομα «Atenistas».

«Πρόκειται για μια άτυπη οργάνωση, η οποία δεν έχει ιεραρχία, πρόεδρο, αντιπρόεδρο κλπ. Είναι μια άτυπη ομάδα πολιτών, τους οποίους συνδέουν κοινές δράσεις, οι οποίες αφορούν παρεμβάσεις στην περιοχή που ζούνε, όπως π.χ. αν μια ομάδα πολιτών βλέπει ένα βρώμικο πάρκο ή μια βρώμικη παιδική χαρά από το να το αναφέρουν στο Δήμο και να περιμένουν τι θα γίνει, προτιμάνε να μαζευτούν μερικά άτομα, να πάνε να το καθαρίσουν και να τελειώνει το ζήτημα», λέγει ένας της πρωτοβουλίας.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο επιλέχθηκε ως πρώτη δράση ο καθαρισμός του Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής απάντησε ότι «επιλέξαμε συμβολικά το Βυζαντινό Φρούριο Κομοτηνής, το οποίο είναι το αρχαιότερο και ιστορικότερο μνημείο της πόλης, είναι οι ρίζες της, από εδώ ξεκίνησε η Κομοτηνή, από εδώ ξεκινάμε και εμείς. Στη συνέχεια θα επεκταθούμε σε κάθε γειτονιά της πόλης και αργότερα σε όλο το Νομό Ροδόπης».

Ήδη στο μυαλό των μελών της ομάδας, υπάρχουν αρκετές σκέψεις για ανάλογες δράσεις στο μέλλον καθώς υπάρχουν άλλοι 10 τουλάχιστον χώροι στην πόλη της Κομοτηνής, οι οποίοι χρίζουν καθαριότητας και φροντίδας.

Η δράση των «Komotinistas» όμως δεν πρόκειται να περιορισθεί μόνο σε αυτόν τον τομέα καθώς «υπάρχουν δράσεις καθαρά παρεμβατικές. Στην Κομοτηνή βλέπουμε ότι οι οδηγοί σταματάνε σπάνια όταν βρίσκονται στη διάβαση πεζοί. Αυτό το πράγμα σκοπεύουμε να το διορθώσουμε άμεσα. Υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι χωρίς να ενοχλούμε κανέναν, χωρίς να είμαστε παράνομοι ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο. Δίνοντας το καλό παράδειγμα, παρασέρνεται και ο κόσμος, ο οποίος δεν πιστεύω ότι είναι τελείως αδιάφορος» τόνισαν.
«Σάρισσα»