16 Φεβρουαρίου 2011

Κυπριακό: Η Τουρκία προσδοκά πολυμερή διάσκεψη

Με το ένα... μάτι σε πολυμερή διάσκεψη φαίνεται ότι εξακολουθεί να πορεύεται στο Κυπριακό η Τουρκία. Αυτό εκτιμούν διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το «ΒΗΜΑonline» σχετικά με την επίσκεψη του κ. Δ. Δρούτσα στην Κύπρο. Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στο νησί όπου είχε συνομιλίες τόσο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια όσο και με τους ηγέτες των άλλων πολιτικών κομμάτων, καθώς...

επίσης με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Μ. Κάρογιαν και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Μ. Κυπριανού.
Ο κ. Δρούτσας βρίσκεται αυτή την εβδομάδα σε περιοδεία σε Λευκωσία, Λονδίνο και Νέα Υόρκη για συνομιλίες που αφορούν στο Κυπριακό. Στις δηλώσεις του μετά από τη συνάντησή του με τον κύπριο ομόλογό του κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι η εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία τον προσεχή Ιούνιο δεν ευνοεί για την ανάληψη από την Αγκυρα εκείνων των πρωτοβουλιών που οφείλει να κάνει ώστε να ουσιαστικά βήματα για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος του νησιού.
Τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία εκτιμούν ότι θα είναι ιδιαίτερα σημαντική η αναμενόμενη για τα τέλη Φεβρουαρίου έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι - μουν για το Κυπριακό. Ο κ. Δρούτσας, ο οποίος θα συναντηθεί με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών την προσεχή Παρασκευή, υπήρξε σαφής λέγοντας ότι «εμείς περιμένουμε αντικειμενικότητα. Αλλά πρέπει να μένουμε στα γεγονότα όπως είναι, δεν χωρούν ούτε ωραιοποιήσεις, ούτε απλοποιήσεις».
Σύμφωνα πάντως με ορισμένες πηγές, υπάρχουν πληροφορίες που φθάνουν τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία ότι υπάρχει μια προσπάθεια από πλευράς αξιωματούχων του ΟΗΕ να παρουσιάσουν παραπλανητική εικόνα για τις συζητήσεις στη διαδικασία αλλά και για τη συνάντηση της Γενεύης.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ορισμένοι επιχειρούν να δημιουργήσουν την εντύπωση πως η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν συνεργάζεται» και ότι «προβάλλει προσκόμματα». Την ίδια ώρα, παρουσιάζουν τον Ντερβίς Έρογλου ως «εποικοδομητικό», παρόλο που επιμένει σε διχοτομικές προτάσεις.
Διπλωματικές πηγές σημειώνουν μάλιστα ότι η τουρκική στάση εξακολουθεί να κινείται κυρίως με επικοινωνιακούς όρους. Επιπλέον, η Αγκυρα επιμένει να ροκανίζει τον χρόνο με σκοπό αφού εξαντληθούν τα περιθώρια να αποφασιστεί η σύγκλιση πολυμερούς διάσκεψης, στην οποία εκτιμά ότι θα έχει το πάνω χέρι.

Από tovima.gr