20 Φεβρουαρίου 2011

Ρημάζουν τα μέγαρα των Ζαππαίων στο Αργυρόκαστρο

Ούτε επιγραφή δεν υπάρχει στο Μνημείο τους, ενώ η Ζάππειος Επιτροπή δεν έδωσε ευρώ για το Ναό του χωριού, καταγγέλλει ο Χρήστος Γκόγκας. Μπορεί στην Αθήνα να προετοιμάζεται για την ερχόμενη Κυριακή μια λαμπρή εκδήλωση στη μνήμη των δύο μεγάλων Ευεργετών Ευάγγελου και Κων/νου Ζάππα, στην γενέτειρά τους όμως στο...

... χωριό Λάμποβο της Βορείου Ηπείρου τα δύο μέγαρα της οικογένειας Ζάππα χάσκουν ετοιμόρροπα και απροσπέλαστα στον επισκέπτη που θα θελήσει να τα δει από κοντά!

Παράλληλα, τα παιδιά του χωριού είναι αναγκασμένα να κάνουν μάθημα σε οίκημα του… ΟΤΕ, αφού το κτίριο που είχαν χτίσει ως σχολείο οι Ζαππαίοι έχει πουληθεί, ενώ η Ζάππειος Επιτροπή που διαχειρίζεται το Κληροδότημα των δύο Ευεργετών, αγνοώντας προφανώς τα όσα όριζαν οι ίδιοι στις διαθήκες τους, δεν έχει έδωσε μέχρι σήμερα ούτε… ένα ευρώ για την ανοικοδόμηση του Ναού της Υπαπαντής στο Λάμποβο, η οποία έγινε με χρήματα της Μητρόπολης Αργυροκάστρου. Τέλος απ’ τα σχολεία της Βορείου Ηπείρου, που όριζαν οι Ζαππαίοι στη διαθήκη τους να επιχορηγούνται σε ετήσια βάση, μόνο δύο παίρνουν κάθε χρόνο ένα χρηματικό βοήθημα.

Τι έχει μείνει τελικά στο Λάμποβο που να θυμίζει τους Ευάγγελο και Κων/νο Ζάππα; Ένα μαρμάρινο μνημείο με τα κεφάλια τους πάνω, χωρίς όμως καμία σχετική επιγραφή, ενώ ένα κρανίο που λέγεται ότι ανήκε στον Ζάππα, τοποθετήθηκε από τον Μητροπολίτη σ’ ένα κουτί, αφού κανείς δεν ενδιαφέρθηκε τόσα χρόνια να το περιμαζέψει!

Τα παραπάνω αναφέρει ο συνεργάτης του «Π.Λ.» κ. Χρήστος Γκόγκας, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στο Λάμποβο και περιηγήθηκε στο χωριό, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πλησιάσει και τα δύο ερειπωμένα μέγαρα της οικογένειας Ζάππα. Χαρακτηριστικές όμως της κατάστασης στην οποία αυτά βρίσκονται είναι οι φωτογραφίες που ο ίδιος τράβηξε από μακριά, ενώ το άρθρο του που ακολουθεί αυτούσιο αναφέρεται με γλαφυρό τρόπο σε σημεία της διαθήκης των μεγάλων Βορειοηπειρωτών Ευεργετών Ζάππα που η οικεία Επιτροπή αποφεύγει σήμερα να τηρήσει.
«Σάρισσα»