21 Φεβρουαρίου 2011

«Νέα Λιβύη» ή «εμφύλιος πόλεμος»

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδηλώσεις (για έβδομη ημέρα) σε αρκετές πόλεις της Λιβύης ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι δυνάμεις ασφαλείας αποχωρούν από αρκετές πόλεις. Στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής γιορτάζοντας παράλληλα την απελευθέρωση της πόλης.
Την ίδια στιγμή στην πρωτεύουσα Τρίπολη, συνεχίζονται οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις αστυνομικές δυνάμεις στην...

Πράσινη Πλατεία, την κεντρική πλατεία της πόλης. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας η αστυνομία επιτέθηκε στο πλήθος ανοίγοντας πυρ, την ίδια στιγμή που λέγεται ότι υποστηρικτές του Καντάφι ορμούσαν κατά του πλήθους με αυτοκίνητα. Εντωμεταξύ, διαδηλωτές κατέλαβαν δύο κρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Νωρίτερα, ένα κυβερνητικό κτίριο φλεγόταν στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές. «Βλέπω να φλέγεται η Αίθουσα του Λαού, υπάρχουν πυροσβέστες που προπαθούν να σβήσουν τη φωτιά», δήλωσε ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως, εκτός από το κυβερνητικό κτίριο, στις φλόγες βρίσκονται επίσης αρκετά αστυνομικά τμήματα στην Τρίπολη.
Στο μεταξύ, στη Βηρυτό, το δίκτυο NBN της λιβανικής τηλεόρασης μετέδωσε ότι έχουν σημειωθεί πυρκαγιές στην Τρίπολη και πως «η έδρα του τηλεοπτικού δικτύου Αλ-Τζαμαχιρίγια Δύο και εκείνη του ραδιοσταθμού Αλ-Σαμπάμπια φλέγονται».
Το NBN, επικαλούμενο πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, μετέδωσε πως διαδηλωτές πυρπόλησαν στη διάρκεια της νύκτας δημόσια κτίρια στην πρωτεύουσα. Η εκτίμηση που κάνει η Οργάνωση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα την Νέα Υόρκη, για τον απολογισμό, των συγκρούσεων ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές, είναι ότι οι νεκροί φτάνουν τους 233 νεκρούς, τουλάχιστον.
Η ίδια οργάνωση υποστηρίζει ότι πηγές από δύο νοσοκομεία της πόλης της Βεγγάζης, όπου σημειώνονται οι σφοδρότερες συγκρούσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 60 νεκρούς μόνο την Κυριακή. Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο ιατρικές πηγές μεταδίδει ότι 61 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη Λιβύη νωρίς σήμερα.

E.E: Συζητάται απαγόρευση ταξιδιού του Καντάφι
Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιβάλει κυρώσεις στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, απαγορεύοντάς του να ταξιδεύει στην Ευρώπη και 'παγώνοντας' τους χρηματικούς του πόρους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας σήμερα.
'Πώς μπορούμε από την μια να βλέπουμε τι συμβαίνει στη Λιβύη, με σχεδόν 300 ανθρώπους νεκρούς από πυρά [σ.σ. των υπηρεσιών ασφαλείας] και να μην μιλάμε για κυρώσεις ή ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε βάρος του Καντάφι, ενώ την ίδια στιγμή επιβάλλουμε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και κυρώσεις στη Λευκορωσία;', δήλωσε ο Αλεξάντερ Στουμπ.
Τον Ιανουάριο η ΕΕ επέβαλε ξανά κυρώσεις στην ηγεσία της Λευκορωσίας μετά την καταστολή από τις αρχές τις χώρας των κινητοποιήσεων ακτιβιστών της αντιπολίτευσης. Οι ΥΠΕΞ των χωρών-μελών της ΕΕ συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Λιβύη.
'Θα το εγείρω ασφαλώς στη συνάντηση: Νομίζω ότι θα έπρεπε να εξετάσουμε τα ίδια στοιχεία τουλάχιστον όπως κάνουμε με τη Λευκορωσία. Αυτό σημαίνει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στον Καντάφι και στους συγγενείς του, με άλλα λόγια την κυβέρνηση, κι επίσης σημαίνει στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις', δήλωσε ο Στουμπ.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ακόμα στήριξη από μέρους της ΕΕ σε κινήματα υπέρ της δημοκρατίας, πρόσθεσε.
Ο Φινλανδός παραδέχθηκε ότι δεν είναι πολύ πιθανό να υπάρξει απόφαση σήμερα.
'Δε νομίζω ότι θα επιβάλλουμε αυτές τις κυρώσεις ή τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σήμερα, αλλά θα έπρεπε να αρχίσουμε μια συζήτηση... και ίσως στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις', δήλωσε.

«Νέα Λιβύη» ή «εμφύλιος πόλεμος»
Ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι Σάιφ αλ Ισλάμ δήλωσε ότι ο λαός της Λιβύης έχει να διαλέξει είτε να οικοδομήσει μία «νέα Λιβύη» είτε να βυθίσει τη χώρα στον «εμφύλιο πόλεμο», την ώρα που οι συγκρούσεις έφθασαν στους δρόμους της Τρίπολης.
«Η Λιβύη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είτε συμφωνούμε σήμερα σε μεταρρυθμίσεις, είτε δεν θα θρηνήσουμε 84 νεκρούς, αλλά χιλιάδες και ποταμοί αίματος θα κυλήσουν σε ολόκληρη τη Λιβύη», δήλωσε ο Σάιφ Αλ-Ισλάμ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Ως προς το θέμα των μεταρρυθμίσεων, ανακοίνωσε ότι το Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο θα συνέλθει σύντομα για να ψηφίσει νέο ποινικό κώδικα και νέους νόμους που θα δίνουν «προοπτικές ελευθερίας» στον Τύπο και την κοινωνία των πολιτών. Θα αρχίσει επίσης διάλογο για τη θεσμοθέτηση νέου συντάγματος.
«Από την πρώτη στη δεύτερη Τζαμαχιρία...εάν θέλετε να αλλάξουμε σημαία και εθνικό ύμνο, θα το κάνουμε», είπε.
Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ επανέλαβε πολλές φορές τον αριθμό 84 αναφερόμενος στους νεκρούς των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών και δήλωσε ότι τα νούμερα που δίνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι «πολύ υπερβολικά».
Πυκνά πυρά ακούστηκαν χθες το βράδυ σε πολλές συνοικίες της Τρίπολης. Συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και υποστηρικτές του καθεστώτος σημειώθηκαν χθες στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης, σύμφωνα με μαρτυρίες.
Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, ο οποίος ηγείτο της μεταρρυθμιστικής πτέρυγας του καθεστώτος από το 2007 πριν ανακοινώσει έναν χρόνο αργότερα ότι αποσύρεται, δήλωσε ότι η Λιβύη είναι στόχος ξένης συνωμοσίας και παραδέχθηκε ότι πόλεις όπως η Βεγγάζη και η Αλ-Μπάιντα έχουν γίνει πεδία σφοδρών συγκρούσεων και ότι οι «ταραξίες» έχουν πλέον στην κατοχή τους όπλα του στρατού.
«Τώρα ολόκληρος ο λαός της Λιβύης είναι οπλισμένος. Απευθύνομαι σε εσάς για τελευταία φορά πριν από την προσφυγή στα όπλα», είπε προσθέτοντας ότι η Λιβύη δεν είναι «ούτε Τυνησία, ούτε Αίγυπτος». «Το ηθικό μας είναι υψηλό και ο ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, εδώ στην Τρίπολη, ηγείται της μάχης και τον υποστηρίζουμε, όπως και οι ένοπλες δυνάμεις...δεν θα εγκαταλείψουμε την Τρίπολη και θα πολεμήσουμε μέχρι τελευταίου ανδρός, μέχρι τελευταίας γυναίκας και μέχρι τελευταίας σφαίρας».
Ο Σάιφ αλ Ισλάμ δήλωσε κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού του διαγγέλματοςότι οι συγκρούσεις έχουν προκληθεί από Λίβυους και ξένους που έχουν ως στόχο την καταστροφή της ενότητας της χώρας και την εγκαθίδρυση ισλαμικής δημοκρατίας.
Λίγο νωρίτερα Λίβυος αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι «μία ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών» κρατά ομήρους μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και πολίτες στην Αλ-Μπάιντα, απαιτώντας την άρση της πολιορκίας της πόλης αυτή.
Παράλληλα οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη δεκάδων Αράβων που ανήκουν σε «δίκτυο» με αποστολή την αποσταθεροποίηση της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Jana.
«Αυτή τη στιγμή τεθωρακισμένα άρματα που κυκλοφορούν στη Βεγγάζη οδηγούνται από πολίτες. Στην Αλ-Μπάιντα οι άνθρωποι έχουν όπλα και πολλές αποθήκες όπλων λεηλατήθηκαν. Έχουμε όπλα, ο στρατός έχει όπλα, οι δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν τη Λιβύη έχουν όπλα», είπε ο γιος του Καντάφι επισημαίνοντας ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου.
«Ο στρατός θα έχει τώρα ουσιαστικό ρόλο για την επιβολή της ασφάλειας διότι διακυβεύεται η ενότητα και η σταθερότητα της Λιβύης», δήλωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ.
Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός Αλ-Μπαγκντάντι Αλ-Μαχμούντι είχε δηλώσει ότι η Λιβύη έχει το δικαίωμα «να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα» για την διαφύλαξη της ενότητας της χώρας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τρίπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Jana.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι διαδηλωτές φαίνεται ότι έχουν κατά μεγάλος μέρος τον έλεγχο στη Βεγγάζη, αφού ανάγκασαν τις αστυνομικές και τις στρατιωτικές δυνάμεις να υποχωρήσουν σε στρατόπεδο. Κυβερνητικά κτίρια πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν.
«Η ασφάλεια είναι τώρα στα χέρια του λαού», δήλωσε από τη Βεγγάζη ένας Λίβυος δικηγόρος στο BBC.
Στην Τρίπολη, όπου επεκτάθηκαν τη νύκτα οι συγκρούσεις, χειρουργός του νοσοκομείου al-Jalae δήλωσε ότι, από χθες το απόγευμα, έχουν φθάσει οι σοροί πενήντα ανθρώπων, ενώ μεταφέρθηκαν 200 τραυματίες. «Ένα από τα θύματα υπέκυψε αφού χτυπήθηκε από αντιαρματική ρουκέτα στην κοιλιακή χώρα», είπε ο γιατρός.
Μέλη στρατιωτικής μονάδας γνωστής ως ομάδα «Thunderbolt» μετέφεραν τραυματισμένους συντρόφους τους στο νοσοκομείο, δήλωσε ο χειρουργός. Οι στρατιώτες είπαν ότι προσχώρησαν στους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και ότι πολέμησαν και νίκησαν επίλεκτο στρατιωτικό σώμα φρουρών του Καντάφι. «Τώρα λένε ότι εξουδετέρωσαν την Πραιτοριανή Φρουρά και ότι προσχώρησαν στη λαϊκή εξέγερση», δήλωσε από το ίδιο νοσοκομείο στο Ρόιτερ ένας δικηγόρος.

«Πρέπει να ανοίξει διάλογος»
Η ηγεσία της Λιβύης πρέπει ν΄αρχίσει διάλογο με τους αντιπάλους της για την κατάρτιση συντάγματος, δήλωσε στην Τρίπολη πρώην ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Σε ανακοίνωσή του, η οποία αποκαλύπτει διαφωνίες στους κόλπους της κυβερνώσας ελίτ της Λιβύης, ο Μοχάμεντ Μπαγιού, ο οποίος μέχρι πριν από ένα μήνα ήταν εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι η ηγεσία κάνει λάθος ν΄ απειλεί με βία τους αντιπάλους της.
Ο Μπαγιού κάλεσε τον Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, γιο του Λίβυου ηγέτη, ν΄αρχίσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση.
Ο Μπαγιού εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι θ΄αναγνωρίσει την ύπαρξη εσωτερικής λαϊκής αντίστασης και ότι θ΄αρχίσει διάλογο με την αντιπολίτευση ώστε να γίνουν αλλαγές στο λιβυκό πολιτικό σύστημα.

Εκκληση για τερματισμό από τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου
Έκκληση για τερματισμό της βίας στη Λιβύη απηύθυνε σήμερα ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος τόνισε ότι τα αιτήματα του αραβικού λαού για αλλαγή είναι νόμιμα.
Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δήλωσε ότι η αιματοχυσία στη Λιβύη, η οποία επεκτάθηκε και στην πρωτεύουσα Τρίπολη, πρέπει να σταματήσει, μετλεδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.
«Τα αιτήματα των αραβικών λαών για μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και αλλαγή είναι νόμιμα και τα αισθήματα όλων των αραβικών χωρών είναι κοινά σ' αυτήν την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας», τόνισε ο Μούσα.

Aπό kathimerini.gr