23 Φεβρουαρίου 2011

«Βαλκανική Ένωση»! Τι είναι πάλι αυτό;

Η ενοποίηση της Κροατίας, της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της πΓΔΜ, του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, είναι ο μόνος τρόπος για να σταθεροποιηθούν τα Βαλκάνια, γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα «The Sun». Η ιδέα για μια...

... νέα Βαλκανική Ένωση προήλθε από την Ουάσιγκτον και εγκρίθηκε από την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση (...)

Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτήν την κρατική μορφή είναι τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται από την παγκόσμια οικονομική κρίση και η μη εισδοχή νέων μελών, λόγω πολλαπλών διαφωνιών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιτυχής λειτουργία της Βαλκανικής Ένωσης, εκτιμάται ότι θα είναι η καλύτερη σύσταση για την είσοδο όλων των μελών της στην ΕΕ σε πέντε ή έξι χρόνια από σήμερα.

Η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι η εφαρμογή της πρωτοβουλίας θα σήμαινε ένα λειτουργικό κράτος για την Βοσνία / Ερζεγοβίνη, δίνοντας λύση στην υπόστασή της, θα υπάρχει μειωμένη πολιτική ένταση και θα καταργήσει τη δυνατότητα κυριαρχίας της, από την Δημοκρατία της Σερβίας.

Η Σερβία θα έλυνε όλα τα προβλήματα και στις σχέσεις της με το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, αλλά και μέσα στην Σερβία, οι κάτοικοι της πΓΔΜ θα έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και για την Αλβανία θα ανοίξουν τεράστιες οικονομικές ευκαιρίες και αυτομάτως θα σταθεροποιείτο και το νέο κράτος του Κοσσυφοπεδίου.

Η Βαλκανική Ένωση θεωρεί αυτόδηλη την απόλυτη συνεργασία των κρατών στην οικονομία, με κοινές επιχειρήσεις, με συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, στην καταπολέμηση του εγκλήματος, με την κατασκευή κοινών οδικών αρτηριών, και την διακίνηση των πολιτών μόνο με το δελτίο ταυτότητας καθώς και την καθιέρωση ενός ενιαίου τελωνειακού συστήματος.

Το Συμβούλιο των Υπουργών θα είναι υπεύθυνο για την Βαλκανική Ένωση και ο πρόεδρος θα αλλάζει κάθε έξι μήνες προερχόμενος κάθε φορά από άλλο κράτος της Ένωσης, σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «The Sun». (Γιώργος Εχέδωρος)
«Σάρισσα»