27 Ιανουαρίου 2011

ΗΠΑ: Καταδίκη των παραβιάσεων στην Κύπρο

Για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που σημειώθηκαν πρόσφατα στο υπό κατοχή βόρειο τμήμα της Κύπρου, αλλά και την καταστροφή που έχει υποστεί η θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά στη Μεγαλόνησο, ενημέρωσε την αμερικανική Γερουσία ο πρόεδρος της Αμερικανικής Επιτροπής Ελσίνκι, Δημοκρατικός γερουσιαστής της Πολιτείας Μέριλαντ, Μπέντζαμιν Κάρντιν.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ελληνικής υπηρεσίας της «Φωνής της Αμερικής», ο κ. Κάρντιν...

χαρακτήρισε «αποκρουστική ενέργεια» τη διακοπή, από δυνάμεις ασφαλείας, της λειτουργίας των Χριστουγέννων στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Συνέσιου, στο Ριζοκάρπασο, η οποία θα πρέπει να καταδικαστεί από όλους τους ανθρώπους που έχουν καλή θέληση, όπως είπε. Κατά τον κ. Κάρντιν, η διακοπή της χριστουγεννιάτικης λειτουργίας «αποτελεί πλήγμα στην αξιοπρέπεια των πιστών που την παρακολουθούσαν» και αντικατοπτρίζει μια «ανησυχητική τάση παραβίασης των αρχών τις οποίες προωθεί ο Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που προασπίζει το βασικό δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, περιλαμβανομένης της ελεύθερης πρόσβασης πιστών σε τόπους λατρείας».
Η περιοχή στην οποία βρίσκεται η εκκλησία, τόνισε επίσης, είναι μια βάση για τα εναπομείναντα μέλη της άλλοτε ακμάζουσας ελληνοκυπριακής κοινότητας του βόρειου τμήματος του νησιού, που σήμερα αποτελείται από μερικές μόνον εκατοντάδες άτομα, κυρίως υπερήλικα. Ο δε ναός του Άγιου Συνέσιου, είναι ένας από τους ελάχιστους τόπους προσευχής που έχουν γλιτώσει την καταστροφή στα κατεχόμενα εδάφη. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής επικαλέστηκε, επίσης, πληροφορίες μαρτύρων σύμφωνα με τις οποίες μέλη των δυνάμεων ασφάλειας εισέβαλαν στον ναό, διέκοψαν τη λειτουργία, ανάγκασαν τους πιστούς και τον ιερέα να εγκαταλείψουν την εκκλησία και τέλος κλείδωσαν τις πόρτες της και έφυγαν.
«Το γεγονός αυτό είναι ένα μόνο από αρκετά θλιβερά που έχουν σημειωθεί σε μια περιοχή η οποία ουσιαστικά βρίσκεται υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού», επισήμανε ο γερουσιαστής Μπέντζαμιν Κάρντιν και έδωσε το ακόλουθο παράδειγμα: «Οι περίπου 500 ιεροί τόποι ορθοδόξων χριστιανών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, περιλαμβανομένων εκκλησιών, μοναστηριών και νεκροταφείων, έχουν σχεδόν όλοι υποστεί μεγάλες καταστροφές. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν, επίσης, βεβηλωθεί και λεηλατηθεί. Μερικοί τέτοιοι ιεροί τόποι, που μετριούνται στα δάκτυλα, όπως ο ναός του Άγιου Συνέσιου, μπορούν κατά καιρούς να χρησιμοποιούνται για την τέλεση θρησκευτικών μυστηρίων, ανάλογα με τις διαθέσεις των τοπικών αρχών και του στρατού».
Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Επιτροπής Ελσίνκι εξέφρασε παράλληλα ανησυχία, η οποία έγκειται, σύμφωνα με την έκφρασή του, στην τάση εκθέσεων του Στέιτ Ντηπάρτμεντ να υποτιμούν αφενός μεν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χριστιανοί ορθόδοξοι όταν επιδιώκουν να εκκλησιαστούν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, αφετέρου δε την έκταση της πλούσιας θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή.
Ο κ. Κάρντιν, αφού υπενθύμισε ότι εξέφρασε την ανησυχία του αυτή και στο πλαίσιο των ακροάσεων που έγιναν στη Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού του νέου συντονιστή των ΗΠΑ για θέματα που αφορούν τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία, υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση στο υπό κατοχή τμήμα της Κύπρου.

Από athina984.gr