8 Ιανουαρίου 2011

Η ειρήνη έχει προϋποθέσεις

Οι τουρκικές παραβιάσεις "δεν θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο" διεμήνυσε στην Αγκυρα ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην ετήσια σύνοδο των Τούρκων πρεσβευτών. Η διεθνής κοινότητα δεν θα νομιμοποιήσει ποτέ την κατοχή, τόνισε για το Κυπριακό. Ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη των Τούρκων πρεσβευτών, στο Ερζερούμ. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι...

... "η Ελλάδα αναγεννιέται και θέλει δίπλα της την Τουρκία", επισημαίνοντας παράλληλα στον Τούρκο ομόλογό του - στον οποίο απευθύνθηκε σε πρώτο ενικό - ότι "ξέρω ότι είσαι φίλος, Ταγίπ, μας δίνεται μια ιστορική ευκαιρία που πρέπει να την αξιοποιήσουμε και εγώ θα είμαι στο πλάι σου".

Ωστόσο, νωρίτερα ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάριζε ότι "η ειρήνη έχει προϋποθέσεις" και ανέφερε ότι τρεις μόλις ημέρες πριν επισκεφτεί την Τουρκία, "οκτώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο μας και πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι, ένα μικρό ελληνικό νησί". Και αναρωτήθηκε: "Γιατί; Ποιό το νόημα;"

"Αυτές οι ενέργειες δεν θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο. Να είστε βέβαιοι γι΄αυτό. Μπορεί να έχουν γίνει πια ρουτίνα για την Τουρκία. Μη νομίζετε όμως ότι έχουν γίνει ρουτίνα για την Ελλάδα. Κάθε τέτοια ενέργεια είναι μια υπενθύμιση στους Ελληνες ότι η Τουρκία δεν έχει αποφασίσει να δημιουργήσει διαφορετικές σχέσεις με την Ελλάδα", σημείωσε. Δεν είμαστε καταδικασμένοι στην ένταση και στην καχυποψία, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του εξέφρασε την πεποίθησή του ότι έχει απέναντί του έναν αξιόπιστο συνομιλητή.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη θεωρία του χάους, τονίζοντας ότι "δεν μπορούμε να αφήνουμε τυχαία και μικρά γεγονότα να γκρεμίζουν ότι οικοδομούμε που είναι η συνύπαρξη με αρχές καλής γειτονίας, δικαίου και ευνομίας". "Πρέπει να κάνουμε βήματα μείωσης της έντασης που ξέρουμε καλά από το παρελθόν ότι μπορούν να δημιουργήσουν ατυχήματα και θερμά επεισόδια", σημείωσε.

Ο κ.Παπανδρέου, χρησιμοποιώντας και πάλι τον πρώτο ενικό και έχοντας ακροατήριο την ελίτ του διπλωματικού σώματος της γείτονος, απευθύνθηκε στον κ.Ερντογάν, λέγοντάς του ότι "θέλουμε να οικοδομήσουμε μια γειτονιά ειρήνης και ξέρω, Ταγίπ, ότι κι εσύ θέλεις να συμβάλλεις με το δικό σου μέρισμα.
«Σάρισσα»