Mία ημέρα προτού εκπνεύσει η σχετική προθεσμία κατέθεσε η Ελλάδα το αίτημά της, για να παραστεί στην εκκρεμή δίκη μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου έχει προσφύγει η Γερμανία προκειμένου να μην καταβάλει αποζημιώσεις για τη σφαγή του Διστόμου.
Αντικείμενο του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης, πληρεξούσιος της οποίας ορίσθηκε ο καθηγητής Στέλιος Περράκης, είναι να παρέμβει στη δίκη μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας...
που εκκρεμεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καλείται να διαπιστώσει την παραβίαση από την πλευρά της Ιταλίας της υποχρέωσής της, όπως προκύπτει από το διεθνές δίκαιο, να αναγνωρίσει το προνόμιο της ετεροδικίας του Γερμανικού Δημοσίου στις δίκες που αφορούν την εκτέλεση αποφάσεων που επιδικάζουν αποζημιώσεις σε θύματα των ναζιστικών θηριωδιών.
Με το αίτημα που κατέθεσε η Ελλάδα ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να παρέμβει στη διαδικασία προκειμένου να εκθέσει τις θέσεις της σχετικά με το ζήτημα της ετεροδικίας Κράτους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο με σκοπό τη δικαίωση των θυμάτων του Διστόμου.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το αίτημα της Ελλάδας θα εξετασθεί από το Δικαστήριο της Χάγης εντός του προσεχούς διαστήματος και εφόσον κριθεί παραδεκτό θα μπορέσει να εκθέσει τα επιχειρήματά της.
Εν τω μεταξύ με χθεσινή του παρέμβαση ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε επικαλέστηκε το προνόμιο της ετεροδικίας και ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν “έχει κατανόηση” για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η Γερμανία έχει επίγνωση της ιστορικής της ευθύνης.
Διαξιφισμοί Δρούτσα - Λαφαζάνη στη Βουλή, για τις γερμανικές αποζημιώσεις
«Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ούτε η σημερινή κυβέρνηση δεν παραιτείται από αυτό», είπε σήμερα Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Αναφερόμενος στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια απόφαση με τεράστιο συμβολισμό, που αποτελεί δικαίωση στους μακροχρόνιους αγώνες των Ελλήνων. «Ωστόσο, απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί στο ανθρωπιστικό και ιστορικό αυτό ζήτημα, γιατί αγγίζει μια ευαίσθητη χορδή της ψυχή του Έλληνα. Διότι η Ελλάδα βγήκε γονατισμένη από την Κατοχή και είναι φυσικό να ζητάει δικαίωση. Το ζήτημα θα παραμείνει ανοιχτό όσον καιρό πάρει», τόνισε ο Δημήτρης Δρούτσας.
Στα ερωτήματα που του απηύθυνε ο Π. Λαφαζάνης γιατί υπήρξε αυτή η υπέρμετρη καθυστέρηση όσον αφορά στην προσφυγή στη Χάγη, γιατί έπρεπε το θέμα να παραμείνει ανοιχτό 70 χρόνια και γιατί δεν προτίθενται να παρευρεθούν στο Διεθνές Δικαστήριο οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, ο Δ. Δρούτσας απάντησε ότι δεν γνωρίζει τις διαδικαστικές λεπτομέρειες μιας προσφυγής σε διεθνές δικαστήριο και ότι με το θέμα ασχολούνται άνθρωποι με τεράστια εμπειρία. «Δεν περιμένω να χειροκροτήσετε τις πράξεις της κυβέρνησης. Είναι ουτοπία. Αλλά μη δημιουργείτε αρνητική ατμόσφαιρα, μην κάνετε αιχμές μόνο για τις εντυπώσεις», είπε ο Δ. Δρούτσας.
Aπό enet.gr