... της οικονομικής διάστασης του ζητήματος που προέκυψε, θα βρείτε σε άλλες στήλες. Εκείνο που απασχολεί το παρόν σημείωμα, είναι η ανεύρεση των λόγων που οδήγησαν το υπουργείο στην υιοθέτηση αυτού του μέτρου.
Είναι γεγονός, ότι η πρώτη εντύπωση που δημιουργείται είναι πως η Ελλάδα ασκεί -ίσως για πρώτη φορά κατά τις τελευταίες δεκαετίες- οικονομική διπλωματία, κάτι που επί χρόνια ζητούσαν οι ασχολούμενοι με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά δεν εύρισκαν ανταπόκριση. Μπορεί, να είχαν δώσει μεγαλύτερη σημασία στη φράση που εκστόμισε ο προ δεκαετίας Έλληνας πρωθυπουργός, όταν έκανε λόγο για οικονομική διείσδυση στα Βαλκάνια.
Η απόφαση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης, πράγματι δημιουργεί προβλήματα –εκτός από τους Έλληνες επιχειρηματίες- και στη σκοπιανή οικονομία. Μια οικονομία, με επισήμως καταγεγραμμένη ανεργία στο 32,5%, όπου σημαντικό μέρος των εσόδων του προϋπολογισμού της, καλύπτει η ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και οι επισκέψεις Ελλήνων των παραμεθορίων περιοχών, στην αγορά των Σκοπίων. Έχει επομένως την ευχέρεια το ελληνικό ΥΠΕΞ να ασκήσει πίεση -και όχι μόνον με την παραπάνω απόφαση- ώστε η πολιτική των Σκοπίων να καταστεί διαλλακτική, προς όφελος και των δύο λαών.
Δεν μπορώ να γνωρίζω, αν γι’ αυτόν το λόγο λήφθηκε το παραπάνω μέτρο, θα ήταν όμως ευχής έργο. Άλλωστε, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν αυτός που προ ολίγων μηνών, είχε πει ότι η οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα, έχει και ως αποτέλεσμα απώλεια μέρους της εθνικής της κυριαρχίας. Δεν θεωρώ ότι είναι ανεπίτρεπτο, να χρησιμοποιήσει και η Ελλάδα την οικονομική διπλωματία προς όφελος των εθνικών της συμφερόντων, όπως πράττουν άλλοι εις βάρος μας.
«Σάρισσα»