Για τη χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Αυστραλίας κάνουν πλέον λόγο τα ΜΜΕ, την ώρα που οι κάτοικοι της πόλης Μπρίσμπεϊν βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι αρχές δεν τους επιτρέπουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να αποτιμήσουν τις ζημιές.
Τραγικός είναι και ο τελευταίος απολογισμός των θυμάτων με τον οποίο επιβεβαιώνεται πως τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (33 από τον Νοέμβριο), ενώ δεκάδες συνεχίζουν να αγνοούνται. Χθες, η στάθμη των υδάτων του ποταμού Μπρίσμπεϊν που...
διέρχεται μέσα από την ομώνυμη πόλη είχε φτάσει στο ανώτατο επίπεδο, ενώ οι δημοτικές αρχές εκτιμούσαν πως έχουν πληγεί σοβαρά τουλάχιστον 30.000 σπίτια.
Παρά το γεγονός ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν κοπάσει, τα νερά είχαν κατακλύσει την πρωτεύουσα της πολιτείας Κουίνσλαντ και τα προάστιά της, εμποδίζοντας τόσο την επιστροφή των κατοίκων της όσο και την αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο οι αρχές έκοψαν πριν από δύο ημέρες για λόγους ασφαλείας.
Πέραν των δραματικών εικόνων βυθισμένων πόλεων που μεταδίδουν τα ΜΜΕ στην Αυστραλία, οι αναλυτές έχουν αναλάβει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια προσπάθεια να αποτιμήσουν τις ζημιές και τις οικονομικές επιπτώσεις των καταστροφικών πλημμυρών που κάλυψαν εκτάσεις ίσες με τη Γαλλία και τη Γερμανία μαζί.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι καταστροφές σε ορυχεία και καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι τεράστιες και το κόστος αυτών ανερχόταν στα περίπου 5 δισ. πριν ακόμη πληγεί το Μπρίσμπεϊν!
Μετά την επέλαση του νερού και από την πρωτεύουσα του Κούινσλαντ, οι ειδικοί κάνουν λόγο για ζημιές που ξεπερνούν τα 6 δισ. δολάρια Αυστραλίας.
ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
SOS για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο
Απειλή για την επιβίωση ενός από τα πιο εντυπωσιακά θαύματα της φύσης, του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου της Αυστραλίας, είναι οι πλημμύρες που πλήττουν το Κουίνσλαντ, σύμφωνα με επιστήμονες.
Οπως έγινε γνωστό, το νερό στο οποίο ζει ολόκληρο το οικοσύστημα που σχετίζεται με τον κοραλλιογενή ύφαλο, τον μεγαλύτερο ζωντανό οργανισμό με μήκος 2.253 χιλιόμετρα, κουβαλάει, εξαιτίας των πλημμυρών, τεράστιες ποσότητες βλαπτικών ουσιών για τον ύφαλο και όλους τους ζωντανούς οργανισμούς του οικοσυστήματος, του οποίου ο ύφαλος είναι οργανικό κομμάτι.
Τα κρυστάλλινα καταγάλανα νερά της περιοχής έχουν γίνει καφέ από το χώμα και τη βρωμιά, ενώ οι υπερχειλισμένοι ποταμοί Μπέρντεκιν, Φίτζροϊ και Μπαρνέτ στο επόμενο διάστημα θα εναποθέσουν στον ύφαλο ιζήματα, σκουπίδια, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, διάφορα μέταλλα και λιπάσματα, καθώς οι καλλιέργειες έχουν καταστραφεί.
Ρύποι
Ολοι αυτοί οι ρύποι θα επηρεάσουν την αλμυρότητα και την ποιότητα των υδάτων της περιοχής, προκαλώντας ζημιά ή ακόμα και θάνατο στο νότιο τμήμα του υφάλου.
Οπως τόνισε σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» ο Τζον Μπρόντι του Κέντρου Ερευνας Τροπικών Υδάτων του Πανεπιστημίου Τζέιμς Κουκ: «Αυτό που συμβαίνει είναι εξωπραγματικό, όλη η εσωτερική ''ακτή'' του κοραλλιογενούς υφάλου έχει γεμίσει με ποταμίσια νερά. Η πρόσμειξη όλων αυτών των στοιχείων που έφτασαν εκεί από τα ποτάμια είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει άμεσες καταστροφικές συνέπειες για τον ύφαλο. Τίποτα δεν μπορεί να επιβιώσει υπό τέτοιες συνθήκες».
Από ethnos.gr